Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 17:20

Δήλωση Φούρκα για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης»

Γράφτηκε από την

Με έκπληξη άκουσα τις δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης κατά την τελετή αγιασμού του 2ου Δημοτικού Σχολείου ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, με τις οποίες  αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης και αρμοδιότητας για το κτηριακό πρόβλημα του σχολείου.
Μόνο θλίψη μπορεί να δημιουργεί η διαπίστωση ότι η δημοτική αρχή, είτε αγνοεί πράγματι τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είτε λόγω της επιβεβαιωμένης πλέον ανικανότητάς της να διαχειριστεί το στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου, αποδίδει ευθύνες στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω τα αδιάψευστα γεγονότα που και ο δήμαρχος γνωρίζει  ως μέλος του προηγούμενου δημοτικού Συμβουλίου.
Η αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ήταν μόνο η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, ενώ η συντήρηση των υφιστάμενων σχολείων ήταν και παραμένει του Δήμου.
Η ΝΑ το 2005 διαπιστώνοντας την ανεπάρκεια του Δήμου Σπάρτης να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά θέματα, όπως το κτηριακό του 2ου ΔΣ, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναθέσει τη σύνταξη στατικής μελέτης του κτηρίου. Η συγκεκριμένη μελέτη ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα της φθοράς από τη διάβρωση του σιδήρου σε βαθμό μέχρι και 80%.
Ως όφειλε η ΝΑ έδωσε εντολή εκκένωσης του κτηρίου και στέγαση σε λυόμενες αίθουσες, τις οποίες η ΝΑ με πρωτοβουλία της προμηθεύτηκε άμεσα.
Παράλληλα, η ΝΑ:
1ον Ανέθεσε τη σύνταξη μελέτης ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτηρίου και
2ον Ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά από την τότε υπουργό κ. Μαριέτα Γιαννάκου τη χρηματοδότηση των εργασιών, αρχικού προϋπολογισμού 850.000 ευρώ. Ποσό που άμεσα εστάλη στα ταμεία του Δήμου Σπάρτης, καθώς ήταν ο αρμόδιος φορέας για το συγκεκριμένο έργο.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι οι ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, καθ’υπέρβαση της αρμοδιότητάς της, είχαν ως αποτέλεσμα να μην εγκρίνει ο δημοσιονομικός έλεγχος τη χρηματοδότηση των μελετών από τη ΝΑ. Γεγονός που είχε και ως συνέπεια, οι συμπατριώτες μας κ. Παναγιώτης Μιχαλίτσης που εκπόνησε τη στατική μελέτη και ο κ. Γ. Γιαξόγλου που εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη, να μην έχουν αμειφθεί.
Επιπλέον, επειδή το υφιστάμενο σχολικό κτήριο βρίσκεται εντός της Α΄ Αρχαιολογικής Ζώνης και είναι αυθαίρετο, δεν επιτρεπόταν νομιμοποίηση, άρα και καμία παρέμβαση. Γι’ αυτό και με επανειλημμένα έγγραφα και προσωπικές παραστάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, ζητούσαμε την εξαίρεσή του. Κάτι που πετύχαμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τον Απρίλιο του 2010 μετά από επίσκεψή μου και άριστη συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου κ. Μενδώνη.
Μετά την εξαίρεση, υπεβλήθη η έκδοση της οικοδομικής άδειας και παράλληλα ο Δήμος Σπάρτης, αφού προηγουμένως δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης του έργου, συνυπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τη ΝΑ, νομιμοποιώντας την στη διαχείριση του έργου. Έτσι, ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης του έργου και ανάδειξης αναδόχου.
Αυτή είναι η μόνη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια μέχρι το Δεκέμβριο του 2010, την οποία γνωρίζει ο κ. δήμαρχος ως μέλος του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου που έλαβε τις σχετικές αποφάσεις.
Αλήθεια είναι επίσης, ότι για να παραδεχτεί κάποιος την αλήθεια πρέπει να αντέχει και την κριτική. Σθένος, το οποίο ο δήμαρχος αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν διαθέτει
Είναι απογοητευτικό οι ιθύνοντες να φυγομαχούν, σε μια εποχή που η Παιδεία μας δοκιμάζεται και χρειάζεται αγώνας επίμοχθος, καθημερινός και δύσκολος. Σε μια εποχή αρκετά κρίσιμη, όπου βλέπουμε να επαναθεωρούνται αρχές και αξίες, να υπάρχει πολλή διαφθορά και ακόμα μεγάλη οικονομική κρίση, καταστάσεις που ψαλιδίζουν τα νεανικά όνειρα και οδηγούν τη νέα γενιά σε σκέψεις απαισιοδοξίας.
Αυτό το δρόμο που η δημοτική αρχή Σπάρτης περπατά επί 8 μήνες, η παράταξη «Σπάρτη Νέα Εποχή» αρνείται να ακολουθήσει. 
Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται ανεπανόρθωτα.


NEWSLETTER