Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 19:28

Εγκρίθηκαν οι όροι του διαγωνισμού για τη Μαραθόλακκα 

Γράφτηκε από τον
Από τη χθεσινή συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, ο αντιδήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος και ο Γ. Παπαδόπουλος με την Κοκ. Γιαννοπούλου από την Υπηρεσία Καθαριότητας

Από τη χθεσινή συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, ο αντιδήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος και ο Γ. Παπαδόπουλος με την Κοκ. Γιαννοπούλου από την Υπηρεσία Καθαριότητας

 

Τις διαδικασίες για τη διενέργεια διεθνή διαγωνισμού για την προσωρινή διαχείριση σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα, για 2 χρόνια με την προοπτική ενός ακόμα χρόνου, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων Γιάννης Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι «είναι προβληματικός χώρος η Μαραθόλακκα. Εχουμε ζήτημα με το υπόλειμμα, αν δε δοθεί λύση. Προσπαθούμε να κρατήσουμε την πόλη σε καλύτερη κατάσταση από την Τρίπολη και τον Πύργο».

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4.999.680 ευρώ με το ΦΠΑ και τα δικαιώματα προαίρεσης και προβλέπει την επεξεργασία των αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων με κινητό σύστημα διαχωρισμού, κομποστοποίηση οργανικού κλάσματος και αξιοποίηση ανακυκλώσιμων.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι είναι για 2 χρόνια με τιμή εκκίνησης 48 ευρώ τον τόνο συν το ΦΠΑ και παρατήρησε πως «στόχος μας είναι η Μαραθόλακκα να μετεξελιχθεί σε αποκεντρωμένη μονάδα διαχείρισης».

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος και η Κοκκωνία Γιαννοπούλου, στέλεχος της υπηρεσίας, μεταξύ άλλων, πληροφόρησαν πως «έχουμε βάλει στη διακήρυξη πιστοποίηση από δημόσιο φορέα, συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων με επιστημονικό προσωπικό, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεχόμαστε υπόλειμμα μέχρι 30%, αν είναι παραπάνω, πρέπει να το επαναδιαχειριστεί». Ανέφεραν, ακόμα, ότι «καθημερινά θα υπάρχει ενημέρωση της υπηρεσίας για τα σκουπίδια που φθάνουν στη Μαραθόλακκα, για το παραγόμενο κομπόστ, για το υπόλειμμα και την ανακύκλωση». Και διευκρίνισαν μαζί με τον αντιδήμαρχο ότι προσδιόρισαν το διαγωνισμό για 2 χρόνια συν 1, για καλύτερο συναγωνισμό μεταξύ των ενδιαφερόμενων αναδόχων.

Επεσήμαναν πως θα φτιαχθεί στη Μαραθόλακκα κόμπακτ βιολογικός για τα στραγγίσματα και ζυγαριά και διαβεβαίωσαν ότι «θα είμαστε αυστηροί στην πιστοποίηση των εργασιών».

Οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών εξέφρασαν επιφυλάξεις, παρατηρήσεις και ενστάσεις.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού στην πηγή και των πράσινων σημείων. Ζήτησε να υπάρξει κομποστοποίηση στα χωριά με απαλλαγή από δημοτικά τέλη και στη ΜΟΛΑΚ να διαχειρίζονται τα οργανικά μαζί με τη λυματολάσπη.

Ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος έκανε λόγο για χρυσάφι που θα πάει στις τσέπες ιδιωτών και μεγάλου κεφαλαίου. Μίλησε για ευθύνες της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας και των κυβερνήσεων και τάχθηκε υπέρ ενός δημόσιου φορέα για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος έκανε λόγο για νομιμοποίηση μιας παρανομίας στη Μαραθόλακκα και για ελλιπή σχεδιασμό κι εκτίμησε πως η νέα σύμβαση που ετοιμάζεται, θα φέρει τα ίδια προβλήματα με πριν.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Φάβας μίλησε με καλά λόγια για τις προσπάθειες της υπηρεσίας και του αντιδημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.

Κλείνοντας, ο Θαν. Βασιλόπουλος αναγνώρισε ότι «δεν κάνουμε ολοκληρωμένη διαχείριση, δεν έχουμε λύση για το υπόλειμμα και κάνουμε προσπάθειες με τις τσιμεντοβιομηχανίες» και σημείωσε: «Ούτε ΧΥΤΥ έχουμε και είναι τεράστιο το κόστος καύσης του υπολείμματος. Επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και να μην έχουμε έναν ενδιαφερόμενο ανάδοχο, όπως είχαμε το 2014».

Τέλος, ανέβαλε την ευθύνη για την αναβολή της συζήτησης την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι «εμείς τα εισηγούμαστε και ο δήμαρχος μας έχει εμπιστοσύνη και τα εγκρίνει».

Γ.Σ.