Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 17:44

Ιωάννης Γρυπιώτης: «Ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος, η ενδημία να εξελιχθεί σε πανδημία»

Γράφτηκε από την

Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την έντονη ανησυχία τόσο του ιδίου όσο και των συμπολιτών του, αναφορικά με το μείζον ζήτημα που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή της Σκάλας (την επανεμφάνιση – ενδημία της ελονοσίας), ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης κρούει, για πολλοστή φορά, τον κώδωνα του κινδύνου.
Υπογραμμίζοντας, ότι η υφιστάμενη κατάσταση έχει φθάσει, πλέον, στο «μη παρέκει», ο κ. Γρυπιώτης εφιστά την προσοχή της Πολιτείας, ζητεί, δε, έτι μια φορά την άμεση λήψη μέτρων, με σκοπό την αντιμετώπιση της νόσου, η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πανδημία, καθώς «τα κρούσματα σε ολόκληρο το δήμο, ξεπερνούν επίσημα, τα σαράντα (40)».
Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ευρώτα απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Ως Δήμαρχος του Δήμου Ευρώτα αλλά και ως απλός πολίτης που ζει με την οικογένεια του σε αυτόν τον τόπο, οφείλω να σας ενημερώσω, ότι έκανα υπεράνθρωπες και απεγνωσμένες προσπάθειες για να επιλύσω το μέγα πρόβλημα της νόσου ελονοσίας που μαστίζει τον τόπο τον τελευταίο καιρό.
Σας ενημερώνω υπεύθυνα διεπόμενος και από το αίσθημα ευθύνης που μου προσδίδει η ιδιότητα μου ως γιατρός, ότι ελλοχεύει σπουδαίος κίνδυνος να εξελιχθεί η ενδημία σε πανδημία πλήττοντας βαναύσως ολόκληρη τη ΧΩΡΑ. Τα κρούσματα σε ολόκληρο το Δήμο Ευρώτα ξεπερνούν επίσημα πλέον τα σαράντα, γεγονός αν μη τι άλλο ανησυχητικό και τρομακτικό.
Πριν λίγο καιρό ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αηδόνης δεσμεύτηκε ως προς την επίλυση του προβλήματος της αθρόας προσέλευσης μεταναστών στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, προκειμένου να προστατευτεί η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ωστόσο η λύση ακόμη αναμένεται γεγονός που δεικνύει ανεπάρκεια των αρμοδίων, φερομένων τεράστια ευθύνη υποβαθμίζοντας ένα τέτοιο ζήτημα για λόγους του οποίους αγνοώ και δεν ενδιαφέρομαι να γνωρίσω.
Σήμερα, στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα ενδημεί η ελονοσία γεγονός το οποίο γνωρίζετε αφού επανειλημμένως σας έχω στείλει επιστολές για τις οποίες ουδέποτε έλαβα μία απάντηση. Γι αυτό σας γνωστοποιώ για μία ακόμη φορά τα γεγονότα ελπίζοντας να δώσετε άμεση λύση στο πρόβλημα.
Είναι συντριπτική η άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση νέων μεταναστών από τα σύνορα σαν να είναι καθοδηγούμενοι , δεν είναι δυνατόν λευκοί γάμοι να πραγματοποιούνται σε διάφορα κατά τόπους Δημαρχεία με μετανάστες που δεν είναι καν δημότες και δεν διαμένουν στην εκάστοτε περιοχή και διάφορα κυκλώματα που δρουν ανεξέλεγκτα να είναι ασφαλή υπό τη σκέπη των αρμοδίων υπευθύνων. Δεν είναι δυνατόν να εκδίδονται παρανόμως άδειες παραμονής για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα διαφόρων εκμεταλλευτών, δεν είναι δυνατόν μετά από τόσα κρούσματα ελονοσίας να εξακολουθούν να φτάνουν ορδές μεταναστών με μέσα μαζικής μεταφοράς ή και αρκετές φορές με ίδια μέσα ανασφάλιστα, χωρίς να κατέχουν διπλώματα και άδειες οδήγησης, χωρίς κανέναν έλεγχο στο «ξέφραγο αμπέλι» του Δήμου Ευρώτα. Δεν τον φαντάστηκα έτσι το Δήμο που υπηρετώ με όλη μου την ψυχή κύριε Υπουργέ. Δεν τον φαντάστηκαν έτσι τριτοκοσμικό και οι πολίτες που ζουν υπό τέτοιο καθεστώς.
Αιτούμαι να εκδοθεί Υπουργική απόφαση που να ρυθμίζει το θέμα της προσέλευσης των μεταναστών, καθιερώνοντας έλεγχο στα διόδια προς τον τόπο μας των απαραίτητων εγγράφων που πρέπει να φέρουν, όταν ταξιδεύουν με ίδια μέσα. Για την περίπτωση που ταξιδεύουν με μέσα μαζικής μεταφοράς ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιείται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων, ώστε όλοι οι πολίτες που συνταξιδεύουν και πληρώνουν αντίτιμο γι αυτό να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς ιδιαιτέρως ως προς την υγεία τους. Αιτούμαι να φροντίσετε τη Δημόσια Υγεία ως υπέρτατο κοινωνικό αγαθό που αφορά όλους μας με αυτόν τον τρόπο.
Ένα δεύτερο ζήτημα που επιβάλλεται να ρυθμιστεί με Υπουργική Απόφαση είναι το γεγονός ότι υπεράριθμοι μετανάστες ζουν υπό την ίδια στέγη. Μαρτυρίες πολιτών επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν κατοικίες όπου στοιβάζονται και εκατό άτομα μαζί. Αν το εξετάσετε από ανθρωπιστική σκοπιά αυτοί οι άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε εξαθλιωτικές συνθήκες ζωής, όμως το απόλυτο δικαίωμα στη ζωή, το απόλυτο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και το απόλυτο δικαίωμα σεβασμού στην ανθρώπινη αξία κατοχυρωμένα στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ δεν είναι προνόμια μόνο των μερικών. Παράλληλα δε δεν πληρούνται οι όροι υγιούς διαβίωσης, όταν τοιούτες είναι οι συνθήκες ζωής έχοντας έτσι άμεσο αποτέλεσμα τον κίνδυνο της υγείας όλων των πολιτών συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των μεταναστών που φέρουν το πρόβλημα.
Το τρίτο ζήτημα που αποτελεί επίσης πλήγμα για όλους μας με καταστροφικές συνέπειες είναι ότι οι μετανάστες που διαβιούν με τις προπεριγραφόμενες συνθήκες ζωής, κατοικούν σε μέρη που κάθε άλλο παρά σπίτια μπορεί να θεωρηθούν. Ζουν σε παραπήγματα, παράγκες, στάβλους, εγκαταλελειμμένα καταστήματα χωρίς ρεύμα ή χωρίς τουαλέτες τις περισσότερες φορές. Αμέσως και επιτακτικώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η παρανομία των ιδιοκτητών τέτοιων καταλυμάτων με Απόφαση, ώστε οι μετανάστες να κατοικούν σε σπίτια με οικοδομική άδεια που θα πληρούν όλες τις υγειονομικές διατάξεις, ενώ παράλληλα να δίνεται το δικαίωμα στην ανώτατη αρχή του τόπου, στον εκάστοτε Δήμαρχο να επιβάλλει πρόστιμο προς συμμόρφωση των.
Σας ζητώ να γίνεται αρωγός προσωπικά στην προσπάθεια μας με τη θέσπιση Υπουργικής Απόφασης που θα εσωκλείει τα παραπάνω.
Σας ζητώ να συνεχίσετε μία προσπάθεια υπεράνθρωπη που το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε και συνεχίζει με πρωτοστάτη τον ίδιο τον Υπουργό κ. Λοβέρδο, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και δυναμισμό στο σοβαρό αυτό θέμα της ελονοσίας, ευαισθησία και προσοχή την οποία εμπράκτως μάς απέδειξε με την παρουσία του στον τόπο μας και με τις υπεράριθμες ενέργειες του. Πολύ σημαντική ήταν και είναι η παρουσία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), το οποίο μέσω των αξιόλογων επιστημόνων που το απαρτίζουν μας έχει προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε ουδεμία εξέλιξη ως προς την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος.
Σας θέτω υπόψη όλα τα ανωτέρω και Σας καλώ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. Γνωρίζοντας το χαρακτήρα σας, σας λέω ότι εάν δεν εμποδίσετε την αθρόα προσέλευση των μεταναστών ουδέποτε θα καταφέρουμε να επιλύσουμε το μείζον αυτό πρόβλημα υγείας που εκδηλώθηκε στην περιοχή μας και σύντομα θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα αν δεν αντιμετωπιστεί».