Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 17:55

Προτάσεις για το Ασπρόχωμα από το "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών"

Γράφτηκε από την

Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας

ΑΣΠΡΌΧΩΜΑ:

ΑΠΌ ΤΑ ΔΥΤΙΚΆ ΑΓΡΟΤΙΚΆ ΧΩΡΙΆ ΤΟΥ ΚΆΜΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΠΟΊΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΌ ΣΥΚΓΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



Διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων στην περιοχή , προστασία του περιβάλλοντος και της αγροτικής γης.

Καθορισμός παρεμβάσεων και δημιουργία μηχανισμών για την πολεοδομική οργάνωση και βιώσιμη λειτουργία των δυτικών οικιστικών περιοχών.



ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ “ΧΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ για ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ” της Δυτικής Πλευράς





* Θεωρούμε την οικιστική Ευρύτερη Περιοχή του Ασπροχώματος ουσιαστικά τη Νέα Δυτική Γειτονιά του πολεοδομικού ιστού της Καλαμάτας που ενσωματώνει την ανάπτυξη υπερτοπικών λειτουργιών δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

* Θα είναι ένα τμήμα της πόλης μας που θα δοκιμαστεί τα επόμενα χρόνια, η ποιότητα ζωής των κατοίκων, των αγροτικών ασχολιών αλλά και το αστικό περιβάλλον των επιχειρήσεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή επιπλέον της οικονομικής κρίσης, αν δεν συνειδητοποιηθεί εγκαίρως η κατάσταση και δεν παρθούν μέτρα που να αναβαθμίσουν αυτές τις περιοχές .

* Βασικός παράγοντας αντιμετώπισης των προβλημάτων η συστηματοποίηση των μέτρων, για την προστασία της περιοχής, η παρουσίαση σχεδίου διορθωτικών και νέων παρεμβάσεων, η συλλογική στάση και μέσω αυτής η αγωνιστική διεκδίκηση οικονομικής αρωγής απο διάφορες πηγές χρηματοδότησης.



1. Οι Θέσεις του Δικτύου είναι για εμβάθυνση και διάλογο με σκοπό τη διατύπωση ώριμων και δίκαιων αιτημάτων .



Η μη διατύπωση των προβλημάτων ισοδυναμεί με παραδοχή της μή ύπαρξης τους”.

Γιατι η δημοτική αρχή σιωπά;

Δεν τα γνωρίζει;

Δεν θέλει να τα λύσει;

Το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον είναι σε συνεχή υποβάθμιση. Το κύριο χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής με Ακοβίτικα -Καλάμι Αντικάλαμος – Σπερχογεία, είναι η διάσχιση των περιοχών από σημαντικούς οδικούς άξονες ,όπως

H 82η Ε. Ο. Καλαμάτας – Μεσσήνης

Ο υφιστάμενος εθνικός οδικός άξονας Καλαμάτας – Αθηνών ,

η Νέα Είσοδος ,με μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση .Χωρίς να έχουν εφαρμοστεί αντισταθμιστικά μέτρα σε επίπεδο οργάνωσης του χώρου και των λειτουργιών του μέχρι σήμερα.

Η παραποτάμιος οδός -του ποταμού Αρη - μέχρι την 82η Εθνική Οδός κοντά στο αεροδρόμιο

Νότια και κοντά στη θάλασσα (400 μ) έχει χαραχθεί ο άξονας Ριζόμυλου Καλαμάτας

Σύντομα σχεδιάζεται να γίνει η κατασκευή του νέου μεγάλου εθνικού οδικού άξονα Τσακώνας – Καλαμάτας που διέρχεται πάνω από τη σημερινή ΕΟ κοντά στο ΤΕΙ , που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της Νότιας Πελοποννήσου.



Ταυτόχρονα όμως χρειάζονται να παρθούν επείγοντα και ειδικά μέτρα για να προστατευτεί τοπικά το αστικό και φυσικό περιβάλλον στη περιοχή του Ασπροχώματος, που απολείται από περαιτέρω μεγάλη υποβάθμιση και να προστατευτεί η βιωσιμότητα του.

