Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 18:00

Μελέτη ανάπλασης του κεντρικού δρόμου στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
Μελέτη ανάπλασης του κεντρικού δρόμου στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας

Το πράσινο φως πήρε ο Δήμος Τριφυλίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για να προχωρήσει στις μελέτες για την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της Ανω Πόλης της Κυπαρισσίας, αλλά και για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο βυζαντινό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους.

Σχετική συνάντηση υπήρχε μεταξύ του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα και της προϊσταμένης της Εφορείας Ευαγγελίας Μηλίτση με την συμμετοχή μηχανικών τόσο του δήμου, όσο και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του δήμου και συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες πάνω σε αυτές. 

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Ανω Πόλη, σχεδιάζονται καταρχήν να γίνουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του τοίχου που είχε πέσει από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Επίσης να γίνει ανάπλαση των πεζοδρομίων και του δρόμου στον κεντρικό δρόμο, που θα ξεκινά από το ύψος του ηρώου και θα καταλήγει στο κάστρο. 

Χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Κατσίβελας επισήμανε: «Είμαστε αποφασισμένοι, όπως έχει αποφασιστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο και από το τεχνικό πρόγραμμα, να γίνουν παρεμβάσεις στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας. Εχουμε την εκκρεμότητα με την πτώση του τοίχου που έγινε από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση χωρίς την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την αξιολόγηση όλων των δράσεων που πρέπει να γίνουν. Ετσι ο δήμος παρουσίασε τις εκτιμώμενες και επιθυμητές παρεμβάσεις που είναι να γίνουν στην Ανω Πόλη, συζητήσαμε τα τεχνικά ζητήματα, ώστε να γίνει μια παρέμβαση που να προσάδει στον χαρακτήρα του οικισμού.
Οι προτάσεις που καταθέσαμε ήταν με μεγάλη ευαισθησία και έγιναν αποδεκτές. 

Κατά συνέπεια προχωράμε ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη, που περιλαμβάνει την δημιουργία του τοίχου που έπεσε, την ανάπλαση των πεζοδρομίων, του δρόμου και όλου του κεντρικού μέρους της Ανω Πόλης».

Να σημειώσουμε ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης, αυτή θα πρέπει να υποβληθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για έγκριση προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί.

Επίσης στη συζήτηση βρέθηκε και το θέμα της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους. Παρουσιάστηκε το σχέδιο της δενδροφύτευσης που προτείνεται, πώς θα είναι τα υποστηρικτικά κτήρια του ναού, αλλά και η αποκατάσταση του μαντροτοίχου γύρω από το χώρο. Και σε αυτό υπήρξε σύμφωνη γνώμη από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και πλέον μένει η ολοκλήρωση της μελέτης που θα γίνει από το δήμο. 

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER