Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 20:46

Πρόβλημα ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα - Τρέχει και δεν φτάνει για την καταπολέμηση των κουνουπιών η Περιφέρεια

Γράφτηκε από την
Πρόβλημα ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα - Τρέχει και δεν φτάνει για την καταπολέμηση των κουνουπιών η Περιφέρεια

 

ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΩ 5ΧΡΟΝΟ ΠΑΔΙ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ


Πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα της ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα, καθώς ένας άνθρωπος που εισήχθη στο νοσοκομείο προσβεβλημένος από τη νόσο, έχασε τη ζωή του λόγω καρδιακού προβλήματος, ενώ ένα 5χρονο παιδί νοσηλεύεται στων Παίδων. Η σοβαρότητα της κατάστασης τονίστηκε σε προχθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Χρήστου Αηδόνη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Ευρώτα Γιάννη Γρυπιιώτη, γ.γ. του υπουργείου, εκπροσώπων του ΚΕΛΠΝΟ και της μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο υφυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του περιφερειάρχη να παραστεί μαζί με το δήμαρχο Ευρώτα στη διυπουργική επιτροπή, προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός άξονας των απαιτούμενων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τάχθηκε ενάντια σε φοβικές συμπεριφορές που δεν έχουν λόγο να εκδηλώνονται. «Θέλουμε ενταγμένους πολίτες στην κοινωνία μας απ’ όπου και αν προέρχονται»
«Στην προσπάθεια καταπολέμησης του προβλήματος (των κωνωποειδών και της ελονοσίας), όλες οι δομές πρέπει να συνεργαστούν για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του», είπε ο κ. Τατούλης και υπογράμμισε: «Οποιος παρεκκλίνει από την αποστολή αυτή, θα έχει συνέπειες ακόμα και αν πρόκειται για μας. Τα ζητήματα δημόσιας υγείας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αδιαπραγμάτευτα, γιατί σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής. Για το λόγο αυτό δεν θα λογαριάσουμε το κόστος». Ζήτησε την κατάρτιση ενός χάρτη πορείας ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων για την ολική και οριστική εκρίζωση του φαινομένου, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Απαραίτητο μέτρο στο πλαίσιο αυτό έθεσε την καταπολέμηση όλων των εστιών των κωνωποειδών, με το σχέδιο για την αποστράγγιση όλων των λιμναζόντων περιοχών.               
Ο κ. Αηδόνης συμφώνησε με την πρόταση του περιφερειάρχη για το χάρτη πορείας ενεργειών και ζήτησε και ο ίδιος μετρήσιμους στόχους για εξασφάλιση της ποιότητας ζωής. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσει η χώρα, την κρίσιμη αυτή στιγμή, τέτοια εικόνα διεθνώς για τη δημόσια υγεία» και δήλωσε πως «θα αναλάβει την ευθύνη να συνεδριάσουν άμεσα τα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».

Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος έκανε αναφορά στο πρόβλημα των μεταναστών και έκανε γνωστή υγειονομική διάταξη με τους βασικούς πυλώνες δράσης. Αρχικά, την αυξημένη επιτόπια υγειονομική επιτήρηση όλων των εργαζομένων, τη διάγνωση και αντιμετώπιση άμεσα όσων έχουν πρόβλημα, την ενίσχυση των μονάδων υγείας τον έλεγχο των εργαζομένων κατά την είσοδό τους στην περιοχή, την απόλυτη εγρήγορση των μονάδων υγείας για την απαιτούμενη καταγραφή, την περιβαλλοντολογική μέριμνα και την πλήρη ενημέρωση του πληθυσμού για το πρόβλημα και πως αυτό αντιμετωπίζεται.
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε τη διάταξη αυτή ως σημαντική εξέλιξη που προσφέρει λύσεις και προσεγγίζει σημαντικά το πρόβλημα. Επιπρόσθετα ζήτησε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με τη συνδρομή και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Χαρακτήρισε απαράδεκτη εικόνα τις τρώγλες στις οποίες διαμένουν οι μετανάστες και ζήτησε από την αστυνομία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να ισχύουν παντού και για όλους οι νόμοι. Ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα χρημάτων.
Ο δήμαρχος Ευρώτα, αφού παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και τη διάσταση του προβλήματος, ζήτησε την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή του, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους ρομά. «Βασική υποχρέωσή μας είναι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή όλων» δήλωσε ο περιφερειάρχης, ενώ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στη λογική των καταυλισμών και της δημιουργίας περιοχών γκέτο.
Ο αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτακάκος είπε στην "Ε" ότι έχουν καταγραφεί 25 περιστατικά με ελονοσία στην περιοχή κι επιβεβαίωσε πως ο 73χρονος που πέθανε στο Νοσοκομείο Σπάρτης λόγω προβλήματος στην καρδιά, εισήχθη με ελονοσία και ότι νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα ένα 5χρονο παιδί. Παρατήρησε ότι ο δήμος ξεκίνησε από το Μάρτιο την καταπολέμηση των κουνουπιών, με σχέδιο και οργάνωση. Παραδέχθηκε ότι ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά έχουν πείσμα για να λύσουν το πρόβλημα. Τόνισε ότι στόχος τους είναι να μη γίνει νέα Σπιναλόγκα ο Δήμος Ευρώτα και μας ενημέρωσε πως στην περιοχή αναμένεται να έρθουν μεταφραστές Πακιστανών, για να τους πείσουν να ακολουθήσουν τα μέτρα που πρέπει. Ο αντιδήμαρχος ζήτησε τη βοήθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κι εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ρατσιστικών επιθέσεων και τον κίνδυνο συρράξεων, καθώς και για την έλευση και άλλων μεταναστών, τους οποίους η περιοχή δεν αντέχει.


NEWSLETTER