Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 23:43

“Οχι” σε μονοδρόμηση της οδού Μπούκας από την Κοινότητα Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

 

Δεν θέλει τη μονοδρόμηση της οδού Μπούκας το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης, γιατί θίγονται τα εμπορικά καταστήματα. Το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην γίνει η μονοδρόμηση, γνωμοδοτώντας αρνητικά στη σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεσσήνης και του αντιδημάρχου Νίκου Ξαρχάκου.

Ο μοναδικός ο οποίος μειοψήφησε ήταν ο αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής της μονοδρόμησης τουλάχιστον για δύο μήνες. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Τ.Σ. γνωμοδότησε αρνητικά γιατί θα προκληθεί πρόβλημα με τα καταστήματα που υπάρχουν επάνω στη συγκεκριμένη οδό, αγνοώντας -κατά την άποψή μας- ότι με το κυκλοφοριακό μπάχαλο που συμβαίνει τώρα στην οδό Μπούκας τα καταστήματα περισσότερο θίγονται παρά επωφελούνται με το κομφούζιο που επικρατεί. Πάντως το συμβούλιο ζητεί από τη δημοτική αρχή να επιλαμβάνεται η Δημοτική Αστυνομία για όσους παρκάρουν παράνομα, ενώ θεωρεί απαραίτητο να γίνει δημόσια διαβούλευση. 

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων του δήμου, στην πόλη της Μεσσήνης έχει διαπιστωθεί από χρόνια το πρόβλημα που υπάρχει στην οδό Δημάρχου Δημ. Κούτσικα (Μπούκας) με την παράνομη στάθμευση στη δυτική πλευρά του δρόμου. Η Δημ. Κούτσικα οδηγεί στην παραλία της Μπούκας και δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, όμως η διατομή της δεν είναι αρκετά μεγάλη για να επιτρέπει ταυτόχρονα και εκατέρωθεν στάθμευση και αμφίδρομη κίνηση. Αλλωστε όπως εξηγεί και το υπηρεσιακό έγγραφο, η εμπορική χρήση του συγκεκριμένου δρόμου, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, η αυξημένη ζήτηση για στάση και στάθμευση και η παράνομη στάθμευση στη δυτική πλευρά του, δημιουργούν συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η πόλη δέχεται πολλούς επισκέπτες. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στην οδό Μπούκας αλλά και γενικότερα στην πόλη της Μεσσήνης έχει εκπονηθεί από τον Ιούλιο του 2005 κυκλοφοριακή μελέτη από το γραφείο Συγκοινωνιακών Μελετών Ν. Βόσκογλου - Ι. Μάρη. Στην εν λόγω μελέτη προτείνεται η μονοδρόμηση της Δημάρχου Δημ. Κούτσικα με κατεύθυνση εισόδου προς την πόλη, καθώς είχε μετρηθεί ότι το ρεύμα εισόδου προς τη Μεσσήνη ήταν κατά 30% μεγαλύτερο από την έξοδο. Ετσι, ως λύση για τα κυκλοφοριακά προβλήματα, η Τεχνική Υπηρεσία προτείνει ό,τι και η κυκλοφοριακή μελέτη, δηλαδή:

· Μονοδρόμηση της οδού Δημάρχου Δημ. Κούτσικα (Μπούκας), από τα φανάρια της εθνικής οδού (οδός Δημάρχου Παύλου Πτωχού) έως την πλατεία (οδός Πολυτεχνείου). 

· Να επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση και από τις δύο πλευρές του δρόμου σε όλο το παραπάνω μήκος της Δημάρχου Δημ. Κούτσικα.

· Μονοδρόμηση της οδού Μεταμόρφωσης Σωτήρος από την οδό Μητροπέτροβα έως την οδό Δημάρχου Παύλου Πτωχού. 

Στην ίδια υπηρεσιακή εισήγηση διευκρινιστικά αναφέρεται ότι με την μονοδρόμηση της οδού Μπούκας θα αλλάξει η κίνηση λεωφορείων και φορτηγών που διέρχονται από το συγκεκριμένο δρόμο, ως εξής: Η είσοδος προς την πόλη θα συνεχίσει να γίνεται όπως πριν. Η έξοδος λεωφορείων και φορτηγών από την πόλη θα γίνεται μέσω των οδών Πολυτεχνείου - Σταύρου Τσούση - κυκλικός κόμβος Μεσσήνης. Εναλλακτική για τα οχήματα με κατεύθυνση προς Πύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδρομή Πολυτεχνείου - Σταύρου Τσούση - Μαυρομιχάλη (Παγοποιείο) - Εθνάρχου Μακαρίου. Η έξοδος ΙΧ οχημάτων με κατεύθυνση προς Πύλο, θα γίνεται από τη διαδρομή Ελευθερίας - Παπαφλέσσα - Κολοκοτρώνη - Μεταμόρφωση Σωτήρος. 

Ν.Κ.