Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 08:17

Μείωση τελών έως 34% για τους κοινόχρηστους χώρους στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Μείωση τελών έως 34% για τους κοινόχρηστους χώρους στην Καλαμάτα

 

Αναπροσαρμογή τελών με μειώσεις σε κοινόχρηστους χώρους, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Την επικύρωση των νέων τελών αναμενόταν να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης είπε ότι πρόκειται για κωδικοποίηση τιμών, καθώς ήταν διάσπαρτα τα τέλη. Ενημέρωσε πως προωθούνται μειώσεις στους κοινόχρηστους χώρους από 3% και 5%, μέχρι 21% στο Ιστορικό Κέντρο, 27% στη Μαρίνα και 34% σε άλλες περιοχές. Ενημέρωσε ότι στα χωριά καθορίζεται ατέλεια στους κοινόχρηστους χώρους μέχρι τα 30 τ.μ. και από κει και πάνω προσδιορίζεται τιμή 5 ευρώ το τ.μ. Μίλησε για φιλοσοφία ενοποίησης των δημοτικών τελών προς τα κάτω. Παρατήρησε ότι παραμένουν σταθερές οι τιμές για Καλαμάτα, Αρι, Αρφαρά και Θουρία και πως στα χωριά υπάρχει μείωση 60%, από 1,27 ευρώ σε 50 λεπτά. Είπε ότι «στις κατοικίες δεν πειράζουμε τίποτα στην Καλαμάτα», ανακοίνωσε μειώσεις 10% στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών και 28% στις Δ.Ε. Αριος και Θουρίας και ανέφερε πως παραμένουν ίδιες οι τιμές στα τέλη κοιμητηρίων και στάθμευσης.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς διαφώνησε με τα τέλη ταφής στα τοπικά διαμερίσματα, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει καμία ανταπόδοση από το Δήμο Καλαμάτας στα χωριά και ρώτησε τη δημοτική αρχή: «Γιατί βάζετε τέλη σε μια υπηρεσία που δεν προσφέρετε;».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι «δεν λέμε όχι στη μείωση» και ζήτησε αναβολή λήψης της απόφασης και άλλη μείωση των τελών.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος επέκρινε τη δημοτική αρχή, ρωτώντας: «Με ποια λογική βάζετε τέλη σε υπηρεσίες που δεν προσφέρονται; Γιατί η Καλαμάτα πληρώνει περισσότερο;».

Ο Δ. Μπούχαλης απάντησε ότι «όποιος κάνει ταφή - εκταφή μόνος του, δεν πληρώνει» και παρατήρησε: «Στην Καλαμάτα η πιο ακριβή ζώνη είναι στο κέντρο και στην παραλία και είναι πιο χαμηλή στα περιφερειακά της πόλης: Στις κατοικίες 1,39 ευρώ η α’ ζώνη και 0,97 η β’».

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Φάβας είπε ότι η δημοτική αρχή μειώνει τα τέλη και ανέφερε παραδείγματα με τωρινές τιμές μειωμένες σε σχέση με το 2011.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης χαρακτήρισε θετικές τις μειώσεις και την κατάταξη σε ζώνες, ζήτησε, όμως, μειώσεις τελών σε περιοχές που παρατηρούνται μειώσεις πληθυσμών, όπως σε Αρι, Αρφαρά και Θουρία.

Γ.Σ.


NEWSLETTER