Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 10:19

Νίκας εναντίον Σαμαρά για τα αντιπλημμυρικά 

Γράφτηκε από την

Στην κυβέρνηση της Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά, ουσιαστικά, επιρρίπτει ευθύνες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, για τη μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στο δήμο.

Ανασύροντας από το αρχείο του δήμου έγγραφο αίτημα του Νοεμβρίου του 2013, με τίτλο "Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση" στην ιστοσελίδα του δήμου, αναφέρει το αίτημα που υποβλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μ’ αυτό επιχειρεί να αποσείσει ή να μειώσει τις δικές του ευθύνες. Και αυτό γιατί μπορεί η κυβέρνηση και η Περιφέρεια να αδιαφόρησαν, όμως και ο ίδιος δεν πίεσε όσο έπρεπε για την ικανοποίηση του αιτήματος. Πέρα από την κατάθεση του εγγράφου, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα, δεν τόνισε σε δηλώσεις του τη σημασία των παρεμβάσεων αυτών, όπως κάνει με επιμονή για έργα αναπλάσεων ή και για τον νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος. 

Τα έργα αυτά δεν ήταν στην προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, γι’ αυτό και ατύχησαν. Να ξεχωρίσουμε δύο απ’ αυτά που φαίνεται στη συνέχεια να ενοποιήθηκαν μελετητικά, και τα οποία χρηματοδότησε το υπουργείο Υποδομών της σημερινής κυβέρνησης με 2,9 εκ. ευρώ: το αντιπλημμυρικό στον εθνικό δρόμο από Θουρία έως Νοσοκομείο, στον Αντικάλαμο. Ηταν το μόνο για το οποίο ουσιαστικά πίεσε ο δήμαρχος.

Στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας αναφέρεται: "Το 2013, μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, που ήσαν μικρότερης έντασης από τις πρόσφατες, ο Δήμος Καλαμάτας είχε προβεί στη σύνταξη εμπεριστατωμένου υπομνήματος, το οποίο υπεβλήθη στο Υπουργείο Εσωτερικών (τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013), στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το υπόμνημα περιελάμβανε αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων, προτάσεις θεραπείας τους και εζητείτο χρηματοδότηση -μεταξύ άλλων- για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 3.450.000 ευρώ, τουλάχιστον.

Συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν αιτήματα για πραγματοποίηση των παρακάτω έργων: 1. Επαναφορά της διατομής του ποταμού Αρι στο αρχικό της εύρος καθώς επίσης και αφαίρεση της βλάστησης, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ. 2. Αμεση αποκατάσταση πρανών ρεμάτων και καθαρισμός, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ. 3. Επανεξέταση λειτουργίας αντλιοστασίων ΓΟΕΒ και καθαρισμός καναλιών, πρωτευόντων και δευτερευόντων (έργο της Περιφέρειας). 4. Αντιπλημμυρική προστασία Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με εκτιμώμενο κόστος 1.200.000 ευρώ. 5. Αποχέτευση ομβρίων εθνικού δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, από ΤΕΙ έως κόμβο Ζαφείρη, με εκτιμώμενο κόστος 1.500.000 ευρώ. 6. Προστασία συνοικισμού Κατσαρέικα Τοπικής Κοινότητας Λεΐκων, με εκτιμώμενο κόστος 150.000 ευρώ κ.λπ. Η τεχνική έκθεση και το σύνολο του υπομνήματος είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση".

Γ.Σ.