Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 15:58

Κριτική Μάκαρη για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό 

Γράφτηκε από την
Κριτική Μάκαρη για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό 

Κριτική στη δημοτική αρχή Καλαμάτας για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2017, με την παράθεση στοιχείων, άσκησε χθες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης.

Ανέφερε ότι η ανισοκατανομή των πόρων είναι ακόμα πιο μεγάλη σε σχέση με το 2016: Σε ό,τι αφορά την Καλαμάτα και τις άλλες 3 Δημοτικές Ενότητες (Αρις, Αρφαρά, Θουρία), αλλά και τον πρώην Δήμο Καλαμάτας, την πόλη με τις Τοπικές Κοινότητες και μέσα στην ίδια την πόλη.

«Ολα τα λεφτά προορίζονται για το κέντρο, για μη ιεραρχημένα έργα», είπε ο κ. Μάκαρης και παρατήρησε πως «το 40% είναι από δανεισμό και μόνο 30% είναι νέα έργα».

Δήλωσε ότι «τα δημοτικά τέλη σε σύγκριση με το 2010 είναι αυξημένα» και πρόσθεσε: «Μειώσεις έγιναν μόνο στα χωριά, όπου, όμως, δεν εισπράττεται τίποτα. Και σε σύγκριση με το 2010 και στα χωριά τα τέλη είναι πιο υψηλά».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είπε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές είναι 13 εκ. ευρώ και μόνο 400.000 ευρώ εισπράχθηκαν το 2016. Εκτίμησε πως όλα αυτά τα χρήματα, με τέτοιους ρυθμούς, θα εισπραχθούν σε 30 χρόνια. Ζήτησε «να εντοπιστούν οι κραυγαλέες περιπτώσεις, να δούμε πώς θα πληρώσουν οι μεγαλοοφειλέτες».

Επέκρινε τη δημοτική αρχή, γιατί «ζητήσαμε έναν κατάλογο μεγαλοοιφελετών και η δημοτική αρχή δε μας έδωσε τίποτα. Θέλουμε να ξέρουμε πότε δημιουργήθηκαν οι οφειλές και τι αφορούν».

Ανέφερε, επίσης, ότι αυξάνονται τα τέλη στάθμευσης χωρίς μέτρο ανταπόδοσης, ενώ αυξάνονται και οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης.

Επεσήμανε πως από τα τέλη χρήσης αιγιαλού εισπράχθηκαν μόνο 1.760 ευρώ.

Στηλίτευσε το γεγονός ότι «καμία μελέτη δεν υποβλήθηκε για ένταξη έργου στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ και για το Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει τίποτα, τη στιγμή που άλλες πόλεις έχουν φθάσει στη β’ φάση διαβούλευσης».

Είπε ότι «το 40% των δημοτικών τελών πάει για την ατελή διαχείριση απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα».

Τέλος, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για την έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μίλησε για ανολοκλήρωτο μπίζνες πλαν για το Μέγαρο Χορού, για επιζήμια διαχείριση των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης και για προβληματικό μάνατζμεντ του πολιτισμού της πόλης.


NEWSLETTER