Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 08:39

Ιστοσελίδα διατροφής και προβολής τοπικών προϊόντων από το Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Την ιστοσελίδα www.kalamatagastronomy.gr για την προβολή της διατροφής μας, των τοπικών μας προϊόντων και των παραδοσιακών μας συνταγών, δημιούργησε ο Δήμος Καλαμάτας. Η ιστοσελίδα θα συνδέεται με αυτήν του Δήμου Καλαμάτας www.kalamata.gr και στοχεύει ακόμα να προωθήσει την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε ότι όποιος την επισκέπτεται θα μάθει την ονομασία των προϊόντων μας, όπως το ελαιόλαδο Καλαμάτα ΠΟΠ και οι ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ, ενώ η διατροφική τους αξία αναδεικνύεται από διατροφολόγους, οι οποίες έχουν επιμεληθεί σχετικά κείμενα. 

Το κόστος των 10.000 ευρώ καλύφθηκε από το πρόγραμμα Leader, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Νίνα Καρκατζούλη, επιστημονική συνεργάτιδα της ομάδας που ανέπτυξε το www.kalamatagastronomy.gr, ανέφερε πως η ιστοσελίδα είναι «ένα ταξίδι για τον επισκέπτη και μέσω αυτής μπορεί να δει τη διατροφική αξία των προϊόντων της Καλαμάτας, όπως το ελαιόλαδο, το παστέλι, τα σύκα, οι σταφίδες». Επίσης, ανέφερε ότι μπορεί να βρει συνταγές και χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του, ενώ αναδεικνύονται ο διατροφικός και ο τουρισμός ευεξίας.
Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σοφία Κωστέα, επίσης επιστημονική συνεργάτιδα της ομάδας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να αναδειχθούν οι παραδοσιακές συνταγές, η αξία του πρωινού και πώς αυτό μπορεί να εμπλουτιστεί με τοπικά προϊόντα. Επίσης, μίλησε για τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και τις γιορτές τοπικών προϊόντων, στις οποίες μπορεί να μετάσχει ένας επισκέπτης στην περιοχή της Καλαμάτας.
 Ο Παύλος Παύλου, από την εταιρεία indevin η οποία κατασκεύασε την ιστοσελίδα, εκτίμησε πως είναι κάτι που έλειπε από την πόλη, ένα καινούργιο brand name κι ενημέρωσε πως απομένει να μπει ακόμα στην ιστοσελίδα πολύ υλικό.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρης Βεργόπουλος σημείωσε ότι η δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας αποσκοπεί στη σύνδεση των παραγωγών τοπικών προϊόντων με την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Στόχος, όπως είπε, είναι να αποτελέσει αυτή η ιστοσελίδα ενδιάμεσο σημείο επικοινωνίας των τοπικών παραγωγών με την αγορά. Παρατήρησε πως «η γαστρονομία δεν είναι αυτοτελές γεγονός, αλλά το παντρεύουμε με μνημεία, με δράσεις». Ενημέρωσε ότι η παροχή της προβολής για τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων μέσω της ιστοσελίδας είναι δωρεάν και τους κάλεσε να συνδεθούν σε αυτήν, ώστε να γίνουν γνωστοί στην Ελλάδα και ευρύτερα. Τέλος, ανέφερε ότι η δημιουργία της ιστοσελίδας συναρτάται με τη δημιουργία στο Δημαρχείο της Αριστομένους (στο ισόγειο) ενός τουριστικού γραφείου και ενός εκθετηρίου παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.