Είναι σημαντικό για την καλύτερη κατανόηση του αντικειμένου να τονίσουμε , ότι η οικιστική ανάπτυξη του Ασπροχώματος έγινε με τον “κλασσικό” τρόπο που γίνεται συνήθως στη χώρα μας. Δηλαδή η χάραξη του υπάρχοντος εθνικού δρόμου Αθηνών – Καλαμάτας οδήγησε σε πυκνή οικιστική ανάπτυξη δεξιά και αριστερά στο δρόμο και του άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμάτα Ασπροχώματος και βέβαια οδήγησε σε στρεβλή οικιστική ανάπτυξη.

Αργότερα στη περιοχή προστέθηκαν υπερτοπικές υποδομές .Δημιουργήθηκε το αεροδρόμιο , η βιομηχανική περιοχή της Καλαμάτας, η κατασκευή και λειτουργία του ΤΕΙ, η κατασκευή στη του νέου Νοσοκομείου στην περιοχή του Αντικάλαμου Σπερχογείας ,ΒΙΟΚΑ, η ΜΟΛΑΚ και τα τελευταία χρόνια στα όρια με το δήμο της Μεσσήνης, στη Μπιρμπίτα κατασκήνωση τσιγγάνων. Ολα αυτά χωρίς να υπάρχει ένα ευρύτερο ρυθμιστικό σχέδιο που να οργανώνει το δομημένο και φυσικό περιβάλλον και να προστατεύει τη περιοχή .

 

Η δημοτική αρχή περιορίζεται σε ψηφοθηρικές συναλλαγές “ημετέρων” και στα “φραποέργα βιτρίνας” του κέντρου, ενώ έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την υποβάθμιση της Δυτικής πλευράς και συνεπώς το οικιστικό περιβάλλον της πόλης στο σύνολο του.

2. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής και... η foto art των δελτίων τύπου

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής, τα 6 τελευταία χρόνια είναι σημαντικές και πολλές για τον προσανατολισμό της διοίκησης και των δημοτικών υπηρεσιών στο πρόβλημα ,στην επιφανειακή ψηφοθηρική αντιμετώπιση ζωτικών θεμάτων ενώ αναπτύσσει με περισσή επιδεξιότητα.... τη foto art των δελτίων τύπου .Η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων του Ασπροχώματος που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι κατώτερη των αναγκών που έχουν οι κάτοικοι και η πόλη ευρύτερα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επικοινωνιακή πολιτική και με «πασαλείμματα». Την ίδια στιγμή συγκεκριμένα:

2.1. Δεν κατανόησε την αναγκαιότητα να προχωρήσει η πολεοδομική μελέτη του σχεδίου Ασπροχώματος ƒΑƒΗƒΏ ƒΡƒΕƒΛ ƒΝƒΗƒΘƒΗƒΠƒΡƒΗƒΘή ƒΏƒΛάς ƒΞƒΓƒΟƒΗƒΝƒΤής.

Ευθύνες φέρει γιατι δεν ξεσήκωσε το κόσμο με την καθυστέρηση της πληρωμής του μελετητή για την πολεοδομική μελέτη πράξης εφαρμογής του σχεδίου Ασπροχώματος αξίας μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Δεν έδωσε διέξοδο σε αυτή τη χρηματοδότηση (αν σκεφτεί κάποιος ότι ο δήμος δανείζεται 315000 € για να τοποθετηθεί τεχνητός τάπητας σε ποδοσφαιρικό γήπεδο σε εποχές οικονομικής κρίσης !!) έτσι ώστε σήμερα να έχει προχωρήσει η πράξη εφαρμογής και να έχει αλλάξει η οικιστική κατάσταση σε ένα σημαντικό τμήμα του Ασπροχώματος.

2.2. Είναι “τυπικός αγώνας” που δίνει για τη συνέχιση της λειτουργίας της γραμμή του ΟΣΕ και τη μετατροπή του σε τοπικό προαστιακό σιδηρόδρομο

Η προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος να συνέχισει να λειτουργεί το τρένο ή την προσπάθεια που καταβάλει ώστε το τελευταίο άκρο του δικτύου του ΟΣΕ να λειτουργήσει ως τοπικός προαστιακός σιδηρόδρομος είναι υποτονική και φτάνει έως και το επίπεδο της παραδοχής της κατάστασης, ως μη αντιστρεπτής περισσότερο και μάλλον της τυπικής υποστήριξης της πρότασης αυτής. Δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά σε πράξεις και ενέργειες και να το έχει μετατρέψει σε ένα σοβαρό θέμα μείζον για την πόλη γιατί δεν αφορά μόνο το Ασπρόχωμα.

2.3. Δεν λέμε να δανειστεί, ίσως να έπρεπε, αλλά υπάρχει καθυστέρηση της διευθέτησης των όμβριων του τμήματος εισόδου Καλαμάτας από το Νοσοκομείο ως το Ασπρόχωμα

Υπάρχει εργολαβία με το αντίστοιχο έργο ύψους 670.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Θησέας που έχει παγώσει λόγω της οικονομικής κρίσης. Το αντικείμενο της εργολαβίας είναι να κατασκευάσει αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων του τμήματος εισόδου Καλαμάτας από το Νοσοκομείο ως το Ασπρόχωμα και έργα επί καταστρώματος του δρόμου.

Η μελέτη αυτή χρειάζεται εκσυγχρονισμό όσο αφορά την αποκατάσταση των προβλεπόμενων πεζοδρομίων , λόγω έλλειψης συνολικής προσέγγισης για το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί μελλοντικά στην περιοχή μετά τη διέλευση του νέου οδικού άξονα Τσακώνας – Καλαμάτας Νότια του ΤΕΙ και την αλλαγή χαρακτήρα του υπάρχοντος δικτύου σε τοπικού χαρακτήρα. Φυσικά από αυτές τις συνθήκες απορρέει και η αλλαγή του προσανατολισμού της μελέτης του πλάτους των πεζοδρομίων , του εξοπλισμού τους τελικά του χαρακτήρα τους( είδος πράσινου, του νυκτερινού φωτισμού ,της κοινωνικής χρήσης παγκάκια, ποδηλατόδρομος και πολλά άλλα που πηγάζουν από αυτές τις αλλαγές) που θεωρούμε οτι πρέπει να ενσωματωθούν στις μελέτες για να αποτραπεί πέρα από τις υδραυλικές παρεμβάσεις το γνωστό σε όλους “ράβε ξήλωνε”.

2.4. Δεν έχει καταστρώσει ουσιαστικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αναβάθμισης των κεντρικών υποδομών της πόλης στη περιοχή του Μπουρνιά. Απλά αρκείται σε δημαγωγία

Δεν μελέτησε αν υπήρχε τεχνικά και οικονομικά η δυνατότητα για αυτοτελή βιολογικό καθαρισμό των αστικών λυμάτων για τις τρείς Δημοτικές Ενότητες .Απενεργοποίησε τη ΜΟΛΑΚ αντί να τη μετατρέψει σταδιακά σε μονάδα κομποστοποίησης (ΜΟ. ΚΟΜ) που θα επεξεργαζόταν τη λυματολασπη του βιολογικού. Με τη Διαλογή στη Πηγή και κομποστοποίηση των οργανικών , σαν μέθοδο αντιμετώπισης των αστικών απορριμμάτων, θα οδηγούσε για κομποστοποιηση στη ΜΟ.ΚΟΜ μόνο καθαρό οργανικό κλάσμα σε ένα βάθος χρόνου , προς υποβοήθηση της ΜΟΚΟΜ και της επεξεργασίας της λυματολάσπης, περιορίζοντας τις ποσότητες αδιάθετης λυματολάσπης στη περιοχή του ΒΙΟΚΑ

Θεωρούμε ότι πρέπει να καταρτίσουμε ένα σύνολο περιβαλλοντικών δεικτών παρακολούθησης της περιοχής απο ανεξάρτητα εργαστήρια μετρήσεων των δεικτών επιτροπή του Δ.Σ. παρακολούθησης ποιοτικής λειτουργίας των κεντρικών υποδομών της πόλης και με συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων της περιοχής .

Αρκέστηκε προεκλογικά για την είσπραξη ψήφων την μεταφορά των αστικών λυμάτων από μεγάλη απόσταση των περιοχών Αρφαρών Αρη και Θουρίας με αυξημένα τέλη από τη λειτουργία ενός αγωγού με μεγάλο μήκος. Δεν έχει πειστικές εργασίες ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Απενεργοποίησε “τις φωνές” που ελέγχει με τη ψηφοθηρική συναλλαγή που έχει κάνει. Δεν δουλεύει σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο ώστε η πόλη της Μεσσήνης και η περιοχή εκεί να αποκτήσει δικό της αυτοτελή Βιολογικό Καθαρισμό. Δεν προχώρησε στην αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ..

ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΆ ΣΙΩΠΕΊ στο να κλείσουν οι κεντρικές υποδομές της πόλης , ενώ φέρνει νέα φορτία , για να αναβαθμιστεί δήθεν .... η γύρω περιοχή!!! Έτσι δεν παίρνει μέτρα για την ορθή λειτουργία του ΒΙΟΚΑ και της συνεργατικής για το σκοπό αυτό μονάδας κομποστοποίησης.



3. Περιοχή που έβλεπε τους άλλους να την προσπερνούν καθημερινά και να φορτώνεται τα βάρη της διέλευσης.

Στο πέρασμα του χρόνου διαμορφώθηκε μια περιοχή που έβλεπε βασικά τους άλλους να την προσπερνούν καθημερινά, να φορτώνεται τα βάρη της διέλευσης, την υποβάθμιση της καθημερινής ζωής, χωρίς να μπορεί να καρπωθεί από αυτή ακριβώς τη στρατηγική της θέση. Οι παρόδιες λοιπόν επιχειρηματικές δράσεις που αναπτύχθηκαν είναι κυρίως επιχειρήσεις που έχουν χαρακτήρα εξυπηρέτησης μετακινούμενων οχημάτων και των επιβατών τους πρατήρια καυσίμων, συνεργεία άρα και επιχειρήσεις βασικά που αναπτύχθηκαν στην περιοχή λόγω της φτηνής γης που υπήρχε με τη δυνατότητα προβολής των επαγγελματικών δράσεων των επιχειρήσεων από την παρόδια ακριβώς λειτουργία τους.

4. Προτάσεις. Σημεία που επηρεάζουν τη μελλοντική οργάνωση του οικιστικού και φυσικού χώρου της ευρύτερης περιοχής .

4.1. Ο νέος δρόμος που περνά πάνω από την παρούσα ε.ο. Καλαμάτας – Αθηνών θα δημιουργήσει με τη διέλευσή του νέα προβλήματα, αφού τέμνει ρέματα θα δημιουργήσει καινούργιο τοπίο με τους υπάρχοντες δρόμους που θα χρειαστούν έργα και μικροπαρεμβάσεις σε όλη αυτή τη διέλευση, αλλά ταυτόχρονα θα εμφανίσει πλέον στον επισκέπτη της πόλης που θα μπαίνει με το νέο αυτοκινητόδρομο έναν οικισμό, ο οποίος η σημερινή που παρουσιάζει είναι υποβαθμισμένος και επομένως αποτελεί την πρώτη αρνητική εντύπωση για τον επισκέπτη της πόλης. Είναι η πρώτη γεύση. Επομένως με αυτή την έννοια δεν είναι στενά μόνο το πρόβλημα στην κοινότητα του Ασπροχώματος και των κατοίκων της κοινότητας είναι πρόβλημα στρατηγικό για όλο τον καλλικρατικό δήμο για όλη την πόλη της Καλαμάτας.

4.2. Οι άξονες που ενδεχομένως καθορίζουν τη μελλοντική οργάνωση της περιοχής είναι:

4.2.1. συγκέντρωση σημαντικών αστικών και υπερτοπικών δραστηριοτήτων του δευτερογενή και τριτογενή τομέα (ΤΕΙ, Νοσοκομείο, ΒΙΠΕ, κ.τ.λ),

4.2.2.Η χωροθέτηση των σημαντικών κοντινών υπερτοπικών εγκαταστάσεων και χρήσεων αθλητισμού

4.2.3. Η ενίσχυση χρήσεων συμβατών με τη σχετικά αραιή κατοίκηση στον εκτός των πυκνοκατοικημένων χώρων.

4.2.4. Συνάρθρωση με τον εσωτερικό περιμετρικό δακτύλιο της πόλης.

4.2.5. Η ισόρροπη ανάπτυξη αστικού, περιαστικού και αγροτικού χώρου. Η διατήρηση της αρδευόμενης γεωργικής περιοχής Μπουρνιά ως αποθέματος γης

4.2.6. Προστασία των υδάτινων αποδεκτών από τη ρίψη ανεπεξέργαστων λυμάτων και αποβλήτων από ελαιουργεία ή και άλλες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και κτηνοτροφικές μονάδες. ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ του παραποτάμιου περιβάλλοντος του ποταμού Αρι . από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.

4.2.7. Η πολεοδομική οργάνωση των προαστιακών συγκεντρώσεων εκτός σχεδίου δόμησης στις παρυφές του αστικού χώρου ως και η πολεοδομική οργάνωση των οικισμών.

4. 3.. ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΉ ΤΩΝ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΏΝ

Σκοπός πρέπει να είναι η ανάπτυξη των υπαρχουσών υποδομών στην περιοχή , να αποτελέσει ο οικισμός Ασπροχώματος συνδετήριος οικισμός ποιοτικά αναβαθμισμένος, ουσιαστικά να είναι η διεύρυνση της δυτικής γειτονιάς της Καλαμάτας, να αποτελεί την είσοδο για τη γειτονική Μεσσήνη και πύλη εισόδου στο οικιστικό συγκρότημα από τον ευρύτερο καλλικρατικό δήμο. Όλα αυτά βέβαια χωρίς να υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια συντονισμού, ώστε να συμπεριφερθεί ως ενιαίο οικιστικό σύνολο να προγραμματιστεί ενιαία σε βάθος χρόνου ένα σχέδιο προστασίας της τοπικής ζωής. Να τεθούν βάσεις για την αξιοποίηση των μεγάλων υποδομών από την τοπική κοινότητα και να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη που προσφέρει τέτοια μεγάλη δυναμική από τη γειτνίαση με τέτοιες μεγάλες υποδομές στα πλαίσια του τοπικού ημερήσιου συστήματος μετακινήσεων πληθυσμού.

5. Αναπλαστική παρέμβαση στις γραμμικές αναπτύξεις των οδικών αξόνων με νέο προσανατολισμό.

5.1. Η οδός από τον κόμβο Ζαφείρη έως την 82η οδό Ασπροχώματος - Μεσσήνης είναι ουσιαστικά σε στασιμότητα, δεν θέλουμε εγκαταλειμμένη και χρήζει άμεσα μέτρα αναβάθμισης, συνδυασμένα με την προστασία του παραποτάμιου περιβάλλοντος του ποταμού Άρι που σε μεγάλο μήκος είναι στο πλάι του. Εκεί μπορούν να γίνουν έργα υποδομών, φωτισμός, πεζοδρόμιο από τη μια μεριά ώστε να μπορεί ένας ποδηλάτης να χρησιμοποιήσει την οδό αυτή. Με τη δίοδο της νέας εθνικής οδού πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο ενεργειών από τις τεχνικές υπηρεσίες, εφ’ όλης της ύλης κυρίως στους παρακάνω άξονες.



5.2. Σχεδιασμός των περιοχών επαφής με τη διέλευση του περιμετρικού δακτυλίου. Στα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την ύπαρξη του νέου μεγάλων διαστάσεων οδικού άξονα Τσακώνας Καλαμάτας νότια του ΤΕΙ στις τομές που θα κάνει αυτό τόσο με το φυσικό περιβάλλον όσο και με το οικιστικό.

5.3. Την αντιμετώπιση με οργανωμένο και τεκμηριωμένο τρόπο του προβλήματος της περιοχής, δηλαδή ότι αυτό που αναφέρω και προηγούμενα ότι διαρρέεται από οδικούς άξονες που επιβαρύνουν με τη διέλευσή τους το αστικό περιβάλλον και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αναβάθμισης.

5.4. Αξιοποίηση της υποβάθμισης του παλιού άξονα Καλαμάτας – Αθήνας εφόσον γίνεται πλέον χάνει τον υπεροπτικό του χαρακτήρα και λειτουργεί περισσότερο ως τοπικού χαρακτήρα υπάρχει δυνατότητες ώστε να αλλάξει η λειτουργία και ο εξοπλισμός στα πεζοδρόμια, στο μήκος, στο πράσινο, στο φωτισμό κλπ.

5.5. Γενικότερα έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την οδοποιία του τοπικού δικτύου που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν ως ένα βαθμό τα προβλήματα της λειτουργίας της κοινότητας Ασπροχώματος γίνονται σποραδικά, περιορισμένα και χωρίς ένα ευρύτερο σχέδιο. Η διέλευση της νέας ΕΟ υπερυψωμένα πάνω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Ασπρόχωμα πέρα πέρα απο ειδικούς κινδύνους που δημιουργεί η συνδυασμένη ύπαρξη τους υποβαθμίζει την περιοχή μπροστά στην είσοδο του ΤΕΙ μια περιοχή που έλκει συνεχώς οικιστική δραστηριότητα.

5.6. να λειτουργήσει γραμμή τρένου ως προαστιακός να συνδέσει την πόλη της Καλαμάτας, το Ασπρόχωμα με ΤΕΙ και Νοσοκομείο. Η γραμμή αυτή με μια μικρή αύξηση των στάσεων θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο Ασπρόχωμα ιδιαίτερα στη λειτουργία ως λειτουργία του ως προς τις μετακινήσεις των κατοίκων του σε φροντιστήρια, σχολές πχ. το απόγευμα σε σχολές, σε ωδεία πολιτιστικά, στην τοπική αγορά κλπ.

5.7. η συνάρθρωση του Ασπροχώματος με τη δυτική γειτονιά της Καλαμάτας και το μεγάλο ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο εκεί που προβλέπει για το σχέδιο πόλη του παλέ ντε σπορ πρέπει να μπει στο στόχαστρο των μέτρων και των μελετών. Η διάνοιξη του περιμετρικού του σχεδίου πόλης της Καλαμάτας, που πάει εκεί και θα προσφέρει κυκλοφορία στον κόμβο Καρέλια μαζί με τη διαπλάτυνση και βελτίωση της υφιστάμενης οδού που καταλήξει στον ΟΑΕΔ που διέρχεται πίσω από το εργοστάσιο του Καρέλια και καταλήγει στην εκκλησία του πολιούχου Αγ. Γεωργίου θα δώσουν προοπτικές για να αποκτήσει αναβαθμισμένο οικιστικό χαρακτήρα το Ασπρόχωμα ώστε να μπορέσει να αποκτήσει και να συγκρατήσει οικιστική δυναμική από τις τριγύρω μεγάλες υποδομές που υπάρχουν, να μπορέσει να συγκρατήσει ως ιδιοκτήτες, ενοικιαστές κλπ. το προσωπικό, το αεροδρόμιο, τους φοιτητές του ΤΕΙ, το προσωπικό του Νοσοκομείου, νέες επιχειρήσεις που μπορούν να εγκατασταθούν στην περιοχή. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αποβάλει το γραμμικό χαρακτήρα και να αποκτήσει ένα οικιστικό περιβάλλον με βάθος και ποιότητα

Μέτρα πρέπει να παρθούν στα πλαίσια του Καλλικρατικού Δήμου για ρυθμίσεις και ενοποίηση των ρυθμίσεων του νέου ΓΠΣ της Καλαμάτας με το ΣΧΟΑΠ της Θουρίας αλλά και ευρύτερα.

5.8. οργάνωση του οριοθετημένο τομέα για την συγκέντρωση τεχνικών υποδομών της πόλης (θέση ΒΙΟΚΑ, ΜΟΛΑΚ) προστατευτικής ζώνης υψηλού πρασίνου –για απομόνωση του βιολογικού , ΜΟΛΑΚ και άλλων κεντρικών υποδομών της πόλης από γεωργικές δραστηριότητες ή άλλων εγκαταστάσεων που ήδη βρίσκονται στην περιοχή. Προώθηση λύσεων και τεχνολογιών φιλικών στο περιβάλλον με την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων καθαρών οργανικών απορριμάτων. Αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) στη ΜΟΛΑΚ. Η δημοτική αρχή εξι χρόνια τώρα δεν ακολουθεί ενα ολοκληρωμένο σχέδιο -λόγω του βιτρινέ χαρακτήρα της πολιτικής της - για τη Διαλογή στη Πηγή. Θέλει(;) στο μέλλον να πληρώνει ο δημότης -γιατι τότε δεν θα έχει πολιτικό κόστος και σήμερα έχει απο κάποιους κατοίκους - υπέρογκα ποσά στα δημοτικά τέλη για την επεξεργασία των απορριμμάτων στη περιφέρεια , αντι να παραδίνει μόνο ανακυκλώσιμα υλικά σε αυτήν . Το επιχείρημα “ετσι κάνουν και οι άλλοι δήμοι” δεν στέκει , γιατί ο Δήμος της Καλαμάτας είναι ο μοναδικός Δήμος σε όλη την Ελλάδα που διάθετε υποδομές και τις έκλεισε σπαταλώντας σοβαρά χρηματικά ποσά



6. Επίλογος

Ελπίζουμε με τη σημερινή μας τοποθέτηση να ανοίξει μια δημιουργική συζήτηση ιδιαίτερα με τους κατοίκους του Ασπροχώματος για τα προβλήματα της περιοχής τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, να αποβάλλει το Ασπρόχωμα τα χαρακτηριστικά της γραμμικής ανάπτυξης που ξεκίνησε γύρω από τα δίκτυα και να αποκτήσει ολοκληρωμένες λειτουργίες ενός σωστού οικιστικού περιβάλλοντος. Διαμορφώνοντας πιο ελκυστικό αστικό περιβάλλον, με πρόβλεψη και παροχή καλής ποιότητας υπηρεσιών που, αφ’ ενός προάγει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αφ’ ετέρου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προσέλκυση επενδύσεων και στον εκσυγχρονισμό των ήδη λειτουργουσών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας, κατά συνέπεια, τη διεύρυνση της αγοράς εργασίας και απασχόλησης.

Οι προτάσεις μας λοιπόν αποσκοπούν στο να δώσουμε τα ερεθίσματα εκείνα να συνειδητοποιήσουμε όλοι μαζί μέσα από τη συζήτηση το τι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στην κοινότητα Ασπροχώματος.

 

7. Η γνώμη του «Δικτύου» για το ψηφοθηρικό ρουσφέτι τοποθέτησης τεχνητού τάπητα στο γήπεδο του Ασπροχώματος με τραπεζικό δανεισμό του δήμου.

Ή διαφορετικά:

ΌΧΙ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΉ “ΧΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ για ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ”



Στην οικονομική επιτροπή του Δήμου παρουσιάστηκε το θέμα για την τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στα γήπεδα του Ασπροχώματος . Η τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα ύψους 315.000 ευρώ θα προέλθει από δανεισμό μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.


NEWSLETTER