Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 08:31

Ευθύνες στη δημοτική αρχή για την "αποτυχημένη προσπάθεια του KALAMATA:21" από την παράταξη Μάκαρη

Γράφτηκε από τον
Ευθύνες στη δημοτική αρχή για την "αποτυχημένη προσπάθεια του KALAMATA:21" από την παράταξη Μάκαρη

 

Ευθύνες στη δημοτική αρχή για την αποτυχία ανάδειξης της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, επέρριψαν χθες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλης Μάκαρης και μέλη της παράταξής του.

«Η δημοτική αρχή ήταν η βασική τροχοπέδη στην όλη διαδικασία της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», είπε ο κ. Μάκαρης και παρατήρησε, μεταξύ άλλων: «Δεν άνοιξε το εγχείρημα σε κεντρικό επίπεδο, πήρε όλο το εγχείρημα πάνω της, αποκλείοντας οποιονδήποτε άλλον ήθελε να βοηθήσει. Απέκλεισε τις δημοτικές παρατάξεις από την Επιτροπή Πολιτιστικού Σχεδιασμού, δεν πραγματοποίησε την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη στόχευση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αυτοεγκλωβίστηκε στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Δεν έγινε πανστρατιά δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, κάτι που εξασφάλισε η Ελευσίνα. Δεν εξασφαλίστηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη στήριξη της Περιφέρειας και των άλλων δήμων. Το αφήγημα για ποιο λόγο θέλαμε να κερδίσουμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ήταν θολό και νεφελώδες». 

Χαρακτήρισε «λάθος να ψάχνουμε για εξωτερικούς εχθρούς», αλλά αναγνώρισε πως «η διαδικασία της διεκδίκησης είχε και θετικά αποτελέσματα». Εξήγησε ότι «άνοιξε η συζήτηση για τον πολιτισμό στο Δήμο Καλαμάτας. Στη διαδικασία συμμετείχαν πολλοί συμπολίτες μας στις ομάδες εργασίας και όλοι αυτοί είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Ξεκίνησε μια προσπάθεια διαβούλευσης για σημαντικά θέματα που απασχολούν την Καλαμάτα».

Ο κ. Μάκαρης επεσήμανε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε το κεκτημένο της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τις υποδομές και τους θεσμούς που υπάρχουν όσον αφορά τον πολιτισμό». Επέκρινε, ωστόσο, το γεγονός ότι «το Μέγαρο Χορού δεν έχει παραδοθεί και παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, όσον αφορά τα σκηνικά και δεν μπορεί ο δήμος να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο». Παρατήρησε ότι «δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το Φεστιβάλ Χορού, πρέπει να παραμείνει η ευρωπαϊκή του διάσταση».

Αφού συμφώνησε με το Γραφείο Υποψηφιότητας ότι η "Φάρις" είναι ο μεγάλος ασθενής, πρότεινε «την ενίσχυση της "Φάρις" με μια Επιτροπή Προγραμματισμού, που θα αποτελείται από διευθυντές των σχολών της, εθελοντές που βοήθησαν και από ανθρώπους του πνεύματος». Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα «η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να είναι το όχημα για να μπορέσουμε να έχουμε μια στρατηγική για τον πολιτισμό και όλα αυτά να υλοποιηθούν στην πράξη». 

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος της παράταξης στο Δ.Σ. της "Φάρις", κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν πέτυχε «συστράτευση δυνάμεων που στηριζόταν στη συνεννόηση και στη σύνθεση απόψεων και αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού που η πόλη έχει συγκεντρώσει μετά από 30 χρόνια επένδυση στον πολιτισμό». Εκανε λόγο για «απίστευτη άρνηση να αξιοποιήσουμε τους πολλούς εκλεκτούς καλλιτέχνες που έχουν δουλέψει για τον πολιτισμό στην Καλαμάτα». Παρατήρησε πως «δεν αξιοποιήθηκαν αυτοί που έστησαν και αναβάθμισαν το Φεστιβάλ Χορού». Δήλωσε ότι «δεσμευόμαστε να πάρουμε πρωτοβουλία για να αξιοποιήσουμε αυτή την κληρονομιά και για τη δικαίωση των προσδοκιών όλων αυτών των ανθρώπων, σχετικά με τη συμβολή στο όραμα για τον πολιτισμό της πόλης».

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος για τον πολιτισμό, με συμμετοχικές διαδικασίες και να δοθεί φωνή σε όσους δεν δόθηκε και ήταν άνθρωποι με εμπειρία και γνώσεις στον πολιτισμό.

Ο Νίκος Χριστόπουλος έκανε λόγο για βεβιασμένη διαδικασία με κατευθύνσεις από το Γραφείο Υποψηφιότητας και αποκλεισμό προσωπικοτήτων.

Ο Λεωνίδας Βέλλης ζήτησε «να προασπίσουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας των πολιτών που εργάστηκαν σκληρά» κι έκανε λόγο για κινητοποίηση πολιτών και ανοιχτή διαβούλευση για σύγχρονη πόλη.

Γ.Σ.


NEWSLETTER