Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 08:19

Μεσσηνία: Καταδικάστηκαν δύο πρώην αντιδήμαρχοι για τα σκουπίδια 

Γράφτηκε από την

 

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας καταδίκασε χθες τους πρώην αντιδημάρχους Καθαριότητας του Δήμου Οιχαλίας Ηλία Ντονά σε 6 μήνες φυλάκιση και χρηματική ποινή 500 ευρώ και Λεωνίδα Φίλο σε 1 χρόνο φυλάκιση, για την κατηγορία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Οι ποινές τούς δόθηκαν με αναστολή. 

Χθες οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι κάθισαν κατηγορούμενοι για τη χωματερή στο Μελιγαλά, μετά από μήνυση που υπέβαλαν κάτοικοι, που όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε ένας από αυτούς, δεν μπορούσαν να ανασάνουν από τους καπνούς που έβγαιναν από το ΧΑΔΑ τόσο το 2011, όσο και το 2013, οπότε στη χωματερή γίνονταν συνεχείς αναφλέξεις των σκουπιδιών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, Στάθης Σταματόπουλος και Στάθης Χριστοδουλόπουλος, υποστήριξαν πάντως πως οι κατηγορούμενοι δεν είχαν άλλη επιλογή, αφού η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε χωροθετήσει άλλο χώρο για την εναπόθεση των απορριμμάτων, και διαφορετικά θα έπρεπε να αφήσουν τα σκουπίδια στους κάδους, με ανάλογα αποτελέσματα σαν αυτά που είχαμε στην Τρίπολη και τον Πύργο, με τις σωρούς σκουπιδιών να σαπίζουν στους δρόμους. 

Τους κατοίκους εκπροσώπησε ως συνήγορος πολιτικής αγωγής ο δικηγόρος Χρήστος Μακρής.

ΕΝΟΧΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Η εισαγγελέας Φωτεινή - Χριστίνα Γκιντώνη, αν και αναγνώρισε τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή απειλείτο η δημόσια υγεία αν έμεναν τα σκουπίδια στους δρόμους -προτείνοντας μάλιστα να τους αναγνωριστεί και ελαφρυντικό- ζήτησε την ενοχή τους γιατί με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στη χωματερή και τα στραγγίδια από τα σκουπίδια, επιβαρυνόταν τόσο ο υδροφόρος ορίζοντας, όσο και ο αέρας που ανέπνεαν οι κάτοικοι. Η εισαγγελέας καταλόγισε εν γένει στους δήμους ότι δεν έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μειώσουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των σκουπιδιών σε χωματερές. 

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Ο Ηλίας Ντονάς στην απολογία του υποστήριξε ότι ο ΧΑΔΑ του Μελιγαλά επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τον "Καλλικράτη", οπότε άρχισε να δέχεται τα σκουπίδια και των καποδιστριακών δήμων που συνενώθηκαν με αυτόν του Μελιγαλά και δημιούργησαν το Δήμο Οιχαλίας. Είπε ακόμα πως ο ΧΑΔΑ δεχόταν σκουπίδια επί 40 χρόνια και παρόλο που το 2011 που ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος έκανε ό,τι προέβλεπε ο νόμος και τους είχε υποδείξει το Γραφείο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ήταν αδύνατο να διαχειριστεί κανείς όλο αυτό τον όγκο των σκουπιδιών.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ 20ΕΤΙΑΣ 

Ο Ηλ. Ντονάς περιέγραψε μάλιστα ότι άνοιγαν μεγάλα πηγάδια για να θάβουν τα σκουπίδια, αλλά από κάτω έβρισκαν παλιά στρώματα απορριμμάτων που βρίσκονταν εκεί επί 10 και 20 χρόνια. Είπε ακόμα ότι χειροτέρεψαν τα πράγματα όταν το 2013 έκλεισαν και οι άλλες δύο χωματερές όπου επιμερίζονταν τα σκουπίδια, αυτή του Δωρίου και της Ανδανίας. Διαβεβαίωσε το δικαστήριο πως δεν είχε άλλη λύση από το να συνεχίσει να πηγαίνει τα σκουπίδια στο ΧΑΔΑ Μελιγαλά, αλλιώς θα έμεναν στους δρόμους, δίπλα σε σχολεία. Μάλιστα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ότι η χωματερή λειτουργούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τις συστάσεις του Γραφείου Περιβάλλοντος, είπε ότι από το 2011 έως και το 2014 δεν είχε επιβληθεί στο δήμο ούτε 1 ευρώ πρόστιμο για το ΧΑΔΑ. 

ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΕΙΣ 

Ο Λεωνίδας Φίλος ανέφερε στην απολογία του ότι ήταν αντιδήμαρχος Καθαριότητας από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2014. Υποστήριξε ότι δική του ευθύνη ήταν η αποκομιδή των σκουπιδιών και προσπάθησε να τηρήσει ό,τι προέβλεπε ο σχετικός νόμος, κάνοντας και τις απαραίτητες επιχωματώσεις. Είπε μάλιστα ότι αυτούς τους χώρους βρήκαν για την εναπόθεση των σκουπιδιών και με αυτούς συνέχισαν, καθώς για ένα διάστημα έκλεισε ο ΧΑΔΑ Μελιγαλά και ο δήμος αναγκάστηκε να επαναλειτουργήσει αυτόν του Δωρίου. Απαντώντας σε ερώτηση της έδρας ισχυρίστηκε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πυρασφάλειας και υπήρχαν και πυροφύλακες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και ένα πυροσβεστικό όχημα. Πρόσθεσε ακόμα, πως παρά τις επιχωματώσεις -απαντώντας και πάλι σε ερώτηση της έδρας- τα σκουπίδια συνέχισαν να αυταναφλέγονται κι έτσι ξεκινούσαν οι περισσότερες πυρκαγιές. 

Ν.Κ.