Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 18:06

Καθυστερούν αποζημιώσεις και αποκατάσταση στην Τριφυλία δηλώνει ο Κατσίβελας 

Γράφτηκε από τον
Καθυστερούν αποζημιώσεις και αποκατάσταση στην Τριφυλία δηλώνει ο Κατσίβελας 

 

Καθυστέρηση καταλογίζει την κεντρική διοίκηση ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, αφού δεν έχει  προχωρήσει άμεσα η ενίσχυση των δήμων που επλήγησαν από την θεομηνία στις 6 και 7 του μηνός ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. 

Τονίζει ότι όλο το αγροτικό δίκτυο του δήμου έχει καταστραφεί και σε λίγες μέρες ξεκινά η ελαιοσυγκομιδή. Αν δεν υπάρξει κρατική ενίσχυση σε λίγες ημέρες, θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος ώστε να φτιαχτούν οι δρόμοι. Επισημαίνει επίσης ότι από τα 5,5 εκ. που ανακοινώθηκαν κάθε δήμος θα πάρει ελάχιστα, αλλά και αυτά είναι άκρως απαραίτητα. Γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει ώστε να φτάσουν τα ποσά αυτά στους δήμους το γρηγορότερο.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε: «Μετά τη θεομηνία της 6η και 7ης Σεπτεμβρίου, με τις μεγάλες καταστροφές που έχουν επιφέρει σε όλο το αγροτικό δίκτυο και σε όλες τις υποδομές του Δήμου Τριφυλίας, ο δήμος κατέθεσε πρόταση -αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, στην σύσκεψη που έγινε, για οικονομική ενίσχυση. Παρότι όλοι οι παρευρισκόμενοι ζητήσαμε άμεσα αποφάσεις, όσον αφορά την ενίσχυση που χρειάζονται οι δήμοι, φαίνεται ότι το άμεσο χάνεται μέσα στις καλένδες της δημόσιας διοίκησης.

Πιστοποιήσαμε και βεβαιώσαμε ότι ο χρόνος που απομένει για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας είναι ελάχιστος, γιατί η ελαιοσυγκομιδή πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει, γι' αυτό ζητήσαμε την εγρήγορση του κράτους.

Δεν φαίνεται το κράτος να ανταποκρίνεται και να κάνει τις κατανομές των πιστώσεων μεταξύ των δήμων. Θα περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη για να δούμε αν το κράτος ανταποκριθεί και από εκεί και πέρα θα πάρουμε αποφάσεις για να τροποποιήσουμε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και να ξεκινήσουμε από την αρχή την αγροτική οδοποιία. Ο,τι προσπάθεια έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια πρέπει να την κάνουμε πάλι από την αρχή, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει. 

Ολα τα προβλήματα μέσα σε δέκα ημέρες δεν λύνονται, γι' αυτό και οι δημότες θα πρέπει να δείξουν υπομονή και αντοχή. 

Εχουν ονοματιστεί 5,5 εκ. ευρώ που αφορούν όλη την Ελλάδα για όλες τις ζημιές. Είναι βέβαιο ότι από αυτό το ποσό σε κάθε δήμο αντιστοιχεί ελάχιστο μέρος. Αλλά ό,τι και αν είναι, σε αυτές τις συνθήκες είναι άκρως απαραίτητο. Απλώς η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει».

Ακόμη συμπλήρωσε αναφερόμενος στην κουβέντα που γίνεται για το τι φταίει για τις συνέπειες της θεομηνίας και τόνισε πως η κρατική ενίσχυση για πολιτική προστασία για το 2016 ήταν 78.000 ευρώ, για φωτιές, δασικούς δρόμους, πλημμύρες. Σε αυτό, όπως είπε, πρέπει να αφαιρεθεί ο ΦΠΑ. Με τέτοια ποσά δεν μπορεί να προετοιμαστεί ο δήμος ώστε να ξεπεράσει προβλήματα θεομηνίας. Σημείωσε δε πως το κράτος σιγά – σιγά αποχωρεί από όλες τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην αυτοδιοίκηση. Αν και εισπράττει φόρους, την φορτώνει με ευθύνες και δεν την βοηθάει.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER