Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016 08:34

Σκληρή κριτική σε Νίκα για τα αντιπλημμυρικά από τις παρατάξεις της μειοψηφίας

Γράφτηκε από τον

Εντονες επικρίσεις και σκληρή κριτική από τις παρατάξεις της μειοψηφίας δέχθηκε η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, για τις καταστροφές από τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου.

Επικεφαλής και σύμβουλοι τον κατηγόρησαν ότι τόσα χρόνια δήμαρχος δεν έκανε ένα σοβαρό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις των κινδύνων που του είχαν απευθύνει, από τις προηγούμενες πλημμύρες. Τον επέκριναν ότι δεν είχαν καθαριστεί τα ρέματα και μετά τις καταστροφές ήταν απών, δεν εμφανίστηκε στις πληγείσες περιοχές.

Ο ίδιος οκ. Νίκας επέρριψε ευθύνες κυρίως στις προηγούμενες δημοτικές αρχές που σκέπασαν τα ρέματα, σε πολίτες που έχτισαν πάνω σε αυτά και σε κρατικές υπηρεσίες που δεν έκαναν το καθήκον τους. Εκτίμησε ότι οι αιτίες του κακού είναι συνδυασμός όλων αυτών και του ακραίου καιρικού φαινόμενου, που κατά τη γνώμη του έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Ουσιαστικά δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, δεν έκανε την παραμικρή αυτοκριτική και ζήτησε συνεννόηση για την επόμενη μέρα, για να επιλεγούν οι λύσεις που πρέπει. Εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ έργα διαχείρισης ομβρίων και δήλωσε πως θα ζητήσει τις προτάσεις του τεχνικού κόσμου, για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα σκεπασμένα ρέματα.

Ειδικότερα:

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι «από το Νοέμβριο του 2014 είχαμε πει ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ελλιπής» και σημείωσε: «Δεν ευθύνονται οι ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά τα κλεισμένα ρέματα, οι κλεισμένες λαγκάδες. Δεν είχαν καθαριστεί τα ρέματα». Κατηγόρησε το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή πως «δεν επισκεφθήκατε τις πληγείσες περιοχές, δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δράσης. Ζητήσαμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έγινε. Πήγε στο υπουργείο ο δήμαρχος χωρίς καμία πρόταση. Η δημοτική αρχή δεν έκανε ένα αντιπλημμυρικό έργο και προσπαθεί να βρει δικαιολογίες. Το 2003 ζητούσε 3,5 εκ. ευρώ και τώρα έγιναν 25 εκ. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας και ο δήμαρχος είναι απών». Κλείνοντας, κάλεσε τη δημοτική αρχή «να αλλάξετε κατεύθυνση και να αναγνωρίσετε τις ευθύνες σας».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος παρατήρησε ότι «τόσα χρόνια ο δήμαρχος δεν έκανε τίποτα, παρότι είχαν καταγγελθεί τα προβλήματα. Ολα αυτά τα χρόνια ζητάμε αντιπλημμυρικά έργα. Επιλέγετε έργα... ανταποδοτικά και όχι έργα προστασίας της ζωής. Δε φταίει το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά η πολιτική που εφαρμόστηκε. Η δημοτική αρχή έχει το δόγμα του τουρισμού και του πολιτισμού». Επέκρινε δριμύτατα τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, επεσήμανε ότι «δεν είναι προτεραιότητα το αεροδρόμιο» και επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην κυβέρνηση που «έδωσε 330 εκ. ευρώ στο "Μορέα" για να μας πλημμυρίσει». Εθεσε το δίλημμα «ή θα πάμε με απογοήτευση ή θα πάμε να διεκδικήσουμε με Επιτροπές Αγώνα» και σημείωσε ότι «αν δε διεκδικήσουμε, δε θα πάρουμε φράγκο».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι «είναι τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής, είχαμε προειδοποιήσει» και κατηγορώντας την κυβέρνηση, παρατήρησε: «Οχι να δίνουν ασπιρίνες. Μόνο με αγώνες θα έχουν αποτέλεσμα οι διεκδικήσεις μας».

