Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 16:14

Υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των σκουπιδιών τάχθηκε ο Νίκας 

Γράφτηκε από την

Υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τάχθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χθες το μεσημέρι στην Τρίπολη, όπου η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης συζήτησε, προκειμένου να γνωμοδοτήσει, επί του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το δήμο, ο Π. Νίκας -αντιδιαστέλλοντας το γεγονός ότι η Καλαμάτα είναι ο μόνος δήμος στην Περιφέρεια που διαχειρίζεται τοπικά τα σκουπίδια του- εξέφρασε τη θέση πως είναι «η πραγματικότητα που μας οδηγεί στην κεντρική διαχείριση, διότι τοπική δεν μπορεί να υπάρξει».

Αυτό, όπως υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της δημοτικής αρχής, συμβαίνει επειδή «δεν υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις της τοπικής διαχείρισης, όπως το θεσμικό πλαίσιο, η διαχείριση του υπολείμματος και η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση». Πρόσθεσε, ενισχυτικά στα πιο πάνω ότι «20 μικροί δήμοι από τους 26 της Πελοποννήσου δεν έχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για να κάνουν τοπική διαχείριση, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν διαθέτουν το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ κράτους, Περιφέρειας και δήμων, διότι και με την επιλογή της κεντρικής διαχείρισης υπάρχουν πολλά ζητήματα, πολλά προβλήματα, πολλές δυσκολίες, όπως π.χ. η επαναχωροθέτηση και κατασκευή μονάδων, η αντιμετώπιση αντιδράσεων, η χωροθέτηση και κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τα τέλη, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αυξηθούν από το σύνολο των δήμων».