Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2016 08:27

Πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό για ουσιαστική πολιτική προστασία διεκδικεί η ΚΕΔΕ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό για ουσιαστική πολιτική προστασία διεκδικεί η ΚΕΔΕ

 

Πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό απαιτεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Πολιτεία προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις φυσικές καταστροφές. Αυτά επισημάνθηκαν χθες το πρωί στη Μεσσήνη, στο Δημαρχείο της οποίας συνεδρίασε η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), υπό τον πρόεδρο της Ενωσης, δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη.

Παρουσία και του προέδρου του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμιου Λέκκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο Γ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη της πρόληψης και τόνισε ότι η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Πολιτεία, έτσι ώστε η αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση και αποτελεσματική.

Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ εισηγείται, α) την ανάγκη σύνταξης επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά, με οριζόντια υποστήριξη μέσω της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης), β) την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το ρόλο των ΟΤΑ στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, γ) τη μετατροπή της ΣΑΤΑ πυροπροστασίας σε ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας με ταυτόχρονη αύξηση των πόρων, ώστε να καλύψει και τις υπόλοιπες ανάγκες πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο (πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις κτλ), δ) την ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με τις απαιτούμενες θεσμικές καλύψεις με κίνητρα επιβράβευσης, με σωστή οργάνωση και εκπαίδευση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε και την ανάγκη διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων για τους δήμους και τους Συνδέσμους Περιβαλλοντικής Προστασίας, εκφράζοντας την άποψη πως «πρόσθετοι πόροι θα μπορούσαν να διατεθούν από το Πράσινο Ταμείο αλλά και από το ΕΣΠΑ 2014-2020, σε προτεραιότητες που σχετίζονται με την οργάνωση της πολιτικής προστασίας στους δήμους της χώρας».

Μιλώντας, στη συνέχεια, ο Ευθ. Λέκκας επικρότησε την πρόταση της ΚΕΔΕ για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας από κάθε δήμο. Παράλληλα εισηγήθηκε και τη δημιουργία από την Ενωση μιας «ομάδας κρούσης» η οποία άμεσα θα είναι σε θέση να συνδράμει τον κάθε δήμο που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση στη Μεσσήνη μετείχαν, επίσης, από πλευράς των ΟΤΑ της Μεσσηνίας, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης (με την ιδιότητά του ως α΄ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ) και Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, καθώς και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ανδρέας Καραγιάννης. Επίσης την παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αεροπορίας, του Στρατού και εθελοντικών οργανώσεων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έλαβαν τον λόγο οι πιο πάνω πρωτοβάθμιοι αιρετοί, όπως επίσης οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Κώστας Αποστολόπουλος αντίστοιχα, ο οποίος αντιπαρατέθηκε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ σε σχέση με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους πληγέντες.

Τον λόγο έλαβε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος επέκρινε τη δημοτική αρχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας για τον τρόπο που χειρίστηκε τα προβλήματα από τις πλημμύρες - προκαλώντας την αντίδραση του αντιδημάρχου Ανδρ. Καραγιάννη.

Μετά τη συνεδρίαση, στο περιθώριο της οποίας ο Γ. Πατούλης επέδωσε τιμητικό βραβείο στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Σώματος Ερυθρού Σταυρού για την προσφορά και το έργο του, η επιτροπή της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε τον πληγέντα από τις πλημμύρες αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Β.Γ.Μ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER