Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 11:32

Απαντήσεις Νίκα σε άρθρο και ρεπορτάζ της «Ε» 

Γράφτηκε από την

Απαντήσεις εκ μέρους του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα προκάλεσε η «Ε», αφ’ ενός με το χθεσινό ρεπορτάζ του Γιάννη Σινάπη σχετικά με τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής για τη χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών σε ζώνη Natura και αφ’ ετέρου με το άρθρο του Γιώργου Παναγόπουλου, ως προς τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Ειδικότερα, ως προς το ρεπορτάζ του Γ. Σινάπη, ο δήμαρχος Καλαμάτας, σε επιστολή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την «Ε», υποστηρίζει τα εξής:

«Αγαπητέ κ. Σινάπη,

Αναφορικά με τον τίτλο ρεπορτάζ σας στην "Ελευθερία" την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, που αναφερόταν σε "κόλπο Νίκα για να κερδίσει χρόνο", ειλικρινά σας απαντώ ότι απεχθάνομαι τη μυστικοπάθεια και τα κάθε είδους "κόλπα". Είναι αντίθετα με τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής μου.

Συμμάχους αναζητώ στον αγώνα για την τακτοποίηση κρίσιμων ζητημάτων και για την υπερίσχυση του δημοσίου συμφέροντος.

"Μυστικά σχέδια" και "κόλπα" για τον αναγκαίο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων από εμένα, γιατί και προς τι;

Αλλωστε, δεν είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος για την πορεία αυτής της πόλης».

 

Εξ άλλου, σχετικά με το άρθρο του Γ. Παναγόπουλου, ο δήμαρχος Π. Νίκας στην μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιστολή του προς την «Ε» αναφέρει:

«Αγαπητέ κύριε Παναγόπουλε,

Σε σχέση με το άρθρο σας με τίτλο "Συνεννόηση και υπευθυνότητα", που δημοσιεύθηκε στην "Ελευθερία" την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, επιτρέψτε μου να κάνω τις εξής επισημάνσεις:

1. Ο συνολικός προγραμματισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι από το νόμο αρμοδιότητα της κυβέρνησης και της Περιφέρειας και, ως γνωστόν, έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για κεντρική διαχείριση στην Πελοπόννησο. Στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης, θα υπάρξουν και σταθμοί μεταφόρτωσης σε κεντροβαρικά σημεία (και στη Μεσσηνία, φυσικά), με συνεννόηση δήμων, ΦοΔΣΑ, Περιφέρειας και αναδόχου.

2. Για την προσωρινή διαχείριση που γίνεται στον δήμο μας, είναι αναγκαίος ο σταθμός (ή και οι σταθμοί) μεταφόρτωσης για τη μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση προσωπικού. Γι’ αυτό έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες εξεύρεσης κατάλληλου χώρου και προμήθειας εξοπλισμού (ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί και στον κεντρικό σχεδιασμό). Επίσης, το θέμα έχει συζητηθεί κι έχει ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο πριν.

3. Επομένως, υπήρξε και υπευθυνότητα και συζήτηση και συνεννόηση. Η καθυστέρηση υλοποίησης των αποφάσεων οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους (προσφυγές κατοίκων κ.λπ.).

4. Αν θεωρείται (από κάποιους) πως πρέπει να κουβεντιάζουμε επ’ άπειρον για αυτονόητα, συνήθη και ακίνδυνα για το περιβάλλον θέματα ή πως -ενδεχομένως- δε χρειάζεται προσωρινός σταθμός μεταφόρτωσης εν όψει της κεντρικής διαχείρισης ή ότι ο δήμος πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει ανταλλακτικά, καύσιμα, ζημιές, εργατοώρες για 20 περίπου οχήματα επί 18 χιλιόμετρα το καθένα την ημέρα ή ότι βρήκαμε μία ευκαιρία για να πλήξουμε τη δημοτική αρχή, τότε ποτέ δε θα φθάσουμε στο στόχο, ούτε θα υπηρετήσουμε το συμφέρον της πόλης. Φυσικά, οι απόψεις και οι προτάσεις σας πάντα ήταν και είναι ευπρόσδεκτες. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για τις απόψεις σας».