Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 13:54

Μισόλογα και υπονοούμενα Νίκα για την αποτυχία της υποψηφιότητας για την Πολιτιστική 

Γράφτηκε από την

 

Γενικόλογα και αόριστα ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας ανέλαβε χθες τις ευθύνες, για τη μη ανάδειξη της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «το κακό δεν έχει πατεράδες. Οι νίκες και το καλό έχουν πάντα πάρα πολλούς πατεράδες. Προφανώς, ο δήμαρχος αν υπάρχουν κάποιες ευθύνες, στο δήμαρχο τις αποδίδουν και πρέπει να τις αναλαμβάνει». Ανέφερε ότι «εγώ το κάνω πάντοτε με θάρρος, αλλά στο καλλιτεχνικό θέμα -και είμαι απολύτως ευχαριστημένος από την προσπάθεια που κατέβαλαν τα παιδιά- εγώ δεν είχα καμία εμπλοκή. Δεν μου έπεφτε και λόγος, διότι αυτά είναι εξειδικευμένα πράγματα, εξειδικευμένα ζητήματα. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι νομίζει».

Σε συνέντευξη Τύπου, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική και τις επικρίσεις κατά του ίδιου, υποστήριξε, διαβεβαιώνοντας τον καλαματιανό λαό, πως «κάναμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις να είμαστε εμείς Πολιτιστική Πρωτεύουσα».

Υπενθύμισε ότι μεγάλες πόλεις, πολύ μεγαλύτερες από την Καλαμάτα, όπως ο Πειραιάς, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Γιάννενα δεν κατόρθωσαν να περάσουν στην τελική φάση και ανέφερε πως «πολιτικά, πετύχαμε το στόχο μας να περάσουμε στην τελική φάση, όταν άλλοι δεν το κατόρθωσαν». 

Οι προϋποθέσεις που έκριναν το αποτέλεσμα, κατά την άποψή του ήταν τρεις: η οικονομική, η πολιτική και η καλλιτεχνική προϋπόθεση.

Παρατήρησε ότι «στον αγώνα αυτό υπήρξε ένα πολιτιστικό κεκτημένο» και διαβεβαίωσε πως «αυτό το κεκτημένο θα το κρατήσουμε ως πολύτιμο στοιχείο, θα το αξιοποιήσουμε και θα διαπιστώσουν οι πολίτες, άμεσα, μία συνεχή ένταση όσον αφορά στα πολιτιστικά ζητήματα και στις εκδηλώσεις».

Επανέλαβε ότι «υπάρχει πικρία αναφορικά με την Αττική, δηλαδή ένας νομός να παίρνει για δεύτερη φορά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Κατανοούμε και τα άλλα συμφέροντα, αλλά δεν επιτρέπεται να λειτουργούμε αθηνοκεντρικά».

Υποστήριξε ότι «οι προϋποθέσεις δεν ήταν μόνο καλλιτεχνικές. Υπήρχαν και άλλες προϋποθέσεις, πολιτικές και οικονομικές. Μιλάμε για τη μισή Ελλάδα, η οποία κατοικεί στην Αττική».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821

Σχετικά με ερωτήματα που έθεσε η επιτροπή των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι «ερωτηθήκαμε τρεις φορές όσον αφορά στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το 1821 και υπήρξε επιμονή στην εθνικιστική διάσταση του θέματος» και πρόσθεσε όσα είχε πει στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021: «Απάντησα και απαντήσαμε όλοι ότι το 2021 για μας σημαίνει 200 χρόνια από την Απελευθέρωση. Σημαίνει 200 χρόνια μιας Επανάστασης, η οποία εκτός από την Απελευθέρωση ήταν επανάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα. Ηταν μία Επανάσταση, η οποία δημιούργησε το μεγάλο κίνημα της αλληλεγγύης, το κίνημα του φιλελληνισμού της Ευρώπης. Εξήγησα ότι εγώ μένω στην οδό Μαιζώνος και δίπλα είναι η οδός Μπάιρον (Βύρωνος) και άλλοι δρόμοι σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου, οι οποίοι φέρουν τα ονόματα σπουδαίων Ευρωπαίων, που βοήθησαν τότε, συνεπαρμένοι από τους στόχους και τα ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης. Υπήρξε, όμως, πράγματι πολύ μεγάλος προβληματισμός στην επιτροπή και για την Τουρκία και για την ενδεχόμενη εθνικιστική διάσταση του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Εμείς, όμως, έχουμε υποχρέωση να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού με τον τρόπο που πρέπει, σε μία πόλη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση».