Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 19:17

Κατά πλειοψηφία το σχέδιο για το KALAMATA:21 

Γράφτηκε από τον

Δημοτική αρχή και παράταξη Μπρεδήμα υπερψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, προχθές αργά το βράδυ, την 10ετή πολιτιστική στρατηγική για την πόλη της Καλαμάτας, την οργάνωση, χρηματοδότηση και δημιουργία υποδομών για τη φιλοξενία του τίτλου "Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021" και το Σχέδιο Β σε περίπτωση μη επιλογής της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Λευκό ψήφισαν η μείζων μειοψηφία (παράταξη Μάκαρη) και η "Ελληνική Δράση" (Δημητρούλιας), καταψήφισε η "Λαϊκή Συσπείρωση", ενώ στην αρχή της συνεδρίασης αποχώρησε η "Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών" (παράταξη Αντωνόπουλου), διαφωνώντας με τη συζήτηση και την έγκριση του Σχεδίου Β, μαζί με τα υποστηρικτικά θέματα για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Τις εισηγήσεις και για τα τρία ζητήματα έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA: 21 Εκτορας Τσατσούλης, ο οποίος απάντησε και στις ερωτήσεις που έγιναν, ενώ απαντήσεις έδωσε και κατέθεσε ενδιαφέρουσες προσωπικές απόψεις ο καλλιτεχνικός διευθυντής Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio).

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, παρατήρησε ότι «παλεύουμε για ένα ζήτημα που έχει εθνική και ευρωπαϊκή σημασία». Ανέφερε ότι «η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι συμβατή με τις αξίες και τα ιδανικά της Ευρώπης» και δήλωσε πως «υπάρχει ποιότητα όχι μόνο στους επικεφαλής (Τσατσούλης - Καρυοφύλλης), αλλά σε όλη την ομάδα. Σημείωσε ότι «είναι οραματικός στόχος για την πόλη και τις επόμενες γενιές. Θα επηρεαστεί η πόλη για δεκαετίες».

Είπε ότι η Προκήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές είναι ύμνος στις ευρωπαϊκές ιδέες και αξίες και πρόσθεσε πως η Ελληνική Επανάσταση ήταν εθνική, αλλά και μιλούσε για ανθρώπινα δικαιώματα. 

Εκτίμησε πως η επίτευξη του στόχου θα είναι επιτυχία όλων των δυνάμεων του Δημοτικού Συμβουλίου που στήριξαν όλη αυτή την προσπάθεια. Μίλησε για συνεργασία με την Περιφέρεια, για αρμονική συνεργασία με τη Σπάρτη (με μπροστάρη το φίλο δήμαρχο Βαγγέλη Βαλιώτη), την Τρίπολη, τους δήμους της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. «Είναι παμπελοποννησιακή προσπάθεια. Η Καλαμάτα θα είναι το κέντρο, όχι με αλαζονική διάθεση», επεσήμανε ο δήμαρχος κι έκανε λόγο για μοίρασμα πολιτιστικών δράσεων, καθώς η Περιφέρεια είναι ένας ενιαίος πολιτιστικός και οικιστικός χώρος. Σημείωσε ότι «η πόλη θα εκπροσωπεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι μόνη της, με το δικό της προϋπολογισμό. Διεκδικούμε τα απολύτως απαραίτητα χρήματα». Και ανέφερε ότι με την ένταξη στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη μπορούμε να πάρουμε 70 εκ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχει εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότησης και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως αντί για σχέδιο με ιεραρχημένους στόχους, έφερε ένα κείμενο με ιδέες, διαπιστώσεις, χωρίς δεσμεύσεις, Επέκρινε το δήμαρχο που ανακατεύει νύχτες χρωματιστές, καρναβάλια και φεστιβάλ χορωδιών και χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια προσωπική υπόθεση του δημάρχου. Μίλησε θετικά για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας πως είναι αξιόλογη η συμμετοχή και η προσπάθεια των πολιτών, αλλά ανέφερε ότι είναι η δημοτική αρχή που δυναμιτίζει την προσπάθεια. Ζήτησε 

μεγαλύτερη υπευθυνότητα στη διαχείριση των πόρων και δήλωσε πως είναι κάθετα αντίθετοι στο plan B, γιατί υποβαθμίζει τη "Φάρις", ενώ δήλωσε λευκό για την πολιτιστική στρατηγική και την οργάνωση - χρηματοδότηση.

Ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος παρατήρησε ότι είναι διαφορετικό πράγμα οι αξίες των ευρωπαϊκών λαών και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκανε λόγο για τους βομβαρδισμούς της Ε.Ε. σε Σερβία και Συρία και για τους εργαζόμενους που βιώνουν την οικονομική πολιτική της Ε.Ε. Ανέφερε ότι όλα τα έργα υποδομής θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας. Χαρακτήρισε 

μεγάλη πρόκληση το να συζητάμε για δεκάδες εκατομμύρια που θα κοστίσει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Εκτιμώντας πως προέχει η αποκατάσταση των πλημμυροπαθών, κάλεσε τη δημοτική αρχή να αποχωρήσει από τη διαδικασία για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας σημείωσε ότι «είναι ένα μέγιστο γεγονός η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, που δεν έχει σχέση με κόμματα, χρώματα και συρματοπλέγματα» κι επεσήμανε πως «θα συμβάλει τα μέγιστα και θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα προς την Ευρώπη». Στάθηκε ιδιαίτερα στην Προκήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές και την εφημερίδα "Σάλπιγξ", την πρώτη εφημερίδα από την Καλαμάτα που εκδόθηκε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους.

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας δήλωσε υπέρ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, της προσπάθειας διεκδίκησης και ανάδειξης της Καλαμάτας, αλλά ψήφισε λευκό και στα τρία θέματα που αφορούσαν τη συζήτηση στο Δ.Σ. για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στα 30 εκ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός, οι λειτουργικές δαπάνες του όλου εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Υπολογίζεται ότι για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα απαιτηθούν 21 εκ. ευρώ (70%), για προώθηση και μάρκετινγκ 4,5 εκ. (15%), για έξοδα διοίκησης 4 εκ. (13%), για παρακολούθηση και αξιολόγηση 500.000 ευρώ (2%). Τα έτη 2023 - 2025 καλύπτονται από το "Σχέδιο Παρακαταθήκης", ύψους 1,5 εκ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το σύνολο του βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

Εκτιμάται ότι τα 26 εκ. ευρώ θα προέλθουν από το δημόσιο τομέα και τα 4 εκ. από τον ιδιωτικό. Τα χρήματα από το δημόσιο τομέα υπολογίζονται: Πόλη της Καλαμάτας 5 εκ., Περιφέρεια Πελοποννήσου 8,5 εκ., εθνική κυβέρνηση 8 εκ., Ευρωπαϊκή Ενωση (εκτός από το βραβείο Μελίνα Μερκούρη) 4 εκ., μεσσηνιακοί δήμοι 500.000 ευρώ. Αυτοί οι πόροι πιθανόν να περιλαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΣΠΑ).

 

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Τα έργα υποδομής που προτείνονται να γίνουν και να λειτουργήσουν, είναι: 

- "Ηλέκτρα" (κινηματογράφος): Γραφείο υποδοχής κινηματογραφικών παραγωγών, χώρος εργαστηρίων και βιβλιοθήκη.

- Creative Hub: Κόμβος Πολιτιστικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (δεν έχει βρεθεί χώρος).

- ΔΗΠΕΘΕΚ: Ανακαίνιση.

- Παλιό Μουσικό Σχολείο: Ανακαίνιση και φιλοξενία του παραρτήματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

- Πρώην 10ο Δημοτικό Σχολείο: Ανακαίνιση και επανάχρηση ως χώρου φιλοξενίας και εργαστηρίων.

- Πνευματικό Κέντρο: Ανακαίνιση και επανάχρηση ως κέντρου επισκεπτών, πληροφόρησης και χώρου εργαστηρίων.

- Εκθεσιακός χώρος: Ανακαίνιση και επανάχρηση της αποθήκης του ΟΣΕ ως εκθεσιακού πολυχώρου.

 

Γ.Σ.