Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 20:28

Παρέμβαση Νίκα ζητούν οι λιμενεργάτες για το κτίριο του σωματείου τους

Γράφτηκε από την

 

Την παρέμβαση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα ζητά η Ενωση Εργατών Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Καλαμάτας, προκειμένου να αναιρέσει η Λιμενική Επιτροπή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας την απόφασή της να ιδιοποιηθεί το κτήριο όπου στεγάζεται το Σωματείο τους.

Η Ενωση Εργατών Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Καλαμάτας αναλύει μάλιστα τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να εκδιωχθεί το Σωματείο από το κτήριο, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Χάρη Βγενή. Και υποστηρίζει ότι έχει τους έχει παραχωρηθεί το εν λόγω κτήριο με ΦΕΚ από το 1983. 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας με τα γραφόμενά του έχει μεγάλη ευαισθησία στις ανάγκες του Λιμεναρχείου και λησμονά εσκεμμένα ότι το κτήριο φτιάχτηκε με χρήματα των λιμενεργατών για τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών, αφού είναι γνωστό ότι η εργασία τους είναι πάρα πολύ δύσκολη. 

Χρησιμοποιούνται οι ανάγκες του Λιμεναρχείου για την ιδιοποίηση του κτηρίου και προκρίνουν το διωγμό των εργατών αντί να αξιοποιήσουν τον πρώτο όροφο του Λιμεναρχείου που μένει ανεκμετάλλευτος. 

Δεν μας φτάνει η οικονομική κρίση που μαστίζει το σωματείο μας, που με χίλια βάσανα προσπαθούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, έχουμε και τον διωγμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. 

Είναι διωγμός. Είναι διωγμός και μάλιστα αντικανονικός. 

Εχουμε ήδη κάνει γνωστό ότι κανένα κτήριο δεν έχει δώσει στο σωματείο μας για χρήση, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, κανείς. 

Μας έχει παραχωρηθεί με την πράξη 21/13.4.83 της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας (μετά 25 και πλέον χρόνων αγώνων του σωματείου) «περί παραχώρησης κατά χρήση 300 τετραγωνικά μέτρα με ελεύθερη δόμηση», δηλαδή το οικόπεδο και όχι το κτήριο. Υπάρχει ΦΕΚ. 

Το συγκεκριμένο κτήριο εφτιάχθη με χρήματα των λιμενεργατών για τις ανάγκες τους. 

Στο ΦΕΚ με αριθμό 15107/437 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι λειτουργούσες στέγες του λιμενεργάτη και οι παραχωρημένοι χώροι, από τους οργανισμούς Λιμένων και τα Λιμενικά Ταμεία στα Λιμενεργατικά Σωματεία, συνεχίζουν να αποτελούν τους χώρους συγκέντρωσης και παραμονής των λιμενεργατών-φορτοεκφορτωτών σε κάθε λιμάνι της χώρας καθώς και τους χώρους εναπόθεσης και φύλαξης του αναγκαίου εξοπλισμού για την εκτέλεση των φορτοεκφορτώσεων. 

Ξανά αναφέρουμε ότι το οικόπεδο και το κτήριο που στεγάζεται το σωματείο μας έχει εξαιρεθεί από τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ΛΤΝ Μεσσηνίας προς το Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας όπως και το κτήριο που στεγάζεται το Τελωνείο Καλαμάτας, το οποίο έχει φτιαχτεί κατά τον ίδιο με το κτήριο των λιμενεργατών τρόπο. Το Λιμεναρχείο και το κτήριο που στεγάζονται τα ΕΛΤΑ, έχουν και αυτά εξαιρεθεί. 

Το οικόπεδο και το κτήριο της στέγης του Λιμενεργάτη παρέμεινε και ανήκει στο ΛΤΝ Μεσσηνίας, δηλαδή στο κράτος. Επομένως λάθος επιτροπή, λάθος απόφαση. 

Η επιτροπή που συνεδριάζει και ορίζει το συγκεκριμένο οικόπεδο και το κτήριο είναι η Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας στο οποίο θα παραδοθεί το κτήριο αν και εφόσον αλλάξει η χρήση για την οποία σήμερα προορίζεται. 

Ως εκ τούτου όλα όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας είναι αυθαίρετα και αντικανονικά. 

Παρακαλούμε όλους να σταματήσει εδώ ο διωγμός των λιμενεργατών από τη στέγη του λιμενεργάτη. 

Παρακαλούμε τη Λιμενική Επιτροπή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας να άρει την άδικη για εμάς απόφασή της. 

Καλούμε τον δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Νίκα να δώσει εντολή για την άρση της άδικης για το Σωματείο απόφασης. 

Να σεβαστούν την ιστορία και τις ιδιαίτερες ανάγκες των λιμενεργατών».