Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 21:57

Συμπεράσματα Κατσίβελα από την επίσκεψη στις Βρυξέλλες 

Γράφτηκε από την
Συμπεράσματα Κατσίβελα από την επίσκεψη στις Βρυξέλλες 

Με ευρείες συνεργασίες δήμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και με άμεση επαφή με τα χρηματοδοτικά προγράμματα μπορούν οι δήμοι να εξασφαλίσουν πιο εύκολα χρηματοδοτήσεις δράσεων και έργων από την ΕΕ, όπως διαπίστωσαν οι δήμαρχοι και από τη Μεσσηνία που την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν στις Βρυξέλλες. 

Εκεί είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαπίστωσαν ότι χρειάζεται η τεχνοκρατική τους στελέχωση αλλά και η ευρύτερη συνεργασία με άλλους δήμους της ΕΕ. 

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, στη δράση που σχεδιάζουν από κοινού με τους Δήμους Πύλου -Νέστορος και Οιχαλίας θα συμμετέχουν ακόμη δύο δήμοι, ένας από την Ιταλία και ένας από την Ισπανία, κι έτσι αποκτά ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα η επιλεξιμότητά της.

Μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψη στις Βρυξέλλες ο κ. Κατσίβελας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων και μέσα σε όλες τις εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν σε πρωτεύοντα ρόλο τα ενεργειακά θέματα και μέσα σε αυτά η πρωτοβουλία που υπάρχει με το Σύμφωνο των Δημάρχων της ΕΕ. Η οποία είναι μια οργάνωση που ξεκίνησε από τους δήμους για τον απόλυτο σεβασμό του περιβάλλοντος και την προστασία του. 

Πέρα από τις παρουσιάσεις του όλου προγράμματος, έγινε μια καλή αποτύπωση της γραφειοκρατίας που δουλεύει η ΕΕ. Επίσης αυτό που καταλάβαμε είναι ότι με λόγια δεν μπορείς να κάνεις δουλειές, χρειάζεται εταιρεία συμβούλων που πρέπει να συνεργαστούμε ώστε και να είμαστε μέσα στο σύστημα, αλλά θα πρέπει να ενταχθούμε και οργανικά μέσα στο σύστημα. Ηρθαμε σε επαφή με εταιρεία συμβούλων και συζητήσαμε τρόπο συνεργασίας. Ηδη η ΠΕΔ έχει πάρει την απόφαση για να προχωρήσει σε συνεργασία με εταιρεία συμβούλων ώστε με την αγκαλιά της ΠΕΔ να μπορέσουν όλοι οι δήμοι της Πελοποννήσου να συμμετέχουν σε αυτή τη δυνατότητα. Ομως προβληματιζόμαστε και σαν δήμος να προχωρήσουμε απευθείας με εταιρεία συμβούλων αφού αξιολογήσουμε τι μπορούμε να κερδίσουμε.

Μια ακόμη παρατήρηση είναι ότι όλοι οι δήμοι που συμμετείχαν εκεί συμμετείχαν με τεχνοκράτες και αυτός είναι ένας τρόπος που προσεγγίζουν οι δήμοι την ΕΕ, πολύ καλύτερα από ό,τι εμείς στην Ελλάδα. 

Γνωρίσαμε τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα στα οποία για να ενταχθείς δεν μπορείς να πας μόνος σου αλλά με μια ομάδα δήμων ακόμη και από άλλες χώρες, γι' αυτό και σ' αυτή την προσπάθεια που κάνουμε από κοινού με το Δήμο Πύλου - Νέστορος και το Δήμο Οιχαλίας για τη διαχείριση των κλαδιών της ελιάς, θα συμμετέχουν επίσης ένας δήμος από την Ιταλία και ένας από την Ισπανία. Αυτό διευκολύνει την χρηματοδότηση, δεν είναι δυνατόν σήμερα να πας μόνος σου σαν δήμος να πάρεις χρηματοδότηση».

 

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER