Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 19:14

Ο Ηλίας Γεωργαράκος για το πρόβλημα των σκουπιδιών στο Γύθειο

Γράφτηκε από την
Ο Ηλίας Γεωργαράκος για το πρόβλημα των σκουπιδιών στο Γύθειο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο δημοτικός συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Ηλία Γεωργαράκο, καταγγέλλει τα παρακάτω σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Γύθειο και την ευρύτερη περιοχή, εξαιτίας της χρόνιας συσσώρευσης των σκουπιδιών και την προσπάθεια εξαπάτησης του λαού που γίνεται ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Επισημαίνει τους κινδύνους που αυτή η κατάσταση εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, καταδεικνύει τους ενόχους και τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για το πρόβλημα:
«Η κατάσταση στην πόλη του Γυθείου και στη γύρω περιοχή, εξαιτίας των συσσωρευμένων σκουπιδιών έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής. Η πόλη του Γυθείου δεν είναι απλά μια πόλη γεμάτη σκουπίδια αλλά μια πόλη πεταμένη στα σκουπίδια, με τους χιλιάδες κατοίκους της να ζουν σε μια διαρκή ομηρεία, με την απειλή για ξέσπασμα επιδημιών να είναι καθημερινή. Ενοχοι είναι όλοι αυτοί, δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που απαξιώνουν τη ζωή του λαού και μετατρέπουν τους λαϊκές ανάγκες σε εμπόρευμα και λεία για τους κάθε λογής εργολάβους.
Το πρόβλημα άρχισε να κλιμακώνεται πριν από περίπου 5 χρόνια, όταν κρίθηκε παράνομος και σταμάτησε να λειτουργεί ο σκουπιδότοπος που υπήρχε στην περιοχή Λίμνη στις παρυφές της πόλης του Γυθείου, όπου κατέληγαν τα σκουπίδια που περισυνέλεγαν από την πόλη τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Τα σκουπίδια άρχισαν να συσσωρεύονται, τα απορριμματοφόρα σταμάτησαν την περισυλλογή και σιγά-σιγά καταργήθηκαν ακόμα και οι κάδοι.
Ακολούθησε για ένα διάστημα η περιστασιακή και εν κρυπτώ μεταφορά ενός μέρους των σκουπιδιών σε γειτονικούς δήμους, ενώ πιο πρόσφατα φορτωτές γέμιζαν κάθε βδομάδα δύο φορτηγά με σκουπίδια και τα μετέφεραν σε χωματερές ανά την Ελλάδα, όπως στα Λιόσια, την Αχαΐα και αλλού, με κόστος που έφθανε τα 3.000 ευρώ τη βδομάδα. Ομως, κι αυτό σταμάτησε γιατί διακόπηκε η σύμβαση με τον εργολάβο. Το αποτέλεσμα είναι ο κύριος όγκος από τα σκουπίδια αυτού του καλοκαιριού, αλλά και από προηγούμενα καλοκαίρια, να βρίσκεται ακόμα στους δρόμους!
Η εικόνα πλέον της πόλης είναι αποκρουστική, απογοητευτική και εχθρική για όσου ζουν σε αυτή. Λόφοι σκουπιδιών εκατοντάδων τόνων κυριαρχούν στους δρόμους και τις πλατείες, όπου στοιβάζονται σκουπίδια μηνών, καθώς καμία αποκομιδή απορριμμάτων δεν γίνεται εδώ και πολύ καιρό.
Μεγάλοι σωροί σκουπιδιών, που λόγω του χρόνου, έχουν αρχίσει να σαπίζουν και να μετατρέπονται σε άμορφες μάζας, κυριαρχούν τουλάχιστον σε δέκα κεντρικά σημεία του Γυθείου, όπου έχουν σχηματιστεί ελεύθερες χωματερές ανάμεσα στα σπίτια και τα καταστήματα! Στις χωματερές αυτές ....αστικού τύπου, πάνω στα πεζοδρόμια και τους δρόμους εναποτίθενται πλέον τα κάθε είδους απορρίμματα από τους κατοίκους και τα καταστήματα.
Το Γύθειο, απ' ακρή σ' άκρη, δίνει μια εικόνα πόλης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ανάλογη, βέβαια, είναι η κατάσταση και στα γύρω χωριά της Μάνης αλλά εκεί δεν φαίνεται τόσο, γιατί τα σκουπίδια «χάνονται» στις ρεματιές.
Μια χωματερή μέσα στην πόλη, έχει σχηματιστεί σε μήκος, μέχρι στιγμής, άνω των 150 μέτρων, επί του δρόμου Γυθείου - Αρεόπολης, εμποδίζοντας ακόμα και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Μπροστά στο γήπεδο του Γυθείου, ένας σωρός εκατοντάδων τόνων με κάθε είδους σκουπίδια, ακόμα και κουφάρια ζώων, φθάνει πια έως τη θάλασσα, σε σημείο πλέον που το κύμα να έχει αναλάβει το έργο της… αποκομιδής, με συνέπεια και τη θαλάσσια ρύπανση.
Πιο πάνω στην είσοδο του Γυθείου από τη Σπάρτη άλλοι τεράστιοι σωροί έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στα σπίτια εμποδίζοντας την πρόσβαση μέσω αυτοκινήτου σ’ αυτά. Λίγο παραπέρα το Γυμνάσιο Γυθείου έχει κι αυτό το δικό του μερίδιο με ένα μεγάλο σωρό σκουπιδιών απέναντι από την είσοδό του σχολείου.
Ούτε καν κάποια στοιχειώδης απολύμανση δεν έχει γίνει. Τα ποντίκια έχουν στήσει εδώ το δικό τους βασίλειο ενώ στα σπίτια και στα μαγαζιά έχουν κάνει κατοχή οι μύγες, οι κατσαρίδες και τα κουνούπια.
Λίγο έξω από το Γύθειο, στην περιοχή Λίμνη, όπου ήταν η παλιά-παράνομη χωματερή, η οποία υποτίθεται πως έχει κλείσει, μπορεί κανείς να δει το μέγεθος της απάτητης όσων ευθύνονται γι’ αυτή την κατάντια. Ανάμεσα στις καλλιέργειες σωροί σκουπιδιών που σαπίζουν, δημιουργώντας πρόβλημα και μόλυνσης τους. Στο χώρο αυτό που παραμένει σκουπιδότοπος υποτίθεται πως γίνεται τώρα η συγκέντρωση των υλικών της… ανακύκλωσης. Στην πραγματικότητα είναι μια χωματερή ανακυκλώσιμων υλικών ανακατεμένων με σακούλες σκουπιδιών που σαπίζουν, ενώ ακόμα και αυτές οι υποτυπώδεις εγκαταστάσεις της ανακύκλωσης (πρέσα) είναι κατεστραμμένες από φωτιά και έχουν μετατραπεί σ' ένα σωρό σκουπιδιών. Στη χωματερή αυτή έχουν καταλήξει και αυτοί ακόμα και οι κάδοι της υποτιθέμενης ανακύκλωσης».
Επισημαίνεται πως «Ανατολική Μάνη» είναι το όνομα του καλλικρατικού δήμου, με έδρα το Γύθειο και ιστορική πρωτεύουσα την Αρεόπολη, που προήλθε από τη συνένωση των πρώην δήμων Γυθείου, Σμύνους, Οιτύλου και Αν.Μάνης, δηλαδή όλη η χερσόνησος του Ταϋγέτου μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, εκτός από το τμήμα που ανήκει στο νομό Μεσσηνίας και αποτελεί τον δήμο Δυτικής Μάνης. Στο δήμο Ανατολικής Μάνης, κατεβαίνουν πέντε συνολικά συνδυασμοί συμπεριλαμβανομένης και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Οι τέσσερις άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι προέρχονται από το χώρο της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., ωστόσο στους συνδυασμούς τους εντάχθηκαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.


Δήλωση Γεωργαράκου


Σε δήλωση του ο Ηλίας Γεωργαράκος, υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, επικεφαλής  του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, τονίζει τα ακόλουθα:
«Η κατάσταση που ζούμε είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης των δήμων και της αδυναμίας, της ατολμίας, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης αλλά και εξαρτήσεων των δημοτικών αρχών, να συγκρουστούν με τα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται τους δήμους και συνολικά τη χώρα.
Τώρα, εκείνοι που τους στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και οι πολιτικά συγγενείς τους, μας έρχονται σαν σωτήρες, τάζοντας ότι θα... λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών. Επιχειρούν να εξαπατήσουν και πάλι το λαό, για να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή του και το μόνο που στην πραγματικότητα του υπόσχονται είναι νέα χαράτσια.
Το πρόβλημα δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσουν ούτε μετά τις εκλογές, γιατί όλοι αυτοί εκφράζουν την λογική που θεσμοθετεί ο Καλλικράτης, θέλουν τους δήμους επιχειρήσεις, φοροεισπράκτορες και τροχονόμους επιχειρηματικών συμφερόντων. Εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.
Το ζητούμενο είναι να υπηρετείται ο λαός και οι ανάγκες του και όχι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και η κερδοφορία τους μέσα από την εκμετάλλευση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για το Δήμο Αν. Μάνης και καλεί το λαό να διεκδικήσει την εφαρμογή Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, χωρίς ιδιώτες, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και υποδομές, όπως Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, Εργοστάσιο διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, Μονάδα Λιπασματοποίησης και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
Πάνω από τους σωρούς των σκουπιδιών γίνεται ψηφοθηρία, εκ μέρους των άλλων υποψηφίων δημάρχων. Διαλαλούν πως θα λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών όπως και όλα τ’ άλλα. Ακούγονται, μάλιστα, ανάμεσα στους κατοίκους και διάφορα, κάτι σαν ανέκδοτα, όπως ότι έρχεται μηχάνημα στο Γύθειο που θα «τρώει» τα σκουπίδια ή θα τα καίει ή ως διά μαγείας θα τα… ανακυκλώνει έτσι όπως είναι σάπια ή θα τα μετατρέπει σε λίπασμα! Διαγκωνίζονται στην εξαπάτηση του λαού, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους για λύσεις όπως η καύση των απορριμμάτων, την οποία διακαώς επιθυμούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Τα σκουπίδια μπορεί να βγάζουν μάτι και μέσα από την μπόχα τους να αναδύεται η ίδια η μπόχα, η σαπίλα του συστήματος, που δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και τα λαϊκά προβλήματα είναι απλώς το αναλώσιμο υλικό και το προπαγανδιστικό εργαλείο για τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων, όμως το Γύθειο και η ευρύτερη περιοχή της Μάνης, αντιμετωπίζουν και άλλα  πολύ σοβαρά προβλήματα.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται:
•    Η παντελής απουσία αποχέτευσης, με το λιμάνι του Γυθείου να έχει μετατραπεί σε χαβούζα.
•    Το πρόβλημα της ύδρευσης της Μάνης.
•    Το πρόβλημα με τις πυρκαγιές που την τελευταία δεκαετία έχουν καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χερσονήσου του Ταϋγέτου και κανένα μέτρο πρόληψης και αποκατάστασης δεν έχει ληφθεί.
•    Τα αδιέξοδα των ελαιοπαραγωγών, όπου 5-6 μεγαλέμποροι λεηλατούν τους κόπους τους, ενώ τελευταία ακούγονται και περιπτώσεις για το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων να αγοράσουν παραγωγικές περιοχές.
•    -Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα της εμπορευματοποίησης της γης και της άναρχης δόμησης παραθεριστικών κατοικιών, ενώ τελευταία προέκυψε και το ...φρούτο των φωτοβολταϊκών πάρκων.
Τη διαφορά σ' αυτήν την εκλογική μάχη την κάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», που δίνει την ευκαιρία στο λαό με την ψήφο του να σηκώσει ανάστημα, να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν, να τιμωρήσει τους ενόχους.
Για πρώτη φορά στο Γύθειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης, που σήμερα αποτελεί το Δήμο Ανατολικής Μάνης, κατεβαίνει σε δημοτικό επίπεδο συνδυασμός δημοτικής παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν να αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων ο ίδιος ο λαός, αξιοποιώντας και την ψήφο του».

Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού


NEWSLETTER