Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 15:46

“Μάχη” στη ΔΕΥΑΚ για τις οργανικές θέσεις

Γράφτηκε από την

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. αναμένεται να επαναληφθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, για να πάρει απόφαση σχετικά με τις 15 νέες προσλήψεις στην επιχείρηση σε επιστημονικό και εργατικό προσωπικό.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Δευτέρας, αλλά το Σωματείο Εργαζόμενων της ΔΕΥΑΚ απέκλεισε την είσοδο του κτηρίου και η συνεδρίαση δεν έγινε. Με σχετική ανακοίνωσή του μάλιστα το Δ.Σ. του Σωματείου υποστηρίζει ότι απέκλεισε την είσοδο απαντώντας «στη νέα επίθεση της δημοτικής αρχής». Και εξηγεί ότι «η δημοτική αρχή εισηγείται τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) με παραχώρηση όλων σχεδόν των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ σε εργολάβους». Το σωματείο υποστηρίζει δε πως «προτείνουν κατάργηση θέσεων εργασίας, απαξιώνουν το προσωπικό, με απώτερο σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση και την ολοκληρωτική παραχώρηση της ΔΕΥΑΚ, στον ιδιωτικό τομέα».

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της επιχείρησης Γιάννης Καμβυσίδης χαρακτηρίζει ως ανυπόστατο τον ισχυρισμό πως η επιχείρηση παραδίνεται στους εργολάβους. Μιλώντας στην "Ε" εξηγεί ότι η αναθεώρηση του ΟΕΥ της ΔΕΥΑΚ έχει γίνει από το 2008, οπότε και τακτοποιήθηκαν οι οργανικές θέσεις στην επιχείρηση - ενώ το 2011 καταργούνται με νόμο όλες οι κενές οργανικές και έτσι έμειναν στο σύνολο 73 οργανικές θέσεις από τις 110. 

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΟΕΥ

Αναφορικά με τον ΟΕΥ ο κ. Καμβυσίδης λέει ότι από πέρυσι έχει οριστεί μια επιτροπή για να αλλάξει ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας. Στην επιτροπή μετέχει ο ίδιος, ο γεν. διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Περιβολάρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Σαράντος Μαρινάκης και αρχικά ο Στάθης Σταματόπουλος από τη μείζονα μειοψηφία, καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παναγιώτης Κουφαλάκος. Κι ενώ έγιναν οι πρώτες συνεδριάσεις της εν λόγω επιτροπής και τέθηκαν οι στόχοι της επιχείρησης προκειμένου να καθοριστεί και τι ανάγκες υπάρχουν σε προσωπικό, ο Παν. Κουφαλάκος διαφώνησε και αποσύρθηκε καταγγέλλοντας ότι η δημοτική αρχή ξεπουλά τη ΔΕΥΑΚ σε εργολάβους.  

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν από την αρμόδια επιτροπή, η τεχνική και οικονομική υπηρεσία της επιχείρησης παρέδωσαν τα πορίσματά τους για τα πόσα άτομα χρειάζεται η ΔΕΥΑΚ για να λειτουργήσει. Συγκεκριμένα οι τεχνοκράτες κατέληξαν ότι θα πρέπει να έχει προσωπικό 80 άτομα, αλλά στο Διοικητικό Συμβούλιο για την έγκριση του ΟΕΥ ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Παν. Κουφαλάκος αντιπρότεινε 110 θέσεις εργαζομένων - όσες δηλαδή ήταν οι οργανικές θέσεις το 2008.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, το 2008 η υπηρεσία είχε άλλες ανάγκες σε προσωπικό, το οποίο κάλυπτε άλλες υπηρεσίες. «Σήμερα δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τα δίκτυα αποχέτευσης έχουν ολοκληρωθεί και δεν χρειάζεται να υπάρχει ξεχωριστό συνεργείο συνδέσεων όταν όλο το 2016 έγιναν μόλις 74 συνδέσεις», αναφέρει ο κ. Καμβυσίδης και ερωτά «μπορεί να πληρώνει αυτά τα χρήματα η επιχείρηση, ή θα πρέπει να κάνει αυξήσεις στο νερό για να βγουν τα χρήματα για τις μισθοδοσίες;». Και υπενθυμίζει ότι από το 2011 μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΚ έχει κάνει τρεις απανωτές μειώσεις στην αξία του νερού, «που είναι 1,1 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο καρπώνονται οι καταναλωτές νερού». 

Σήμερα λοιπόν και εφόσον συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο «δεν θα συζητήσουμε για τον οργανισμό αλλά για τις προσλήψεις· ως πρόεδρος έχω υποχρέωση να γίνει το συμβούλιο για να εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη», λέει και εξηγεί γιατί θα πρέπει να γίνει σήμερα: «Στις 31 του μήνα είναι η τελευταία προθεσμία από την κυβέρνηση για την πρόσληψη προσωπικού, και πρέπει οι προσλήψεις να έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, να έχει πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και να έχει δοθεί και η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - αν λοιπόν μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι στις 26 του μήνα, δεν προλαβαίνουμε τις ημερομηνίες και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τις προσλήψεις γιατί η έγκριση από την Αποκεντρωμένη θέλει ένα δεκαήμερο». Κλείνοντας ο Γιάννης Καμβυσίδης λέει ότι η επιχείρηση προγραμματίζει 15 νέες προσλήψεις για να συμπληρωθούν τα κενά σε οργανικές θέσεις - το προσωπικό που θα προσληφθεί θα είναι μηχανικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, χειριστές μηχανημάτων και εργάτες. 

 

Ν.Κ.