Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 13:32

«Προτάσεις για τον καθορισμό ομοιογενών ελαιοκομικών ζωνών και αποδόσεις αυτών»

Γράφτηκε από την

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Η. Παναγιωτακάκος υπενθυμίζει στους Ελαιουργικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες παραγωγών, τους Προέδρους των Δημοτικών - Τοπικών Κοινοτήτων και τους Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ευρώτα, ότι η προθεσμία υποβολής προτάσεων, αναφορικά με τον καθορισμό των ελαιοκομικών ζωνών και τη διαμόρφωση των αποδόσεων αυτών, ώστε η επιτροπή της Π.Ε. Λακωνίας να συζητήσει και να συνθέσει την πρότασή της προς το Υ.Π.Α.Α.Τ., ισχύει έως και την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011.
Ενημερώνοντας σχετικά, ο κ. Παναγιωτακάκος διευκρινίζει, ότι οι προτάσεις θα πρέπει να κατατίθενται εγγράφως στα γραφεία της γεωτεχνικής υπηρεσίας (γραφεία γεωπόνων), στο Δημοτικό Κατάστημα Βλαχιώτη.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε οι ελαιοκομικές ζώνες στο Νομό Λακωνίας ήταν 9. Ο καθορισμός αυτών των ζωνών είχε στηριχθεί, σε κριτήρια εδαφολογικά, κλιματολογικά, ποικιλιακής σύνθεσης και καλλιεργητικής τεχνικής και βέβαια μέσων αποδόσεων.
Ο Δήμος μας χωρίζεται σε τρεις  ζώνες :
- η Δ. Ε. Κροκεών ανήκε στη 2η  ζώνη
- η Δ. Ε. Γερονθρών και η Δ. Ε. Νιάτων ανήκε στην 7η  Ζώνη  και
- η Δ. Ε. Σκάλας και Δ. Ε. Έλους στην 8η  Ζώνη.
Τελευταία στατιστικά στοιχεία από τις 9 ζώνες του Νομού υπάρχουν για τις περιόδους 2003-2004 και 2004-2005.
Μπαίνει, λοιπόν, ένα θέμα σοβαρό με τις ζημιές που τυχόν συμβαίνουν στη παραγωγή ή το φυτικό κεφάλαιο των καλλιεργειών του Δήμου μας και θα πρέπει να συνδέσουμε τις ελαιοκομικές ζώνες με τα ΠΣΕΑ.                                 
Ο κανονισμός των ΠΣΕΑ που εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να τεκμηριώνεται ζημία, η οποία υπερβαίνει το 30 % σε μια ορισμένη γεωγραφική ενότητα.     Αυτή η ενότητα ταυτίζεται σήμερα με τα όρια του Νομού. Το γεγονός αυτό, δηλαδή το 30% σε επίπεδο Νομού, λειτουργεί αποτρεπτικά για την ενεργοποίηση του Κανονισμού και αφού δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο ποσοστό της ζημίας, επιχειρούμε να παρέμβουμε στα όρια της γεωγραφικής ενότητας. Όμως δεν θα μπορούσαν να οριστούν τόσες ζώνες όσες και οι Δ.Κ. -  Τ.Κ.
Παρακαλούμε άμεσα -μέχρι την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011- να προτείνετε εγγράφως τις απόψεις σας, σχετικά με τον καθορισμό των ζωνών, όπως επίσης σχετικά με τη διαμόρφωση των αποδόσεων των ζωνών αυτών, ώστε η επιτροπή της Π.Ε. Λακωνίας να συζητήσει και να συνθέσει την πρότασή της προς το ΥΠΑΑΤ.
Σας ενημερώνουμε, ότι η πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας, είναι οι ζώνες να παραμείνουν  περίπου ως είχαν το 2005 με μία εξαίρεση. Η εξαίρεση  έχει να κάνει με τη ζώνη 7. Τη ζώνη που ξεκινάει από την Γκοριτσά, Αγίους Αναργύρους, περιλαμβάνει Γεράκι, Καρίτσα, Καλλιθέα, Βρονταμά, Αγιο Δημήτριο Ζάρακα, Νιάτα, Ρειχιά και φθάνει έως Κυπαρίσσι και Ιέρακα. Στη ζώνη αυτή και συγκεκριμένα στον τέως Δήμο Γερονθρών, τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί η ελιά Καλαμών, η οποία είναι μια ποικιλία δυναμική αλλά ταυτόχρονα και ευαίσθητη στις κλιματολογικές συνθήκες σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε ξηρασία κλπ. Για το λόγο αυτό προτείνεται η συγκεκριμένη ζώνη να οριοθετηθεί, ως ακολούθως:
Από Γκοριτσά έως Αλεποχώρι μία ζώνη και από Άγιο Δημήτριο Ζάρακα έως Ιέρακα, η άλλη ζώνη».


Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ.α.α
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΛΙΑΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΑΚΟΣ


NEWSLETTER