Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 23:18

Σύσκεψη για την αξιοποίηση του κτηρίου του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Για το θέμα της ανακατασκευής και της αξιοποίησης του παραδοσιακού κτηρίου του Γαλλικού Ινστιτούτου (κτήριο πρώην Εφεσίων), που αποτελεί ιδιοκτησία του γαλλικού κράτους, συζήτησε χθες στο νέο Δημαρχείο με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο β' σύμβουλος και γ.γ. της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα Λυκ Μενάρ. 

 

Στη συνάντηση παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος και στελέχη του δήμου και της Γαλλικής Πρεσβείας. Είχε προηγηθεί επίσκεψη της αντιπροσωπείας της πρεσβείας στο κτήριο Εφεσίων, όπου παλιά στεγαζόταν το Γαλλικό Ινστιτούτο. Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάστασή του, ώστε να μην ερειπωθεί και να μην αποτελέσει χώρο συνάθροισης αντικοινωνικών στοιχείων.
Απαντώντας σε σχετική πρωτοβουλία του Γάλλου πρέσβη και επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης για απογραφή των κτηρίων ιδιοκτησίας του γαλλικού κράτους, που θα συνοδευτεί από προτάσεις αξιοποίησής τους, ο Δήμος Καλαμάτας θα αποστείλει άμεσα στη Γαλλική Πρεσβεία τη μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου με τα συνοδευτικά οικονομικά στοιχεία. Η αποστολή των εγγράφων αυτών θα συνοδεύεται από την πρόταση του δήμου, στο πλαίσιο χρησιδανείου που προτείνεται να συναφθεί μεταξύ του δήμου και της γαλλικής κυβέρνησης, να αναλάβει αυτός την αποκατάσταση και να δημιουργήσει στο κτήριο Εφεσίων ένα μουσείο της πόλης της Καλαμάτας, ενώ ένας χώρος θα διατεθεί ως γραφείο του επίτιμου προξένου της Γαλλίας στην Καλαμάτα. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι είναι δυνατή η υπαγωγή της αποκατάστασης του κτηρίου σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν αποκλείει οποιαδήποτε άλλη λύση (π.χ. ιδιωτική πρωτοβουλία) θα θεωρήσει κατάλληλη η γαλλική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση της ανακατασκευής του κτηρίου. Θα υποστηρίξει, μάλιστα, τη λειτουργία του με ανάπλαση της γύρω περιοχής.