Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 18:46

Διευκρινίσεις κατόπιν εορτής για τους δασικούς χάρτες

Γράφτηκε από τον
Διευκρινίσεις κατόπιν εορτής για τους δασικούς χάρτες

Χρήσιμη σύσκεψη για τους δασικούς χάρτες, με την παρουσία του διευθυντή Δασών Μεσσηνίας Γιώργου Σωτηρόπουλου και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στο νέο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία τέθηκαν κυρίως από τους προέδρους Δημοτικών και (ορεινών) Τοπικών Κοινοτήτων, ενώ ο κ. Σωτηρόπουλος έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις. Αποφασίστηκε η συζήτηση για το κρίσιμο θέμα των δασικών χαρτών να συνεχιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, μεθαύριο Πέμπτη.

Ο διευθυντής Δασών Γ. Σωτηρόπουλος είπε ότι η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν έχει δασικούς χάρτες και δασολόγιο και παρατήρησε πως η Ε.Ε., οι "θεσμοί" πιέζουν να αναρτηθούν δασικοί χάρτες. Ενημέρωσε ότι οι αντιρρήσεις (ενστάσεις) έχουν κόστος και αναγνώρισε πως η κλιμάκωση που έχει γίνει, είναι λίγο απότομη, καθώς από τα 135 ευρώ έως και 5.000 τ.μ. πάει στα 450 ευρώ από 5.000 τ.μ. και πάνω. Παραδέχθηκε ότι για να ενημερωθεί κάποιος και να καταθέσει αντιρρήσεις, πρέπει να έχει ευχέρεια στο Διαδίκτυο. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τις αεροφωτογραφίες του 1945, όμως παρατήρησε πως το υπόβαθρο του 2008 (αυτά τα δύο λαμβάνονται υπόψη) είναι αρκετά λεπτομερές.

Ο διευθυντής απάντησε ότι ελήφθησαν υπόψη και οι αεροφωτογραφίες του 1945 (και όχι του 1972) μαζί με αυτές του 2008, γιατί θα νομιμοποιούνταν αυτοί που εκχέρσωσαν δασική έκταση, ενώ αν ίσχυαν μόνο οι αεροφωτογραφίες του 2008, θα νομιμοποιείτο ό,τι παράνομο υπήρχε μέχρι τότε.

ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ Η… ΕΚΚΛΗΣΙΑ 

Διευκρίνισε ότι μία εκκλησία, όπως αυτή των Αγίων Αναργύρων στην Καλαμάτα (ρώτησε σχετικά η πρόεδρος της Δ.Κ. Τασούλα Φοίφα), όταν περιβάλλεται από δασική έκταση, είναι μέσα στο δάσος. Δεν κατεδαφίζεται, αλλά δεν είναι και νόμιμη, όπως άφησε να εννοηθεί. Ξεκαθάρισε ότι από μια περιοχή που κάηκε και κηρύχθηκε αναδασωτέα, εξαιρούνται οι εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν γεωργικές. Ενημέρωσε πως όταν κάποιος έχει τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού, πρέπει να την φέρει και να την καταθέσει ατελώς για αντίρρηση. Για παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είπε ότι δεν έχει καμία πληροφορία μέχρι τώρα, ενώ συμφώνησε (με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Γεωπόνων Μεσσηνίας Γιάννη Βορβίλα) πως πιθανόν αυτή η προσπάθεια να έπρεπε να "παντρευτεί" με το ελαιοκομικό μητρώο. Είπε, ακόμα, ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί του δασικού χάρτη η έρευνα για τις αναδασωτέες εκτάσεις, για να παραδοθούν καθαρές.

Ο κ. Σωτηρόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα δικαιωθούν στις αντιρρήσεις τους όσοι φερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν στα τμήματά τους τους κωδικούς κάλυψης ΑΑ (άλλη μορφή από δασική και το 1945 και πρόσφατα), ΠΑ (τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού μη δασική).

Στο ενημερωτικό φυλλάδιο που μοίρασε η Διεύθυνση Δασών αναφέρεται ότι το περιεχόμενο του δασικού χάρτη της Μεσσηνίας είναι διαθέσιμο σε όλους όσοι διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε. (πρώην Κτηματολόγιο Α.Ε.) και στα 3 Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) στο νομό, τα 2 στην Καλαμάτα (Υδρας 5, τηλέφωνο 27210 20820 και 63040) και στην Κυπαρισσία (Δασαρχείο Κυπαρισσίας, Ελ. Βενιζέλου 51, τηλέφωνο 27610 22400).

Γ.Σ.


NEWSLETTER