Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 09:12

“Οχι” από το Δ.Σ. στην εγκατάσταση προσφύγων στο παραλιακό μέτωπο της Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
“Οχι” από το Δ.Σ. στην εγκατάσταση προσφύγων στο παραλιακό μέτωπο της Μεσσήνης

 

Πρόσφυγες ή μετανάστες στο ξενοδοχείο "San Αgostino" του Δήμου Μεσσήνης; Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.

Αυτό αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση αποκλείοντας διά... ροπάλου την εγκατάσταση προσφύγων - μεταναστών στο παραλιακό του μέτωπο, γιατί κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Ωστόσο, η πλειοψηφούσα άποψη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της φιλοξενίας μεταναστών, αρκεί να εγκατασταθούν κάπου άλλου και να ισχύσουν πληθυσμιακά κριτήρια. Αντίθετα, μείζονα και ελάσσονα μειοψηφία δεν θέλουν κανέναν πρόσφυγα - μετανάστη πουθενά στο δήμο, γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα φέρει… 1.000 κακοποιούς! Ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος επέμεινε ότι δεν θα βλάψει τουριστικά την περιοχή αν στο ξενοδοχείο εγκατασταθεί ένας μικρός αριθμός έως το πολύ 200 άτομα. Μάλιστα υποστήριξε ότι αν ζουν σε έναν ανθρώπινο χώρο, θα συμπεριφέρονται ως πελάτες και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος για φαινόμενα σαν αυτά στα κέντρα κράτησης της Μυτιλήνης - ενώ σε έναν καταυλισμό θα ενωθούν με τους τσιγγάνους και... αλίμονο για την τοπική κοινωνία. Μέχρι βέβαια να καταλήξει το Σώμα στις τρεις προαναφερόμενες προτάσεις και επικρατήσει αυτή της πλειοψηφίας, πέρασαν 4 ώρες συζήτησης και μια ωριαία διακοπή για να μεταπειστεί ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης από τους συμβούλους του και να καταθέσει η παράταξή τους πρόταση προς ψήφιση. 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ

Η κουβέντα ξεκίνησε όταν ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης παραδέχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου “San Αgostino” έχει δεχτεί πρόταση ενοικίασής του για πρόσφυγες - μετανάστες από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Πάντως ο ίδιος προσπάθησε να το υποβαθμίσει λέγοντας ότι ο δήμος δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για προσφυγικό καταυλισμό, οπότε -είπε- διατηρεί τις αμφιβολίες του για το αν υπάρχει τέτοιο θέμα για το Δήμο Μεσσήνης επειδή το έγραψε μια τοπική εφημερίδα. Ηταν όμως απόλυτος στο ότι «δεν θα επιτρέψουμε μετανάστες στο παραλιακό μέτωπο», ενώ παραδέχτηκε ότι μπορεί τον Ιούλιο να δέχτηκε μια πολιτική ήττα με την απόρριψη της πρότασής του, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με τα δεδομένα του καλοκαιριού, η πρόταση εγκατάστασης προσφύγων στη Μακαρία ήταν η καλύτερη λύση για το δήμο, για να σώσει το παραλιακό μέτωπο. Κι όταν προκλήθηκε -μετά από δύο ώρες συζήτηση- από τη μείζονα μειοψηφία να πει ποια είναι σήμερα η πρότασή του, ο δήμαρχος είπε ότι δεν έχει, ούτε επαναφέρει αυτή του Ιουλίου, γιατί είχε αρχικά απορριφθεί, μιλώντας μάλιστα για σκηνικό "Ιουλιανών". 

Είπε μάλιστα ότι τότε δεν ήθελαν τις φιλήσυχες προσφυγικές οικογένειες Σύρων και τώρα θα αναγκαστούν να δεχτούν ό,τι ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα μεταναστών έχουν ξεμείνει. «Εγώ έκανα την πρότασή μου τον καιρό που έπρεπε. Δέχτηκα την πολιτική μου ήττα. Δεν επανέρχομαι σε πρόταση, αυτή είναι η θέση μου», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις μειοψηφίες να υποδείξουν χώρο για την εγκατάσταση των προσφύγων - μεταναστών, αν αναγκαστεί ο δήμος να τους φιλοξενήσει. 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ

