Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 18:38

Διαφορετικές προτάσεις για τους δασικούς χάρτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Διαφορετικές προτάσεις για τους δασικούς χάρτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Ολοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την ανάρτηση των δασικών χαρτών (με τις διαδικασίες, τις προθεσμίες και τα τέλη) την Πέμπτη το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας - όμως με διαφορετικό τρόπο και ύφος, ανάλογα με την κομματική τους προέλευση. Γι’ αυτό και δεν συμφώνησαν και δεν κατέληξαν σε ένα ενιαίο κείμενο απόφασης ή ψηφίσματος. 

Στη συζήτηση, που είχε εντάσεις και διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις των μειοψηφιών επέμειναν και ψήφισαν τις δικές τους προτάσεις. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, που εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους στους δασικούς χάρτες και πήραν απαντήσεις σε ερωτήματά τους, από τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών.

Ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος παρατήρησε ότι οι δασικοί χάρτες είναι απαραίτητο εργαλείο και πρέπει να ολοκληρωθούν. Παραδέχτηκε ότι «είναι σφιχτές οι προθεσμίες. Το 2μηνο είναι πολύ μικρή προθεσμία και πιθανόν να παραταθεί». Είπε πως «ελέγχεται η διακύμανση και το ύψος του παραβόλου, η κλιμάκωση είναι πολύ απότομη. Από 135 ευρώ μέχρι 5 στρέμματα στα 450 ευρώ από 5 στρέμματα και πάνω. Δεν είναι δίκαιο και σωστό». Για δασικές εκτάσεις που εμφανίζονται αγροτικές, παρατήρησε πως κάποιες αποκτήθηκαν νόμιμα με παραχωρητήρια, ενώ άλλοι επενέβησαν παράνομα σε δασικές εκτάσεις.

Ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας προέτρεψε να ενημερωθεί ο κόσμος ότι η υπηρεσία είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη. Πληροφόρησε πως όσοι είχαν καταθέσει αιτήματα πράξης χαρακτηρισμού και αμφισβητείται η έκτασή τους, μπορούν να έρθουν να καταθέσουν αντιρρήσεις ατελώς.

Ο  προϊστάμενος του τμήματος χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας, δασολόγος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ενημέρωσε ότι υπάρχουν 3 Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), 2 στην Καλαμάτα και 1 στην Κυπαρισσία και το κεντρικό σημείο στην Καλαμάτα θα είναι ανοιχτό και το Σάββατο, 7.30 το πρωί με 3.30 το μεσημέρι. Για τον καλλικρατικό Δήμο Καλαμάτας πληροφόρησε ότι οι μη δασικές εκτάσεις είναι στο 37% και οι δασικές στο 52% (Ταΰγετος, ορεινοί όγκοι Αρφαρών και Θουρίας). Οι εγκαταλελειμμένοι αγροί είναι στο 10% (στα ορεινά) και οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις μαζί και οι νόμιμες στο 0,5% του δήμου (ο μέσος όρος στη Μεσσηνία είναι στο 3%). Οι περισσότερες εκχερσωμένες εκτάσεις εντοπίζονται στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, αλλά έχουν παραχωρητήρια.

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας που είχε ζητήσει τη συζήτηση του θέματος, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του, με επίθεση προς την κυβέρνηση, και έκανε λόγο για φοροεισπρακτικό και φορομπηχτικό μέτρο. Κατέθεσε προτάσεις απόφασης, μεταξύ των οποίων: «Να παγώσει ή να ανασταλεί για ένα χρόνο ο νόμος για την ανάρτηση των δασικών χρόνων. Η προθεσμία των ενστάσεων για τους κατοικούντες στη χώρα να επεκταθεί στους 4 μήνες και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό στους 8 μήνες. Το παράβολο των ενστάσεων από 50 ευρώ για κάθε αίτημα να μειωθεί σε 5 ευρώ. Σε περίπτωση δικαίωσης των πολιτών που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να επιστρέφεται το παράβολο».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης είπε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις και πρότεινε: Μείωση τελών και παράταση προθεσμίας για τις αντιρρήσεις. Σε κάθε Τοπική Κοινότητα να υπάρχει σημείο εξυπηρέτησης και να συμμετέχει ο δήμος μαζί με το Δασαρχείο. Να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τα αναδασωτέα και να ληφθούν υπόψη τα όρια των σχεδίων πόλεων. Να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών. Οποιος δικαιώνεται στις αντιρρήσεις, να του επιστρέφεται το τέλος.

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος παρατήρησε ότι «η αναγκαιότητα των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου είναι προφανής», ζ'ητησε όμως να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα και να αντιμετωπιστούν οι καταπατήσεις από μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοξενοδόχους. Επέκρινε δριμύτατα τις πολιτικές των κυβερνήσεων που επέτρεψαν βίλες στα δάση και ξενοδοχεία στους αιγιαλούς. Και εκτίμησε πως οι δασικοί χάρτες δεν είναι ανεξάρτητοι από τις πολιτικές Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβερνήσεων.

Δική του άποψη και πρόταση είχε και ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών", Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «είναι ξεφτίλα να είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει Δασολόγιο» και ανέφερε πως για τα ψηφαλάκια υπάρχει αυτό το μπάχαλο. Δήλωσε ότι «δεν έπρεπε να μας πει το μνημόνιο να τους κάνουμε τους χάρτες, έπρεπε μόνοι μας» και πρόσθεσε πως «ήταν μια ιστορία 5 χρόνων που καρκινοβατούσε» -  «καρφώνοντας» έτσι και την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Στην πρότασή του ο κ. Νίκας ζήτησε: «Να συμφωνήσουμε για Δασολόγιο, για λόγους εθνικού συμφέροντος. Αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης για ένα 6μηνο. Θεσμοθετημένη και δημιουργική συνεργασία με Πολεοδομία, Ελαιοκομικό Μητρώο, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) κλπ. Διαφορετική προσέγγιση για μεσόγειες και ορεινές περιοχές. Υποστήριξη ενημέρωσης και ηλεκτρονικής συνδρομής προς τους πολίτες. Απαλλαγή από το τέλος αντιρρήσεων, να μην πληρώνει κανείς τέλος».

Τις αντιδράσεις τους για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εξέφρασαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Φλώρου Θεόδωρος Κουρνέτας, Βρομόβρυσης Κώστας Αλιφέρης, Μικρής Μαντίνειας Στέλιος Λιακέας και Ελαιοχωρίου Στέλιος Μάλαμας.


NEWSLETTER