Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 13:44

40 οικογενειακοί τάφοι καταργούνται στο νεκροταφείo Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
40 οικογενειακοί τάφοι καταργούνται στο νεκροταφείo Καλαμάτας

 

 

Κατάργηση τουλάχιστον 40 οικογενειακών τάφων στο νεκροταφείο Καλαμάτας, καθώς και απομάκρυνση των ταφικών μνημείων από την είσοδο του κοιμητηρίου και χωροθέτησή τους σε άλλο σημείο του, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προγραμματίζει ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Αυτό γνωστοποίησε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι το θέμα της κατάργησης των εν λόγω οικογενειακών τάφων -για τους οποίους, όπως είπε, «δεν ενδιαφέρεται κανένας»- θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της 26ης Ιανουαρίου.

Ο ίδιος εξέφρασε τη θέση ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται νέο νεκροταφείο όταν στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας υπάρχουν συνολικά 40 νεκροταφεία. «Δεν χρειάζεται άλλο. Ορθολογική διαχείριση των 40 κοιμητηρίων χρειάζεται -και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νεκροταφείο της Καλαμάτας δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν έργα για τον πρόναο, ενώ -σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων- θα γίνει μετακίνηση των ταφικών μνημείων από την κεντρική είσοδο, σε σημεία που έχουν ήδη προσδιοριστεί: «Συνολικά υπάρχουν γύρω στα 140 μνημεία και σύντομα θα εκδοθεί οδηγός επισκεψιμότητας. Επιπλέον θα γίνει φύτευση ακόμα 500 δέντρων».

ΟΧΙ ΝΕΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΟ ΟΡΑΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ερωτώμενος σχετικά, ο δήμαρχος είπε ότι ο δήμος δεν εγκαταλείπει τον σχεδιασμό για νέο νεκροταφείο, αλλά «στο ορατό μέλλον δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα. Μετά από 20 με 30 χρόνια ίσως χρειαστεί να αναζητήσουμε νέο χώρο».

Εξηγώντας ο Π. Νίκας τη θέση του αυτή, πρόσθεσε ότι στην τελευταία συζήτηση του δήμου με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διεφάνη ότι στην περιοχή του Νέδοντα υπάρχει συσσώρευση δραστηριοτήτων και ως εκ τούτου δεν ενδείκνυται για τον σκοπό αυτό: «Με τον υπουργό αναζητούσαμε άλλον χώρο για το πεδίο βολής, όμως το ζήτημα του στρατοπέδου, λόγω της ευαισθησίας του, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το θέμα δεν ανακινείται τώρα γιατί συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του στρατοπέδου. Εχουμε καταλήξει ότι χρειάζεται νέο πεδίο βολής, όμως δεν υπάρχουν τα χρήματα για τη μετακίνηση του πολιτικού σκοπευτηρίου, ασφαλώς χρειάζονται και χρήματα, ενώ δεν μπαίνω στο ζήτημα της άδειας σε ζητήματα περιβαλλοντικά».

 

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER