Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 08:51

Πεζοδρόμηση της 23ης Μαρτίου προβλέπει η μελέτη που πήρε το 1ο βραβείο

Γράφτηκε από τον
Πεζοδρόμηση της 23ης Μαρτίου προβλέπει η μελέτη που πήρε το 1ο βραβείο

Την πεζοδρόμηση της οδού 23ης Μαρτίου προτείνει η μελέτη - πρόταση της ομάδας των αρχιτεκτόνων που προτείνεται από την κριτική επιτροπή του πανελληνίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών του Δήμου Καλαμάτας, να πάρει το 1ο βραβείο.

Στο σκεπτικό της απόφασής της η κριτική επιτροπή εκφράζει τον προβληματισμό της για το έλλειμμα της Καλαμάτας στο ζήτημα της ποσότητας και ποιότητας του δημοσίου χώρου που προορίζεται για πεζούς.

Στην κριτική και την απόφασή της για την πρόταση της ομάδας που επελέγη για το 1ο βραβείο, η κριτική επιτροπή σημειώνει: 

«Διακρίνεται για τη στρατηγική απόφαση της πεζοδρόμησης για τη διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας που αναδεικνύει το μνημειακό και ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. 

Η επιτροπή προβληματίστηκε πολύ για το αν θα έπρεπε να απονείμει πρώτο βραβείο σε πρόταση που εξοστρακίζει το πρόβλημα της κυκλοφορίας των οχημάτων διαμέσου του χώρου που σήμερα ονομάζεται "Πλατεία 23ης Μαρτίου". Υπήρξαν σημαντικές τοποθετήσεις μελών εναντίον μιας τέτοιας βράβευσης: η πόλη της Καλαμάτας διαθέτει λίγους εγκάρσιους άξονες από Ανατολή προς Δύση και η ενδεχόμενη αποκοπή ενός σημαντικού βόρειου περάσματος ενδέχεται να δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα αλλού.

Την ίδια στιγμή όμως είναι γνωστή και καταγεγραμμένη σε πολλά ελληνικά και διεθνή παραδείγματα η επιτυχία της ευρείας πεζοδρόμησης των ιστορικών κέντρων πόλεων σε εμπορικό, κοινωνικό, οικονομικό κλπ. επίπεδο. Είναι επίσης σαφές στην Επιτροπή ότι η Καλαμάτα υπολείπεται στο ζήτημα της ποσότητας και ποιότητας του δημοσίου χώρου που προορίζεται για πεζούς, ιδίως δε σε ό,τι αφορά χώρους ιδιαίτερης σημασίας, όπως είναι το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και η σύνδεσή του με το κέντρο της σύγχρονης πόλης.

Ως εκ τούτου, μια λύση που επιτίθεται σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα δεν θα πρέπει να κατακριθεί για τα προβλήματα που δεν αντιμετωπίζει, αλλά να επαινεθεί για το όραμα που προτείνει και γι’ αυτό να κριθεί ως το όραμα γύρω από το οποίο θα συνταχθεί μια κυκλοφοριακή μελέτη σε κλίμακα πόλης, που θα επιτυγχάνει την αβίαστη ροή των πεζών από το σημερινό κέντρο στο ιστορικό, διά της 23ης Μαρτίου, επιλύοντας ταυτόχρονα θέματα απαραίτητων οδεύσεων οχημάτων (τροφοδοσία, ασφάλεια κ.λπ.) κατά τα διεθνή πρότυπα».

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής για το έργο με σκοπό την ενοποίηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Καλαμάτας:

  • Το πρώτο βραβείο παίρνει η ομάδα: Μαρία Μαρλαντή, Ανδρέας Πετρόπουλος και Αντωνία Κουζή.
  • Το δεύτερο βραβείο η ομάδα: Ηλίας Χαρίτος, Δημήτρης Πλιάτσικας και Ελευθέριος Παϊδάς.
  • Το τρίτο βραβείο η ομάδα: Μιχάλης Κανταρτζής, Πολύμνια Τορτοπίδη και σύμβουλος συγκοινωνιολόγος ο Κωνσταντίνος Ζέκος.

Για εξαγορά προτείνεται η μελέτη της ομάδας: Κώστας - Ορφέας Γενιάς, Αλέξανδρος Ζώμας, Ματίνα Κωστιάνη και Στέλλα Στεργίου (οι δύο τελευταίες είναι φοιτήτριες Αρχιτεκτονικής).

Γ.Σ.


NEWSLETTER