Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016 14:41

Καλαμάτα: Μαραθώνια συνεδρίαση για τις πλημμύρες και κριτική για τις διεκδικήσεις

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Μαραθώνια συνεδρίαση για τις πλημμύρες και κριτική για τις διεκδικήσεις

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που τελείωσε στις 2 το πρωί, με αντιπαραθέσεις και εντάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε απαλλαγές πλημμυροπαθών από δημοτικά τέλη κι ένα υπόμνημα με αιτήματα που θα υποβάλει στην κυβέρνηση.

Οι μειοψηφίες κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο πως είναι ήπιο το διεκδικητικό της πλαίσιο, και κατέθεσαν προτάσεις με περισσότερα αιτήματα. Επέκριναν τη δημοτική αρχή πως με τον τρόπο που οργανώθηκε η συζήτηση δεν έγινε διάλογος, καθώς φάνηκε ότι ήθελε απλώς να αποφορτίσει το κλίμα αντίδρασης και θυμού από την πλευρά των πλημμυροπαθών δημοτών.

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε:

«1. Πέραν της απαλλαγής των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, καθώς και από τα τέλη ύδρευσης, για χρονικό διάστημα ενός έτους, επιπλέον απαλλάσσει τους πληγέντες από την καταβολή τροφείων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για χρονικό διάστημα ενός έτους

2. Ζητεί από την κυβέρνηση: i. Να συστήσει Τεχνική Επιτροπή για την αναζήτηση των αιτιών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων ευθυνών της κοινοπραξίας για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου (Μορέας). ii. Την τεχνική βοήθεια για επιτάχυνση των διαδικασιών οριοθέτησης χειμάρρων και ρεμάτων σε όλη την έκταση του Δήμου iii. Να προσφύγει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για την υποστήριξη των πληγέντων και ιδιαίτερα των αγροτών - κτηνοτρόφων και των επιχειρηματιών iv. Να στηρίξει οικονομικά το Δήμο Καλαμάτας για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών και ιδιαίτερα την αποκατάσταση των 10 περίπου γεφυρών που επλήγησαν v. Να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ έργα διαχείρισης ομβρίων σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαμάτας vi. Να υπάρξει ειδική πρόνοια για βοήθεια σε όσους έπαθαν ζημιά σε οχήματα κάθε είδους». 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ενημέρωσε για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας: της κατασκευής συλλεκτήρα αγωγών ομβρίων στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από το πρώην εξοχικό κέντρο Καλλιάνη μέχρι το Νέδοντα, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων από Νοσοκομείο έως διασταύρωση Ασπροχώματος προς Μεσσήνη, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ. Πληροφόρησε ότι στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες του "Μορέα", στην πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων την 7η Σεπτεμβρίου. Είπε ακόμη πως, μέχρι την προσεχή εβδομάδα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την ανάθεση πέντε εργολαβιών καθαρισμού και αποκατάστασης ζημιών του αγροτικού οδικού δικτύου, συνολικού ύψους 250.000 ευρώ. 

Ο κ. Νίκας πληροφόρησε ότι ο δήμος έστειλε τα στοιχεία των πληγέντων, προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα των 586 ευρώ, το πιθανότερο από την επόμενη εβδομάδα. Και αναφέρθηκε στο βοήθημα μέχρι 5.869 ευρώ, για απλές επισκευαστικές εργασίες σε πληγείσες κατοικίες και για την αντικατάσταση της οικοσκευής.

Επιχειρώντας να αποποιηθεί ευθύνες αλλά και να δείξει ότι δεν φταίει ο δήμος για όλα τα κακά από τη θεομηνία, είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει την ευθύνη για τον εθνικό δρόμο, για τους επαρχιακούς δρόμους, για το φράγμα του Αρι και τα καναλέτα του ΓΟΕΒ. Ανέφερε ότι μόνο ο δήμος νοιάζεται για την αποκατάσταση των ζημιών, χαρακτήρισε «πατεντάτη κακοτεχνία» το σκεπασμένο ρέμα σε Γλαύκου και Παύλου Μπακογιάννη, και είπε ότι το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία σκεπάστηκε από τον πρόεδρο της κοινότητας Περίχαρο. Δήλωσε, ακόμη, πως θα ζητήσει τεχνική βοήθεια για την οριοθέτηση των ρεμάτων. Σχολίασε ότι απέτυχαν όλα τα υδραυλικά έργα που είχαν γίνει στο παρελθόν, και απάντησε πως δεν πήρε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, γιατί το επιτόκιο ήταν ακριβό.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης επέκρινε το δήμαρχο γιατί «δεν ανέλαβε ούτε μισή ευθύνη». Του άσκησε δριμεία κριτική γιατί «δεν πήρε δάνειο για αντιπλημμυρικά έργα επειδή το επιτόκιο είναι ακριβό, όπως υποστήριξε». Εκτίμησε δε ότι πέρα από τις ευθύνες του "Μορέα", υπάρχουν κι αυτές του δήμου και της ΔΕΥΑΚ, που δεν υπήρχε συνεργασία με το "Μορέα".

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος επέκρινε το δήμαρχο, που «όλοι οι άλλοι φταίνε, φταίει οτιδήποτε άλλο, εκτός από δήμο». Παρατήρησε πως «η δημοτική αρχή έδωσε ελάχιστα χρήματα για αντιπλημμυρικά, και κατηγόρησε το δήμαρχο ότι «προσπαθείτε να βγάλετε λάδι το "Μορέα"». Επεσήμανε πως «το κύριο είναι οι αποζημιώσεις, το τι ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο» - και πρόσθεσε «ό,τι θέλει το κράτος, το κάνει. Είναι ζήτημα βούλησης. Ή θα πάμε με αγωνιστική διάθεση ή με σκυμμένο το κεφάλι».

Ο εκπρόσωπος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος παρατήρησε ότι «χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία συνεννόησης». Επεσήμανε πως άλλαξε η πόλη μας από τις 7 Σεπτεμβρίου - και ανέφερε ότι η Καλαμάτα είναι μια ανοχύρωτη πόλη, γιατί από το 2005 δεν είχε κάνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Πρότεινε «να βάλουμε ένα διεκδικητικό πλαίσιο, με τα βραχυπρόθεσμα και με ιεράρχηση των μεγάλων έργων»

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος επέκρινε το δήμαρχο γιατί, όπως είπε, αποποιείται τις ευθύνες του και νίπτει τας χείρας του. Υποστήριξε πως τα λεφτά υπάρχουν, εξηγώντας ότι «αφού ο δήμαρχος βρίσκει 30 εκ. ευρώ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, μπορεί να βρει τα 20 εκ. που απαιτούνται για αντιπλημμυρικά».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας ανέφερε ότι «αφού ο δήμαρχος ξέρει καλά τη μικροπολιτική, την τοποθέτησή μου θα τη διαβάσετε από τα μέσα ενημέρωσης».

Γ.Σ.


NEWSLETTER