Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 16:26

Η παράταξη Μάκαρη για το πόρισμα της Πολιτιστικής 

Γράφτηκε από την

«Από τη μελέτη του πορίσματος της επιτροπής αξιολόγησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 προκύπτουν πολλά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ορθότητα των προτάσεων και της κριτικής μας καθ' όλη τη σχετική διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου».

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η μείζων μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σχολιάζοντας το πόρισμα το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα.

Αφού σημειώνει πως «επιβάλλεται να γίνει με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα μια σοβαρή συζήτηση», εκτιμά, μεταξύ άλλων: «Αποδεικνύουν, ταυτόχρονα, ότι πολλά από όσα με αδικαιολόγητη βιασύνη ειπώθηκαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ως δικαιολογίες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στόχευαν μόνο στον αποπροσανατολισμό της συζήτησης και στη συγκάλυψη ευθυνών της δημοτικής αρχής. Εκτός από τα προβλήματα και τις αδυναμίες της πρότασης του Κ21 και ιδιαίτερα την υστέρηση του προτεινόμενου προγράμματος, που έχουν ήδη επισημανθεί, η επιτροπή αναφέρεται σε δύο ακόμα σοβαρά ζητήματα. Εχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί εκφράζουν κατά την κρίση της τη μειωμένη ικανότητα της πόλης μας να υλοποιήσει τον τίτλο και να διαχειριστεί τα αποτελέσματά του και βεβαίως μέτρησαν αρνητικά στην αξιολόγηση».

Τα σημαντικά αυτά ζητήματα είναι τα ακόλουθα: 1) Η σημαντική υπο-αξιοποίηση του σημαντικότερου πολιτιστικού χώρου της πόλης, του νέου Μεγάρου Χορού. 2) Η έλλειψη πολιτιστικής διαχειριστικής ικανότητας στο δήμο και στις δομές του, η ταυτόχρονη έλλειψη προτάσεων για την ενδυνάμωσή της και η ανάθεσή τους στις δομές του γραφείου υποψηφιότητας».

Η παράταξη Μάκαρη σημειώνει ότι «αποτελούν και τα δύο απόλυτη επιβεβαίωση της θέσης μας ότι το τεράστιο δυναμικό που έχει κατακτήσει η πόλη μας στον τομέα του πολιτισμού, έμεινε τελείως ανεκμετάλλευτο κατά τη διεκδίκηση του τίτλου».