Αυτή η τοποθέτηση του δημάρχου, δηλαδή ότι δεν έχει πρόταση για ψήφιση από το Σώμα αλλά και η αναφορά του για πληροφορίες ότι θα έρθουν 1.000 μετανάστες αμφιβόλου ποινικού μητρώου - κακοποιά στοιχεία όπως χαρακτηριστικά τους προσδιόρισε, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρη Σαμπαζιώτη, όσο και της μείζονος Στάθη Αναστασόπουλου. Ο τελευταίος μάλιστα και η παράταξή του, μέχρι να ειπωθεί αυτό για τα κακοποιά στοιχεία, δεν ήταν τελείως αρνητικοί στην εγκατάσταση προσφύγων - μεταναστών, αλλά όχι στο παραλιακό μέτωπο. Ο Δημ. Σαμπαζιώτης ήταν εξ αρχής αρνητικός γιατί όπως εξήγησε ο Δήμος Μεσσήνης έπρεπε να εξαιρεθεί γιατί αντιμετωπίζει τεράστιο ζήτημα με τους τσιγγάνους και παράλληλα έλλειψη σε υποδομές υγείας και στελέχωσης στις κοινωνικές υπηρεσίες. Πάντως, η μείζονα μειοψηφία επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή για τον τρόπο που χειρίστηκε από την περασμένη άνοιξη το θέμα, όταν ακούστηκαν οι πρώτες φήμες για την εγκατάσταση προσφύγων - μεταναστών στο Δήμο Μεσσήνης. 

Το λόγο πήραν και δημοτικοί σύμβουλοι για να εκφράσουν τις απόψεις τους: Ο  σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στο αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής. Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος ζήτησε να βρεθεί μια φόρμουλα για να ενημερώνεται ο δήμος τι σχέδια υπάρχουν και να προβάλουν το επιχείρημα ότι σαν πλημμυρόπληκτη περιοχή δεν μπορούν να δεχτούν πρόσφυγες - μετανάστες γιατί έχουν πληγεί οι υποδομές. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Παπαγεωργίου ζήτησε σοβαρότητα από το Σώμα και πρότεινε ο δήμος να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί, σε συνεργασία με το υπουργείο. Μάλιστα πριν ακουστεί αυτό για τα 1.000 κακοποιά στοιχεία και η παράταξή του πει ότι δεν θέλει κανέναν πρόσφυγα - μετανάστη στο δήμο, πρότεινε να δοθεί εντολή στις δημοτικές υπηρεσίες να εξετάσουν με βάσει τις υπάρχουσες υποδομές σε σχολεία, αλλά και τις δυνατότητες αστυνόμευσης, τις δομές υγείας και τα κοινωνικά προγράμματα, «πόσες οικογένειες προσφύγων μπορούμε να αντέξουμε στην πλάτη μας». 

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος είπε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το παραλιακό μέτωπο για τη δημοτική αρχή και δεν δέχεται να εγκατασταθούν εκεί πρόσφυγες - μετανάστες. 

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηλίας Πετρόπουλος ζήτησε να πάρει ξεκάθαρη θέση το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ Γωγώ Παναγοπούλου τάχτηκε κατά της εγκατάστασης στο παραλιακό μέτωπο. 

Ο αντιδήμαρχος Σπύρος Κρασσακόπουλος είπε "ναι" στην εγκατάσταση προσφύγων - μεταναστών, αλλά υπό προϋποθέσεις και κριτήρια. 

Ο πρόεδρος του Σώματος Χρήστος Χριστόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ναι μεν πρέπει να ανταποκριθεί ο δήμος στο ανθρωπιστικό του καθήκον, αλλά με τρόπο τέτοιο που να μην διασαλευτεί η κοινωνική συνοχή και ειρήνη και να ισχύσουν πληθυσμιακά κριτήρια ώστε ο δήμος να μην πάρει πάνω από 120 - 150 άτομα. Επίσης το λόγο πήραν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Φύκιρης, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Χονδρός. 

Βέβαια δεν έλειψαν ούτε οι εντάσεις και οι προσωπικοί καβγάδες όταν μετά τη διακοπή για να φέρει πρόταση η πλειοψηφία, ο Τάσος Παπαγεωργίου πήρε το λόγο και μίλησε για συνονθύλευμα προτάσεων από πλευράς της πλειοψηφίας - δείγμα όπως είπε της προχειρότητας που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τα σοβαρά θέματα. Εξαλλος με τη δήλωση αυτή έγινε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης και οι αντιδήμαρχοι Νίκος Ξαρχάκος και Κώστας Γεωργακόπουλος.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρόταση που ψηφίστηκε από το Σώμα, αυτή της δημοτικής αρχής, τάσσεται κατηγορηματικά κατά «της μη εγκατάστασης προσφύγων στη ζώνη τουριστικής ανάπτυξης του δήμου, δηλαδή παράκτιο μέτωπο. Ηδη και σήμερα με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα του τοπικού Τύπου που αναφέρεται σε τέτοιο παραπάνω ενδεχόμενο για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για τη μη εγκατάσταση προσφύγων σε όλο το παράκτιο μέτωπο του δήμου μας, για λόγους που επανειλημμένα έχουν δημοσιοποιηθεί. Σε περίπτωση που με επίσημο τρόπο ανακύψει θέμα για την εγκατάσταση προσφύγων στο δήμο μας, η δημοτική αρχή θα διαχειριστεί το θέμα με υπευθυνότητα θεωρώντας ως αυτονόητη προϋπόθεση την τήρηση της αναλογικότητας - ποσόστωσης μεταξύ των ΟΤΑ α' βαθμού». 

Ν.Κ.


NEWSLETTER