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών Μιχάλης Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι «ο δήμαρχος ήθελε να ξεγλιστρήσει από τις ευθύνες» - και σημείωσε: «Οι υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά πνίγηκαν στη λάσπη. Υπάρχει ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής που δεν ιεράρχησε τα έργα και τα προβλήματα που είχαμε επισημάνει». Και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας που είχε ζητήσει αλλά η δημοτική αρχή, όπως είπε, αδιαφόρησε.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Δράσης Γιώργος Δημητρούλιας αναφέρθηκε ονομαστικά σε περιπτώσεις δημοτών κι επαγγελματιών που καταστράφηκαν και παρατήρησε, μεταξύ άλλων: «Κάποιοι έχουν φράξει τα χαντάκια και ο δήμος αδιαφορεί. Το φράγμα Παμίσου στον Αρι κατέστρεψε τον κόσμο. Στις καταστροφές ο δήμαρχος είναι απών. Το να κυβερνάει κάποιος από το γραφείο του δείχνει πολιτική δειλία».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος είπε ότι «η πόλη έχει έλλειμμα υποδομών» και επικρίνοντας τη δημοτική αρχή παρατήρησε πως «είχε τη λογική του φαίνεσθαι. Ο δήμαρχος θα εμφανιστεί στις πληγείσες γειτονιές όταν θα έχει δώσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος κατέθεσε καταγγελία 30 κατοίκων της Θουρίας τον Ιανουάριο του 2013, για κακοτεχνίες και περιβαλλοντικές παραβάσεις στον Ξερίλα, για τις οποίες η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Κουφαλάκος επέκρινε τη δημοτική αρχή λέγοντας ότι «έπρεπε να συμβεί αυτό το κακό για να ζητήσει ο δήμος την ένταξη αντιπλημμυρικών έργων στο ΕΣΠΑ». Είπε ακόμα ότι «η ΔΕΥΑΚ με το προσωπικό που έχει αδυνατεί να συντηρήσει τα δίκτυα ομβρίων» και ζήτησε «να στελεχωθεί η ΔΕΥΑΚ με το απαραίτητο προσωπικό, για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση». Κατήγγειλε μάλιστα πως «κάποιοι έχουν συνδέσει τα όμβρια με το δίκτυο αποχέτευσης, γι’ αυτό και βρομίζουν τα υπόγεια με τις πλημμύρες».

Οταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Καμβυσίδης ανέφερε ότι «η ΔΕΥΑΚ είχε καθαρίσει όλα τα ρέματα», ο κ. Κουφαλάκος αντέδρασε υποστηρίζοντας πως «είναι ψέματα».

Απαντώντας σε συμβούλους και πληγέντες δημότες, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε ότι «πρέπει να συνεννοηθούμε, όπως έκαναν στη Σκάλα Λακωνίας και στη Μηχανιώνα» - και έτεινε χέρι φιλίας στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Πρότεινε να εντάξουμε έργα διαχείρισης ομβρίων στο ΕΣΠΑ» και απάντησε πως «πήγαμε με πόνημα στο υπουργείο Εσωτερικών».

Δήλωσε με παράπονο ότι «μου ζητούν να απολογηθώ για τις ευθύνες του κράτους, της Περιφέρειας, των υπαλλήλων του κράτους που έβαλαν σφραγίδες, και για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές». Παραδέχτηκε ότι «έργα έγιναν χωρίς υδρολογικές μελέτες«, αλλά ανέφερε πως «έγιναν σε άλλες εποχές».

Αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τους πληγέντες δημότες, «είδατε κανέναν άλλο πέρα από το δήμο;» - και παρατήρησε: «Διαθέσαμε 150.000 ευρώ. Ποτέ δεν είχε φέρει τέτοια λασπουριά στην πόλη. "Οδός Λαγκάδας" είναι η Γλαύκου και η Παύλου Μπακογιάννη. Σκεπάστηκε η λαγκάδα, η κλίση είναι το μείζον. Πρέπει να ανοίξει, να ξεσκεπαστεί η λαγκάδα, και το κόστος είναι 5 εκ. ευρώ. Τα θεμέλια των σπιτιών είναι στο ποτάμι. Τι μπορεί να γίνει με τη Γλαύκου; Θα καλέσω τους μηχανικούς».

Υποσχέθηκε διαβούλευση με τους μηχανικούς για τις οδούς Γλαύκου και την Μπακογιάννη και είπε πως «για το "Μορέα" θα υπάρξουν τεχνικές εισηγήσεις», ενώ για την οδό Βαγγέλη Δράκου ανέφερε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές».

Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ακόμη ότι θα κάνει «αγώνα σε κεντρικό επίπεδο και για τις προσλήψεις στη ΔΕΥΑΚ», υπενθυμίζοντας ότι «στην εποχή των μνημονίων δεν επιτρέπονται προσλήψεις».

Απάντησε ότι «τα ρέματα ποτέ δεν αστυνομεύονταν, ούτε αστυνομεύονται. Υστερα από καταγγελία παρεμβαίνει η Πολεοδομία». Ανέφερε ότι «δεν ευθύνονται οι ιδέες που υποστηρίζω. Το κακό οφείλεται στους πολιτικούς που κακοδιαχειρίζονται αυτές τις ιδέες».

Είπε, ακόμα, πως «ό,τι μπορούμε κάναμε για τους καθαρισμούς» και απάντησε ότι «το δάνειο των 5,5 εκ. ευρώ που πήραμε δε φτάνει για να φτιάξεις ούτε ένα έργο ομβρίων. Αυτά που εντάξαμε έχουν μια ανταποδοτικότητα. Αλλάζει το ΕΣΠΑ και εντάσσονται έργα ομβρίων». Τέλος, είπε ότι «το κράτος πιστοποίησε τις μελέτες για το "Μορέα", και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο».