Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 13:29

Κατά της λειτουργίας λιγνιτωρυχείου και ο δήμαρχος Τριφυλίας 

Γράφτηκε από τον

Θέση κατά της λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας πήρε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας με χθεσινές του δηλώσεις, επαναδιατυπώνοντας την αρνητική απόφαση που ομόφωνα έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα. 

Ο κ. Κατσίβελας σημειώνει ότι η ανάπτυξη και η προοπτική της περιοχής βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και μια τέτοια μονάδα δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Βάλλει κατά του ΥΠΕΚΑ σημειώνοντας πως ό,τι γίνεται στο υπουργείο είναι κατά των πολιτών της περιοχής -μιλώντας και για το θέμα του Κυπαρισσιακού.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το θέμα αδειοδότησης και ενδεχόμενης λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου στα όρια της Κυπαρισσίας επανέρχεται και μάλιστα με τρόπο που μόνο έκπληξη μπορεί να μας δημιουργήσει. Αυτό το οποίο έχουμε δηλώσει από τα τέλη του 2014 ήταν ότι πεφρασμένη άποψη της κοινωνίας, των πολιτών, των παρατάξεων, ήταν ομόφωνη ως προς την άρνηση να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας και ειδικότερα για την συγκεκριμένη μονάδα. Είχαμε ξεκαθαρίσει και είχαμε οριοθετήσει ότι η οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη στην περιοχή θα στοχεύουμε και προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα -και αυτό είναι το ισχυρό όπλο-, αλλά και από την παροχή υπηρεσιών μέσω του τουρισμού. Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι τέτοιες μονάδες δεν είναι δυνατόν να αλλοιώσουν και την κατεύθυνση και την ανάπτυξη της περιοχής. Φαίνεται ότι στο ΥΠΕΚΑ αλλιώς λειτουργούν και επανέρχεται το θέμα. Το βέβαιο είναι ότι η άποψη των πολιτών, της κοινωνίας και της δημοτικής αρχής δεν πρόκειται να αλλάξει. Εμμένουμε ότι δεν είναι δυνατόν και δεν θα επιτρέψουμε να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες».

Από εκεί και πέρα κάνοντας έναν παραλληλισμό, εξέφρασε και την πικρία του για το θέμα του Κυπαρισσιακού, λέγοντας πως οι ίδιοι πολιτικοί εκπρόσωποι στέρησαν τη δυνατότητα της ανάπτυξης της περιοχής. Μ' ένα "διάταγμα-φιρμάνι" σταμάτησαν όλα με την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ σήμερα το ίδιο υπουργείο ξαναφέρνει κάτι που είναι πολύ χειρότερο για όλη την περιοχή. «Η λογική έχει σταματήσει, διώκεται ο άνθρωπος από την παρουσία του στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Ο,τι γίνεται από το ΥΠΕΚΑ καταφέρεται εναντίον των πολιτών της περιοχής κι αυτό προκαλεί αγανάκτηση και θυμό. Είναι βέβαιο ότι μας κοροϊδεύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κ.Μπ.