Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016 09:16

Για να δούμε το μέλλον της Καλαμάτας και του Νίκα: Να ανοίξει ο φάκελος της Πολιτιστικής

Γράφτηκε από την

 

Η φτώχεια και η ήττα φέρνουν γκρίνια και όπως είναι απολύτως φυσιολογικό μετά την αποτυχία της Καλαμάτας να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης οι πάντες ζητούν πειστικές απαντήσεις. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας αλλά και σύμβουλοι της πλειοψηφίας στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους θέτουν το ζήτημα των ευθυνών και τη διερεύνησή τους.

 

Πρώτο βασικό αίτημα είναι η απαίτηση να δοθεί στη δημοσιότητα ο φάκελος διεκδίκησης, ο οποίος μέχρι τώρα παραμένει μυστικός, έτσι ώστε να δουν όλοι ποια ήταν τα βασικά στοιχεία του και τι ακριβώς έχασε η πόλη. Με βάση το περιεχόμενο του φακέλου αφενός θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το τι πήγε στραβά, αλλά θα γίνει κατανοητό και ποια είναι αυτά που θα πρέπει να κυνηγήσει η πόλη τα επόμενα χρόνια προκειμένου να μην χαθεί η δουλειά της διεκδίκησης.

Η παρουσία του φακέλου και οι επόμενες κινήσεις -πολλοί υποστηρίζουν- ότι θα πρέπει να γίνουν τις άμεσες προσεχείς μέρες από το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Σε μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορούν και πρέπει να συζητηθούν τα πάντα και να αποσαφηνιστούν τόσο ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το KALAMATA:21, αλλά και ποια είναι η παρακαταθήκη του. Κεντρικό ζήτημα ποια είναι τα βασικά που δεν πρέπει να χαθούν για την πόλη τα επόμενα χρόνια και πώς αυτά θα επιτευχθούν.

Η Καλαμάτα είναι σε μια κρίσιμη αναπτυξιακή φάση και θα πρέπει να μπουν σε νέα βάση τόσο οι αναπλάσεις της παραλιακής και η ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πλαίσιο όσο και η νέα κυκλοφοριακή μελέτη μετά την παράδοση του περιφερειακού. Στον τομέα του πολιτισμού υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση του Μέγαρου Χορού αλλά και την αναζωογόνηση θεσμών, όπως το ΔΗΠΕΘΕΚ. Με απλά λόγια, η Καλαμάτα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο δράσης για τα επόμενα χρόνια. Ενα σχέδιο με το οποίο θα κλείνει η θητεία Νίκα στα δημοτικά πράγματα της πόλης.

Κεντρικό ερώτημα άλλωστε στις συζητήσεις των συμβούλων πλειοψηφίας και μειοψηφίας αποτελεί το αν θα διεκδικήσει νέα θητεία ο Παναγιώτης Νίκας και αν όχι ποιος θα τον διαδεχθεί. Και αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κλείσει προκειμένου να μην υπάρξουν διαλυτικά φαινόμενα στη δημοτική πλειοψηφία προσθέτοντας ακόμα ένα πρόβλημα στην Καλαμάτα.