Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 09:01

Αγονος ο διαγωνισμός για τη διαχείριση σκουπιδιών στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Αγονος ο διαγωνισμός για τη διαχείριση σκουπιδιών στο Δήμο Καλαμάτας

 

Κρίσιμα γίνονται πλέον τα πράγματα για τη διαχείριση των σκουπιδιών στο Δήμο Καλαμάτας, με κίνδυνο να σταματήσει η επεξεργασία τους στη Μαραθόλακκα και τα σκουπίδια να μείνουν στους δρόμους.

Και αυτό γιατί ο διεθνής διαγωνισμός για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα, στον οποίο είχε επενδύσει η δημοτική αρχή, απέβη άγονος. 

Το ενδιαφέρον που είχε διαφανεί από μεγάλες εταιρείες της χώρας, δεν έγινε πράξη και η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε ήταν πολύ λίγη, καταδικασμένη να ακυρωθεί. Ηταν της εταιρείας ICM International Cleaning Methods A.E. και χθες που ανοίχθηκε από την αρμόδια επιτροπή του δήμου, δεν είχε ούτε καν εγγυητική επιστολή και τεχνική προσφορά.

Ετσι πλέον αναζητείται η κατάλληλη και νόμιμη λύση για να κινηθούν και να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι καινούργιες διαδικασίες. Για την ώρα η διαχείριση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα με την υφιστάμενη εργολαβία (υλοποιείται με σοβαρά προβλήματα) έχει πάρει παράταση έως τις αρχές του 2017, με τιμή 48,7 ευρώ συν ΦΠΑ. Ο ανάδοχος, όμως, έχει παραγγείλει στο δήμο ότι με τέτοια τιμή δεν βγαίνει και δεν φτάνουν τα χρήματα για να συνεχίσει.

Μ’ αυτό το δεδομένο το διάστημα αυτό είναι κρίσιμο για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την προσωρινή διαχείριση στη Μαραθόλακκα, ώστε να μην μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο διεθνής διαγωνισμός του Δήμου Καλαμάτας, για την επεξεργασία αστικών σύμμικτων απορριμμάτων του δήμου με κινητό σύστημα διαχωρισμού - κομποστοποίηση οργανικού κλάσματος - αξιοποίηση ανακυκλώσιμων, ήταν προϋπολογισμού 4.999.680 ευρώ με το ΦΠΑ και τα δικαιώματα προαίρεσης.

Το έργο στη Μαραθόλακκα προβλέπεται να έχει διάρκεια 2 χρόνια από την ημερομηνία παράδοσης προς χρήση των εγκαταστάσεων για τη λειτουργία, με δυνατότητα άσκησης δικαιώματος προαίρεσης για ένα χρόνο ακόμα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER