Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 08:59

KALAMATA:21 - «Δεν υπήρχε συνεκτικό σύνολο στην πρόταση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα»

Γράφτηκε από την
KALAMATA:21 - «Δεν υπήρχε συνεκτικό σύνολο στην πρόταση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα»

 

Φως στους λόγους για τους οποίους η Καλαμάτα δεν θα είναι η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 ρίχνει η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων, που έκρινε τους φακέλους υποψηφιότητας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, της Ρόδου, αλλά και της Ελευσίνας, που τελικά επικράτησε.

“Η επιτροπή έκρινε ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα δεν είχε τα προσόντα ώστε να φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για μια περιφερειακή πόλη" αναφέρεται για την Καλαμάτα στην έκθεση αν και διευκρινίζεται ότι "έγινε καλή παρουσίαση της στρατηγικής και των φιλοδοξιών", αλλά και ότι "τα τρία σκέλη του προγράμματος απηχούσαν και διαμόρφωναν ένα ισχυρό πλαίσιο". 

Γιατί όμως η Καλαμάτα δεν επελέγη; Στην έκθεση επισημαίνεται: "Ωστόσο, η επιτροπή θεώρησε ότι υπήρξε μια αδύναμη συνοχή μεταξύ των προσδοκιών από τα τρία σκέλη και των δράσεων που αυτά εμπεριείχαν. Το πρόγραμμα περιείχε πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, αλλά έδωσε την εντύπωση μιας σειράς ανεξάρτητων παραγωγών και όχι ενός συνεκτικού συνόλου. Τα σχέδια για μια βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο θα αναμενόταν. Αυτό καλύπτει, τόσο το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της νέας πολιτιστικής πρότασης, όσο και την ικανότητα και τα μέσα για να την υποστηρίξει". 

 

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό αναφέρεται ότι από τα συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ, τα 5 εκατομμύρια θα δίνονταν από το δήμο, τα 8,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι 500.000 ευρώ από τους υπόλοιπους δήμους της Μεσσηνίας, 4 εκατ. από ευρωπαϊκά προγράμματα και ακόμα 4 εκατ. από ιδιωτικούς φορείς, ενώ υπολογιζόταν και ένα ποσό της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση.

Η κατανομή του προϋπολογισμού προβλεπόταν κατά 70% για τα καλλιτεχνικά προγράμματα, κατά 15% για εμπορικούς σκοπούς, 13% για έξοδα προσωπικού και διοίκησης και 2% για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των διαδικασιών.

"Η σύνεση στους προϋπολογισμούς για το μέλλον της πόλης συνιστά μια καλή πολιτική, αλλά έτσι η πόλη συνεισφέρει μόνο μια ελάχιστη αύξηση στα κονδύλια για τον πολιτισμό της, η οποία σε συνδυασμό με την χαμηλή αρχική επένδυσή της στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα αποδυναμώνει το στρατηγικό αποτέλεσμα" σημειώνεται στην έκθεση, ενώ συνεχίζει: "Η επιτροπή αντιλήφθηκε πλήρως τον ενδιαφέροντα τρόπο με τον οποίον τέθηκε η πρόθεση μιας περιφερειακής πόλης να γίνει ευρωπαϊκό πρότυπο, ωστόσο απουσίαζε η στρατηγική και ο σχεδιασμός να εντοπιστούν άλλες ευρωπαϊκές ομόλογοί της για να συνεργαστεί τα επόμενα 5 χρόνια, προκειμένου να μάθει και να ανταλλάξει εμπειρίες".

Για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής "η επιτροπή συνιστά στην πόλη να επανεξετάσει το πρόγραμμά της, υπό το φως του αποτελέσματος του εν λόγω διαγωνισμού. Υπάρχουν ισχυρά σημεία στην πρόταση που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική στρατηγική της μεσοπρόθεσμα. Για χάρη της ενέργειας, της δέσμευσης και της συμμετοχής των πολιτών στην ανάπτυξη της πρότασης αξίζει να υπάρξει εξέλιξη”.


NEWSLETTER