Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 21:53

Αν δεν λυθεί τοι πρόβλημα, ο Δήμος Μεσσήνης θα ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα για την μεταφορά των μαθητών

Γράφτηκε από τον

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προτίθεται να προκαλέσει ο Δήμος Μεσσήνης αν μέχρι την επόμενη Τετάρτη 5 Οκτωβρίου η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το υπεραστικό ΚΤΕΛ δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών του δήμου.
Την κατηγορηματική αυτή προειδοποίηση απηύθυνε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου -κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του θέματος, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η σχετική προειδοποίηση περιλαμβάνεται και στο ψήφισμα που εισηγήθηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου - Μουρούφα και ενέκρινε ομόφωνα το Σώμα.
Τόσο η αντιδήμαρχος -σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι- όσο και ο δήμαρχος προχθές το βράδυ, τόνισαν με έμφαση ότι ο δήμος δεν μπορεί να πράξει κάτι περισσότερο από όσα έχει πράξει, προκηρύσσοντας τη μεταφορά, καθώς με την προκήρυξη αυτή εξαντλούνται οι αρμοδιότητές του.
Το υπουργείο Εσωτερικών, τόνισαν, έδωσε εντολή στις Περιφέρειες να μεριμνήσουν για παράταση, ώς το τέλος του 2011, της περσινής σύμβασης, με την οποία το ΚΤΕΛ διενεργούσε τη μεταφορά των μαθητών. Ως εκ τούτου τα δύο μέρη που είχαν συμβληθεί πέρυσι, δηλαδή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας -την οποία έχει διαδεχθεί πλέον η Περιφερειακή Ενότητα- και το ΚΤΕΛ οφείλουν να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών, με βάση τους πίνακες που έχει προκηρύξει ο Δήμος Μεσσήνης.
«Κάθε άλλο που υποστηρίζουν διάφοροι συνιστά δικαιολογία που επιδιώκει να αποσείσει τις ευθύνες από αυτόν και να τις επιρρίψει στο δήμο μας» δήλωσε ο Στ. Αναστασόπουλος.
ΤΑ ΤΑΞΙ
Τη σοβαρότητα της κατάστασης, επισήμαναν -στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου- τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Τζώρτζης, όσο και οι επικεφαλής των συνδυασμών της ελάσσονος, Κώστας Σπυρόπουλος και Κώστας Αποστολόπουλος.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ταξί της Μεσσήνης δήλωσαν ότι έχουν δυνατότητα να εξυπηρετήσουν μεταφορά μαθητών, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου Παναγιώτης Μπούρας τόνισε πως και την περασμένη σχολική χρονιά δεν υπήρξε σύμβαση, αλλά απλώς ανανεώθηκε αυτή του 2009-10, μεταξύ της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του ΚΤΕΛ. Παράλληλα διαμαρτυρήθηκαν γιατί με την απραξία που επικρατεί, οι ίδιοι χάνουν μεροκάματα, ενώ δήλωσαν ότι πέρυσι από το ΚΤΕΛ, με το οποίο συνεργάζονταν ως υπεργολάβοι, λάμβαναν με καθυστέρηση, αλλά και... παρακράτηση το συμφωνημένο τίμημα.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Το ψήφισμα, που ομόφωνα ενέκρινε προχθές το Σώμα, θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές του νομού, στα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας.
Στο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης σημειώνει ειδικότερα:
«Εως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2001, καλούμε τα συμβαλλόμενα μέρη όπως εκτελέσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, άλλως θα καταφύγουμε σε οιαδήποτε αρμόδια αρχή, προκειμένου να επιβληθεί η εφαρμογή του νόμου και η απαιτούμενη ανάληψη και εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς του έργου μεταφοράς έως τις 31-12-2011.
Να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες τους (μέσω επαγγελματιών μεταφορέων, με συνοδό, όπου κρίνεται αναγκαίο).
Να αποσαφηνισθεί από τα συναρμόδια υπουργεία η ερμηνεία της "πλησιέστερης σχολικής μονάδας", ειδικά όσον αφορά στα ολιγοθέσια – πολυθέσια, στην πρώτη τάξη του ΕΠΑΛ, σε σχολεία όμορου δήμου ή όμορης δημοτικής ενότητας.
Να αρθεί το όριο των 4 χιλιομέτρων για τους μαθητές λυκείου, όταν αυτοί φοιτούν σε σχολικές μονάδες αγροτικών περιοχών.
Να εξασφαλισθούν ευνοϊκότεροι όροι κοστολόγησης του έργου για τους ενδιαφερόμενους - αναδόχους, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο άγονου διαγωνισμού».