Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 08:44

“Οχι” στο λιγνιτωρυχείο από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
“Οχι” στο λιγνιτωρυχείο από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Την αντίθεσή του στην λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας επαναδιατύπωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με ομόφωνη απόφασή του, με αφορμή την ανακαίνιση εκ νέου του θέματος, καθώς η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ για υπογραφή. Τονίστηκε ότι μια τέτοια δραστηριότητα δεν συνάδει με την ανάπτυξη της περιοχής που βασίζεται στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό, αντιθέτως θα την επιβαρύνει.

Η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι προς όφελος της περιοχής με την έννοια του γενικότερου οφέλους επισήμανε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, που για ακόμη φορά στράφηκε κατά του ΥΠΕΚΑ λέγοντας ότι από το ίδιο υπουργείο από τους ίδιους ανθρώπους οι πολίτες της Κυπαρισσίας έχουν στηθεί στον τοίχο, αναφέροντας και την υπόθεση του Κυπαρισσιακού.

Για ξεπερασμένη πηγή ενέργειας μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, τονίζοντας ότι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής είναι η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός και αυτή η επένδυση αντιστρατεύεται σε αυτούς.

Ο Επαμεινώνδας Βουδούρης από την ελάσσονα μειοψηφία επισήμανε ότι με βάση τα στοιχεία της μελέτης θα εργαστούν μόνο 8 άτομα και η παραγωγή θα είναι 40.000 τόνοι το χρόνο δηλαδή όσο χρειάζεται μια μέρα η Μεγαλόπολη. Η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας είπε θα είναι πλήγμα για την περιοχή και μπορεί να μιλά τώρα για 260 στρέμματα αλλά η λιγνιτοφόρος ζώνη είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι 5.000 στρέμματα. Πρότεινε δε να μην μείνουν μόνο σε μια απόφαση που θα είναι νεκρό γράμμα, αλλά να επισκεφθούν τον αρμόδιο υπουργό και να κουβεντιάσουν το θέμα.

Την αντίθεση του τοπικού συμβουλίου της ΔΚ Κυπαρισσίας για την λειτουργία τέτοιας μονάδας εξέφρασε και η πρόεδρός του Σταματία Αλεξοπούλου.

Ενώ σε παρέμβασή του ο ενδιαφερόμενος επενδυτής Μιχάλης Καραπάτης, τόνισε πως από το 1980 που ήρθε και δούλεψε στην περιοχή για 15 χρόνια μόνο 400 στρέμματα έσκαψαν τα οποία και αποκαταστάθηκαν στην συνέχεια. Για όλα τόνισε υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες. Οπως είπε, το βάθος που θα σκάβουν θα είναι 10-12 μέτρα και αμέσως μετά θα γίνεται αποκατάσταση. Ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα καμία υπηρεσία δεν έχει φέρει αντίδραση. Αυτή η επένδυση είπε είναι 25 εκ. που σημαίνει 2,5 εκ. κάθε χρόνο και ότι το κάρβουνο που θα βγαίνει θα χρησιμοποιείται σαν οργανική ύλη.

 

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER