Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 13:17

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας αυτοπεριγράφεται απαντώντας σε Θανάση Λαγό

Γράφτηκε από την

 

Την αυτοπεριγραφή του ως πολιτικού προσώπου και ιδιαίτερα ως δημάρχου Καλαμάτας επιχειρεί ο κ. Παν. Νίκας απαντώντας σε άρθρο του αρχισυντάκτη της «Ε» Θαν. Λαγού. Το πόσο το επιτυγχάνει θα το κρίνουν οι αναγνώστες τόσο αυτοί που διάβασαν το άρθρο του Θαν. Λαγού, όσο και αυτοί που θα δουν την απάντηση Νίκα. Η «Ε» όπως όλα τα χρόνια κάνει, δημιουργεί συχνά τέτοιου είδους ανοιχτές ανταλλαγές απόψεων με τελικό κριτή εσάς, τους αναγνώστες.

Για τον βίο και την πολιτεία του Παν. Νίκα έχουμε ασχοληθεί παλαιόθεν διατυπώνοντας ανοιχτά την γνώμη μας και δημοσιεύοντας με χαρά τις απαντήσεις του.

Κανένας δεν μπορεί να πείσει τον άλλον για το δίκιο του. Η αλάνθαστη όμως κοινή γνώμη τα καταλαβαίνει όλα, άσχετα αν δεν τα ανταμείβει όπως πρέπει παίζοντας και αυτή το δικό της παιχνίδι. Ο κ. Νίκας λοιπόν απαντά τα εξής στο άρθρο του Θαν. Λαγού.

«Ασφαλώς σέβομαι τις θέσεις και τις απόψεις του κ. Λαγού, όπως δημοσιεύθηκαν στην «Ελευθερία» της 1ης Νοεμβρίου 2016, επ’ αυτών όμως θα ήθελα να δώσω μιαν απάντηση και ιδίως στις αιτιάσεις ότι τάχα είμαι «λαϊκιστής», «κρατιστής», «αντιευρωπαϊστής», «υπερσυγκεντρωτικός» κ.λπ.:

1. Είμαι ο μόνος Δήμαρχος που δεν έχω ευθύνη για το διορισμό με ρουσφετολογικό τρόπο κανενός υπαλλήλου στο Δήμο Καλαμάτας, κάτι που θα μπορούσα να κάνω στην πρώτη θητεία μου.

2. Φροντίζω με θρησκευτική ευλάβεια για την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του Δήμου προς τον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό υπάρχει τόσο μεγάλη διάθεση επιχειρηματιών για συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.

3. Αγωνίζομαι συνεχώς να ξεπεράσω τα μύρια όσα εμπόδια του Δημοσίου, ώστε να προωθήσω συνεργασίες και να αναθέσω δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα (πρόσφατα παραδείγματα: ενοικίαση Τουριστικού Ταϋγέτου, ξενοδοχείου «Βασιλικόν», ανάθεση δραστηριοτήτων του Δήμου κ.λπ.)

4. Φροντίζω συνεχώς για τη θετική οικονομική κατάσταση του Δήμου Καλαμάτας, μέσα σε συνθήκες ακραίας οικονομικής κρίσης, με μειωμένους τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους κατά 70% περίπου. Η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μάλιστα με επιτόκιο κατά 3,4% μικρότερο από εκείνο με το οποίο δανείζεται το Κράτος, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου Καλαμάτας.

5. Αναζητώ συνεχώς πόρους, τους οποίους και βρίσκω, για να γίνονται έργα και δράσεις, τα οποία συμβάλλουν στην κίνηση της τοπικής αγοράς, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην αύξηση της ελκυστικότητας της Καλαμάτας και της περιοχής της και στην άνοδο της επισκεψιμότητας στον τόπο μας.

6. Εχω εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες στους συνεργάτες μου, εκτός από αυτές που δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν λόγω νόμου, αλλά παρακολουθώ καθημερινά -ως έχω υποχρέωση- την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων. Αλλωστε, για ό,τι πάει στραβά -ή νομίζει κάποιος πως πηγαίνει στραβά- ο Δήμαρχος κατηγορείται.

7. Την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ευρωπαϊκή Ενωση τη στήριξα και τη στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις και πάντα θυμάμαι τη φράση του (στις διάφορες εκδοχές, όπως αυτή διασώζεται) περί του ότι πρέπει να μάθουμε να κολυμπάμε στη θάλασσα της ευρωπαϊκής ενοποίησης (για να μην πνιγούμε).

8. Με τις φιλελεύθερες αρχές, αξίες και κατευθύνσεις, όπως εκφράστηκαν από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη παλαιότερα και τώρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συμφωνώ απολύτως και θεωρώ ότι αν κάποιες είχαν υλοποιηθεί, ενδεχομένως η πατρίδα μας να είχε μία διαφορετική, καλύτερη, πορεία. Φυσικά, την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στήριξα διά της υπογραφής μου από την πρώτη στιγμή χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

9. Απεχθάνομαι το λαϊκισμό και το αποδεικνύω με πράξεις, δηλαδή δε ρουσφετολογώ, δεν ψευδολογώ, δεν υπόσχομαι, δεν εκμεταλλεύομαι πολιτικά κακοτυχίες και συμφορές αλλά προσπαθώ να βοηθήσω ουσιαστικά τους πολίτες, έχω το θάρρος της γνώμης μου και προσπαθώ να κάνω πράξη όσα έχω προτάξει στο πρόγραμμά μου.

10. Ως Δήμαρχος, σέβομαι -εκ θεσμικού καθήκοντος, αλλά και εκ συνειδήσεως- τους κομματικούς σχηματισμούς και τις ιδεολογικές απόψεις όλων προφανώς (και τις θέσεις τους για το Μεταξά). Θεωρώ δε πρώτιστο καθήκον μου να συμβάλλω στη συνεννόηση και συνεργασία με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, για το καλό του Δήμου Καλαμάτας και των πολιτών του, αλλά και της πατρίδος μας γενικότερα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τις απόψεις σας,

Παναγιώτης Ε. Νίκας

Δήμαρχος Καλαμάτας».