Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 09:31

Νίκας για Πολιτιστική: «Ανοιχτές οι πόρτες για Σαμαρά και Μπένο» - Δεν διευκρίνισε όμως αν κλήθηκαν! (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ηταν ανοιχτές οι πόρτες για όποιον ήθελε να βοηθήσει και δεν αποκλείστηκε κανένας, από το KALAMATA:21 και τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Αυτό υποστήριξε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε ερώτηση για τη μη αξιοποίηση των Μεσσήνιων πολιτικών, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου, λες και οι δύο πολιτικοί άνδρες ήταν οι οποιοιδήποτε δημότες και δύο ακόμα εθελοντές του KALAMATA:21. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Νίκας δεν διευκρίνισε αν απεύθυνε επίσημο κάλεσμα σε καταξιωμένους Μεσσήνιους που μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποψηφιότητα για τη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. 

 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 Εκτορας Τσατσούλης ανέλαβε «την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού για το αν ήταν σωστό ή λάθος» και πρόσθεσε: «Στην πρώτη φάση ο σχεδιασμός ήταν σωστός». Παράλληλα διευκρίνισε: «Εμείς και οι συνεργάτες μας είχαμε την ευθύνη για το φάκελο. Ο δήμαρχος δεν είχε καμία παρέμβαση». 

Ο δήμαρχος Π. Νίκας υπεραμύνθηκε της όλης προσπάθειας για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κι επανέλαβε πως «το ότι κατορθώσαμε να φθάσουμε στα τελικά, ήταν άθλος. Οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, έκαναν το καλύτερο δυνατό».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 Εκτορας Τσατσούλης και ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσαν ότι θα μιλήσουν με λεπτομέρειες, όταν θα ανακοινωθεί το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τη μη αξιοποίηση Σαμαρά - Μπένου, ο κ. Νίκας είπε ότι «εγώ τα σέβομαι τα πολιτικά πρόσωπα. Και είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι, κανένας δεν αποκλείστηκε. Αλίμονο αν πηγαίνουμε σε ένα τέτοιο γεγονός με αποκλεισμούς. Η πόλη δεν απέτυχε. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Υπήρχαν ανοιχτές πόρτες για όποιον ήθελε να βοηθήσει. Δεν έχω στοιχεία ότι υπονόμευσε κανένας».

Ευχήθηκε η Ελευσίνα να έχει καλή επιτυχία για τα ιδανικά, τις αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Εκτίμησε ότι «για να επιλεγείς Πολιτιστική Πρωτεύουσα, χρειάζονται αθροιστικά 3 προϋποθέσεις: η οικονομική, η πολιτική και ο φάκελος. Φαίνεται ότι τις είχε καλύτερα η Ελευσίνα».

Αν και χαρακτήρισε αξιοπερίεργο να δίνεται 2 φορές στον ίδιο νομό η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (ήταν και η Αθήνα), παρατήρησε πως «είχε ευρύτερη στήριξη και είναι το κέντρο της χώρας».

Εξήγησε στη συνέχεια πως «σε ένα τέτοιο γεγονός παίζει ρόλο η πολιτική και οικονομική διάσταση. Καταφανώς υπερείχε η Ελευσίνα της Καλαμάτας και της Ρόδου. Είχε τη στήριξη ενός νομού, της Αττικής που κατοικούν 5 εκατομμύρια Ελληνες και έχει το άνθος της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής, ενώ και ο επιχειρηματικός κόσμος της Αττικής στήριζε την Ελευσίνα. Το καλλιτεχνικό θα το δούμε με το άνοιγμα του φακέλου».

 

ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΚΟ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ

Ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι «ο επικείμενος εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 λειτούργησε αρνητικά για το στόχο. Ηταν η πλέον επίμονη ερώτηση που δεχθήκαμε στην Κριτική Επιτροπή. Υπήρχε ο φόβος μήπως εκτραπεί σε εκδηλώσεις με εθνικιστικό περιεχόμενο. Τονίσαμε ότι ήταν αγώνας για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, επανάσταση για την αλληλεγγύη και το φιλελληνισμό. Η Καλαμάτα θέλει να λειτουργήσει ως γέφυρα με την άλλη πλευρά, την Τουρκία». 

Προσπαθώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, κ. Νίκας είπε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε το κεκτημένο της προσπάθειας που μας έφερε στα τελικά» και παρατήρησε πως «η διεκδίκηση είχε θετικά αποτελέσματα. Θα υπάρξει ένταση στην πολιτιστική προσπάθεια. Θα έχουμε αύξηση των πόρων στον πολιτιστικό τομέα και πολλαπλασιασμό των εκδηλώσεων».

Επιχειρώντας να περιορίσει τις επικρίσεις για αδιαφορία και υποβάθμιση του πολιτισμού, υπενθύμισε ότι όταν «έγινα δήμαρχος οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού ήταν 7 μήνες απλήρωτοι. Παρέλαβα 5 εκ. ευρώ χρέος που τα πλήρωσε ο καλαματιανός λαός». Δήλωσε πως «θα είμαι ευτυχής αν μειώσω ή καταργήσω το πολιτιστικό τέλος», υποστήριξε ότι «χρησιμοποιήθηκε για την μισθοδοσία ρουσφετιών» και πρόσθεσε πως «εγώ δεν επέβαλα τέλη στη θητεία μου».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 Εκτ. Τσατσούλης προ(σ)κάλεσε ότι «μπορείτε να διαβάσετε και να κρίνετε την ποιότητα του φακέλου» κι εκτίμησε πως «οι φάκελοι των 3 πόλεων είχαν διαφορετικές νοοτροπίες». Δήλωσε ότι «δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες, γιατί δεν έχει βγει το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια χωρίς το σκεπτικό». 

Οσον αφορά την ανάληψη ευθύνης είπε ότι «αναλαμβάνω την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού για το αν ήταν σωστό ή λάθος. Στην πρώτη φάση ο σχεδιασμός ήταν σωστός». Τόνισε ότι «είχαμε πάνω από 600 διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς (ανέφερε κάποιους) που θα βοηθούσαν την προσπάθεια. Ηταν διεθνής η προσπάθεια».

Υποστήριξε, μάλιστα, ανατρέποντας τον αρνητικό αντίκτυπο για το 1821, ότι «μας είχαν επαινέσει για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τα 200 χρόνια από το 1821».

Ο πρόεδρος της "Φάρις" Θαν. Ηλιόπουλος παραδέχθηκε ότι «ακόμα δεν το έχουμε ξεπεράσει. Πήγαμε με πολλές αξιώσεις, με πολλή δουλειά». Επέκρινε το γεγονός ότι «γίνεται αποσπασματική κριτική στο φάκελο» και δήλωσε πως «όταν έχουμε το σκεπτικό της Επιτροπής, θα μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα».

Ο κ. Τσατσούλης απάντησε σε ερώτησή μας ότι «δεν θα υπάρχει ένα καθοριστικό ζήτημα, που οδήγησε στην επιλογή της Ελευσίνας. Είναι πολλά μικρά πράγματα που δίνουν πόντους». Κι εκτίμησε «η ανάγκη ήταν το πιο σημαντικό, το ποιος το έχει περισσότερη ανάγκη και ήταν η Ελευσίνα. Το πώς επηρεάζει ο θεσμός την πόλη».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «η συμμετοχή των πολιτών, των πολλών εθελοντών επαινέθηκε από την Επιτροπή» και όσον αφορά υπεύθυνους για την αποτυχία προκάλεσε «αν θέλετε εξώφυλλα, να βάζετε το όνομά μου και τη φάτσα μου και πλάνα δικά μου».

Διευκρίνισε ότι «όταν λέμε για πολιτική επιρροή, δεν ήταν αυτό που εννοούμε από πίσω, αλλά δεν είχαμε οικονομική δέσμευση για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια».

Ο κ. Νίκας απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι «αν η ευθύνη είναι πολιτική, πληρώνεται στο λαό. Αν είναι καλλιτεχνική, αξιολογούνται οι υπηρεσίες του καλλιτέχνη που έχει παρουσία και στο εσωτερικό και διεθνώς». Κι επέμεινε πως «υπήρξε σημαντική προβολή της Καλαμάτας και στις Βρυξέλλες».

Διαβεβαίωσε όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία ότι «θα υπάρξει πλήρης απολογισμός για τα έξοδα του KALAMATA:21, θα ενημερώσουμε πλήρως την κοινωνία» και δήλωσε πως «καμία αύξηση δε θα μπει από το δήμο, εκτός από τα ζητήματα πολιτισμού που θα ενισχυθούν, θα τα δείτε στην πράξη».

Ανέφερε, ακόμα, για τη θητεία του στο δήμο πως «ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει δομές του δήμου για προσωπικό όφελος, ούτε οικονομικά για ρουσφετολογική πελατεία».

Ο κ. Τσατσούλης είπε ότι «το Γραφείο Υποψηφιότητας κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου. Είμαστε, όμως, μία από τις 10 πόλεις της χώρας που θα υποδεχθούμε μέντορες για την πολιτιστική προοπτική και μέχρι τότε θα είμαστε.

Επεσήμανε πως «η φήμη του Φεστιβάλ Χορού είναι πιο μεγάλη απ’ αυτή που νομίζουμε. Ευρωβουλευτής - μέλος της Κριτικής Επιτροπής περίμενε να δει μπαλαρίνες, λειτουργία του Μεγάρου όλο το χρόνο. Είναι τεράστια η φήμη της Καλαμάτας».

Τέλος, παρατήρησε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι «αυτό το αφήγημα που παρουσίασε η Ελευσίνα, το έχει χρόνια» και πρόσθεσε: «Εμείς και οι συνεργάτες μας είχαμε την ευθύνη για το φάκελο. Ο δήμαρχος δεν είχε καμία παρέμβαση. Δεχθήκαμε προτάσεις και τις περιλάβαμε στο φάκελο από τις Ομάδες Εργου».