Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 17:01

ΣΤΟ Καλαμάτας: "Με 10 συνεργεία δεν μπορείς να πας σε 400 συμβάντα" 

Γράφτηκε από τον

Η οριοθέτηση της πλημμυρόπληκτης περιοχής της Μεσσηνίας, που επλήγη από τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του Δήμου Καλαμάτας, με θέματα το σχεδιασμό και τις δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις, παγετό και πλημμύρες.

Ο προϊστάμενος του ΤΑΣ Μεσσηνίας Γιάννης Κανέλλης ενημέρωσε ότι έγιναν 1.025 αιτήσεις από πλημμυροπαθείς, το 30% ήταν κτήρια και τα υπόλοιπα μάντρες και περιφράξεις, ενώ η υπηρεσία του εξέδωσε 466 δελτία - αυτοψίες μόνο για την Καλαμάτα.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι δεν έχει σταλεί, ακόμα, η εγκύκλιος για τις χιονοπτώσεις, τον παγετό και τις πλημμύρες του επερχόμενου χειμώνα, από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Ο προϊστάμενος πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Θανάσης Κατσαφάδος ενημέρωσε ότι συντάσσουν το επικαιροποιημένο σχέδιο για πλημμύρες και χιόνια. Ζήτησε «να γίνουν επιπρόσθετα πράγματα για να είμαστε έτοιμοι» και αναφερόμενος στην πρωτόγνωρη κατάσταση της θεομηνίας της 7ης Σεπτεμβρίου, παρατήρησε: Με 10 συνεργεία δεν μπορείς να πας σε 400 συμβάντα για άντληση υδάτων. Και όταν κάνεις άντληση, χρειάζεσαι 2 - 3 ώρες τουλάχιστον. Ηρθαν 2 - 3 συνεργεία από Μεγαλόπολη και Τρίπολη». Και πρότεινε να πάρει ο δήμος αντλίες και να οριστούν υπάλληλοι που να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη δουλειά. Τέλος, ενημέρωσε ότι «έχουν πρόβλημα οι ερπύστριες στο ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας, είναι μεγάλο το κόστος κι έχουμε ζητήσει έγκριση».

Η ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ Αγγελική Σταματελοπούλου παρατήρησε ότι «οι πληγέντες έπρεπε να πάνε σε 5 υπηρεσίες, σε 5 διαφορετικά σημεία για να δηλώσουν τις ζημιές». Πρότεινε «σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει ένα ενιαίο σημείο, όπου θα είναι και οι 5 υπηρεσίες με 5 γραφεία και υπολογιστές».

Η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Τζένη Παπαδήμα επιβεβαίωσε ότι «οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν πολύ, γύριζαν από υπηρεσία σε υπηρεσία για να εξυπηρετηθούν». Συμφώνησε πως «χρειάζεται ένα ενιαίο κέντρο» κι ενημέρωσε ότι «μισθώσαμε και μεις μηχανήματα για καθαρισμούς και αποκαταστάσεις».

Ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Σταθάς σημείωσε ότι «η Διεύθυνση Περιφέρειας μ’ ένα άτομο δεν μπορεί να είναι standby 24 ώρες». Ζήτησε «μνημόνιο ενεργειών από τον κάθε φορέα για να είμαστε πιο ευέλικτοι» κι ενημέρωσε ότι τα επιβατικά αυτοκίνητα που επλήγησαν στις 7 Σεπτεμβρίου, δεν αποζημιώνονται. Πληροφόρησε ότι «έχει στείλει έγγραφο ο δήμαρχος και μεις, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες γι’ αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Καλαμάτας - δασολόγος Κώστας Φούρκας ενημέρωσε ότι «τα 2 μηχανήματα (γκρέιντερ - φορτωτής) είναι υπό επισκευή και δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμα. Χειριστής υπάρχει».

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, που τόνισε ότι, παρά την οργάνωση που έχει ο Δήμος Καλαμάτας, επλήγη από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι ο δήμος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μεσαίου μεγέθους καταστάσεις. Σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας περιμένει κρατική υποστήριξη, διότι τα περισσότερα χρήματα μέχρι τώρα για την αποκατάσταση προέρχονται από δημοτικούς πόρους.
Είπε, επίσης, ότι οι ηλεκτρονικές πινακίδες θα αυξηθούν και οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται από αυτές, καθώς και από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει ο δήμος. Τέλος, ενημέρωσε ότι
σε περίπτωση ανάγκης, κέντρο συντονισμού θα είναι το παλιό Δημαρχείο».

 

Γ.Σ.