Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 08:18

Μιζέρια κι εγκατάλειψη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Μιζέρια κι εγκατάλειψη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεσσήνης

Μιζέρια κι εγκατάλειψη που δεν του αξίζει γνωρίζει ο θησαυρός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεσσήνης, καθώς δεν αξιοποιείται όπως του πρέπει, αλλά απλά φυλάσσεται στον 1ο όροφο του Δασκαρόλειου Πολιτιστικού Κέντρου Μεσσήνης.

Και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική βιβλιοθήκη που ρημάζει ανά την Ελλάδα, γεγονός που θα έπρεπε να οδηγήσει τους αρμόδιους φορείς στην αναζήτηση προγραμμάτων αξιοποίησης  του έντυπου πλούτου, που οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να έχουν βρει τρόπο αναδείξουν για να δανείζεται απλόχερα στους λάτρεις των βιβλίων.

Χώρος ακατάστατος, με υποτυπώδη αρχειοθέτηση ορισμένων μόνο βιβλίων ενώ άλλα με ιστορικό περιεχόμενο σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν απλά στοιβαγμένα ανάμεσα σε περιοδικά του χθες και του σήμερα. 

Χαρτόκουτα σφραγισμένα γεμάτα βιβλία από δωρεές δημοτών, άλλα παραπεταμένα πάνω σε πολυθρόνες και άλλα σε σακούλες, ίσως όπως μεταφέρθηκαν προ αρκετών ετών από τον χώρο όπου στεγαζόταν παλιότερα η βιβλιοθήκη στο Φιλοσοφικό Κέντρο της πόλης.

Κι όμως, αν κι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η βιβλιοθήκη υποδεχόταν μικρούς και μεγαλύτερους δημότες στο Φιλοσοφικό Κέντρο για να μελετήσουν ή να δανειστούν βιβλία, η βιβλιοθήκη επί της ουσίας μοιάζει να μην έχει λειτουργήσει ξανά. Το αναγνωστήριο μπορεί να διασώζεται, αλλά δεν χρησιμοποιείται, ενώ η αναζήτηση βιβλίων στα ράφια μοιάζει τουλάχιστον άθλος για όποιον θέλει να βρει κάποιο συγκεκριμένο σύγγραμμα ανάμεσα στα όσα έχουν άτακτα τοποθετηθεί. Πολύ περισσότερο δε όταν στον ίδιο χώρο στοιβάζονται χαρτόκουτα από προμήθειες άλλων δραστηριοτήτων του δήμου…

Κι όμως, όπως μας μετέφεραν στελέχη του δήμου, η βιβλιοθήκη λειτουργεί χάρη της εθελοντικής διάθεσης, με λίγους μόνο επισκέπτες που προφανώς γνωρίζουν πως στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει η ιστορική βιβλιοθήκη του δήμου. 

Οσο για το μέλλον, ο δήμος προφανώς βρίσκεται εν αναμονή κάποιου προγράμματος για την αξιοποίησή της και ίσως για την πρόσληψη προσωπικού. Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία αυτού του πλούτου.

Αξίζει ωστόσο ν’ αναφερθεί πως στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης 2014 - 2019 αναφέρεται πως: «Στο Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο στην πόλη της Μεσσήνης λειτουργεί βιβλιοθήκη». Το ζήτημα είναι όμως ο χώρος αυτός να λειτουργήσει ουσιαστικά κάποια στιγμή, και ίσως να βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος που θα είναι εύκολα προσβάσιμος και θα προσφέρεται φυσικά για την αρχειοθέτηση του πλούσιου υλικού. 

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η πρόοδος της τεχνολογίας δίνει πλέον πολλές δυνατότητες για παράλληλη λειτουργία της ιστορικής βιβλιοθήκης με ηλεκτρονικά μέσα. 

Ο Δήμος Μεσσήνης προφανώς έχει τη διάθεση να αξιοποιήσει τον παρατημένο αυτό θησαυρό, αλλά μένει να αναζητηθούν οι πόροι και ο τρόπος για την αξιοποίησή του…

Κ.Δ.


NEWSLETTER