Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 21:37

Οριακά τα οικονομικά του Δήμου Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

«Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει τα οικονομικά του Δήμου Τριφυλίας με την επάρκειά τους να είναι οριακή ακόμη και για την πληρωμή του προσωπικού, μετά και τις τελευταίες δεσμεύσεις που έγιναν σε λογαριασμούς του δήμου». Αυτό τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Σαμπαζιώτης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, από την εταιρεία «ΕΔΟΣ» έγινε κατάσχεση 400 χιλ. ευρώ το τελευταίο διάστημα και αν εκείνες τις ημέρες θα έπρεπε να πληρωθούν οι υπάλληλοι θα έλειπαν 10 χιλ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας. Βέβαια, τόνισε ότι έχουν έρθει κάποιοι πόροι στο δήμο, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι οριακή.
Από τον δήμο συγκροτήθηκαν δύο ομάδες εσόδων προκειμένου να γίνει είσπραξη οφειλομένων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα οποία θα γίνει βεβαίωση οφειλών όπου αυτές δεν έχουν γίνει.
Σε παρέμβασή του από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε πως παρόλο που τα οικονομικά είναι σε απελπιστική κατάσταση δεν έχει γίνει καμία κίνηση για να βελτιωθούν. Σημείωσε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε από την Επιτροπή Απογραφής η οποία ακόμη δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε από σκοπιμότητα είτε από αμέλεια. Αμεσα, τόνισε, πρέπει να παρουσιαστεί η απογραφή, να αναληφθούν οι υποχρεώσεις από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες όπου υπάρχουν.
«Η απογραφή έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ο κ. Σαμπαζιώτης, «και μένει να γίνει ενημέρωση της επιτροπής ώστε να έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γαλάνης πάντως παρατήρησε πως αν και η  κατάσταση είναι δύσκολη με πολλά χρέη, η τακτική που ακολουθείται είναι πελατειακή. «Κοιτώντας το πρόγραμμα Διαύγεια είδα πληρωμές του πρώην δημάρχου Αυλώνας και συγκεκριμένου εργολάβου. Είναι ανάγκη όταν έχουμε πέντε δραχμές να κοιτάμε πώς θα πληρώσουμε φίλους και κουμπάρους;».
Απαντώντας ο κ. Σαμπαζιώτης σημείωσε ότι δεν γίνεται ιδιαίτερη μεταχείριση. Πληρωμές γίνονται ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν και προς όλους.
Ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης όπου τα περισσότερα αφορούσαν τον ορισμό δικηγόρων από την πλευρά του δήμου για διάφορες υποθέσεις που έχει. Ακόμη ψηφίστηκαν νέες πιστώσεις από την τροποποίηση του προϋπολογισμού που έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αποφασίστηκε και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις τοπικές κοινότητες του δήμου, σύμφωνα με αυτές που ορίζονται από το υπουργείο.
Επίσης εγκρίθηκε ο καθορισμός των όρων διεξαγωγής διαγωνισμών για την προμήθεια υλικών αποχέτευσης 40 χιλ. ευρώ, υλικών οδοσήμανσης 30 χιλ. ευρώ, θραυστών υλικών 30 χιλ. ευρώ και ασφαλτικών υλικών επίσης 30 χιλ. ευρώ.