Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017 15:27

Δήμος Καλαμάτας: Σχεδόν «κόκκινες» παλιές οφειλές 11,2 εκατ. ευρώ  

Γράφτηκε από τον

Καταψήφισαν οι μειοψηφίες τον απολογισμό και τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Καλαμάτας για τη διαχειριστική χρήση του 2015, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και επικέντρωσαν την κριτική τους στις παρατηρήσεις του ορκωτή λογιστή για τα 11,2 εκατ. ευρώ των απαιτήσεων -κυρίως των παλιών- που ο δήμος δεν μπορεί να εισπράξει.

Μεταξύ των παρατηρήσεών του ο ορκωτός λογιστής παρατήρησε: «1) Δεν έχει απεικονιστεί στα βιβλία του δήμου όλη η αξία των σχολικών κτηρίων, γεγονός το οποίο μειώνει την αξία των ενσώματων ακινητοποιήσεων, αλλά και την αξία των ιδίων κεφαλαίων του δήμου. 2) Από το σύνολο των απαιτήσεων της 31/12/2015 ποσού 11.262.827,18 ευρώ μέχρι την ημερομηνία διενέργειας του ελέγχου μας έχει εισπραχθεί ποσό 264.315,61 ευρώ ή ποσοστό 2,35%. Ο δήμος θα πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα είσπραξης των πάσης φύσεως απαιτήσεων και να εντείνει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. 3) Η παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζών πρέπει να βελτιωθεί. Οι κινήσεις των τραπεζών στη γενική λογιστική δεν παρακολουθούνται ξεχωριστά για κάθε μία τράπεζα, αλλά συγκεντρωτικά, με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα δυσχερής ο έλεγχος και η συμφωνία όλων των κινήσεων».

Ο ορκωτός λογιστής διευκρίνισε ότι οι οφειλές που δεν εισπράττονται είναι παλιές και δήλωσε ότι «το δυνατό σημείο του δήμου είναι τα ίδια έσοδα, καθώς βεβαιώνει τα έσοδα και τα εισπράττει».

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας πολιτικά όχι λογιστικά, είπε ότι «οι σημαντικότερες απαιτήσεις είναι για πολεοδομικά ζητήματα, όπως η διάνοιξη της Βασ. Γεωργίου). Δεν παραγράφονται» και παρατήρησε: «Ο,τι έπρεπε να κάνουμε από το νόμο, το έχουμε κάνει. Το επόμενο βήμα είναι οι κατασχέσεις. Περιμένουμε τη νέα ρύθμιση με δόσεις». Ανέφερε, πως «δεν είναι εύκολο πράγμα τα περιουσιακά στοιχεία» και πρόσθεσε: «Δύο χρόνια παιδευόμαστε να μεταγράψουμε το ακίνητο του Παναγιώταρου. Οχι, όμως, ότι δεν τα γνωρίζουμε και δεν τα προστατεύουμε». Για την περίπτωση και τον κίνδυνο να δικαιωθούν οι υπάλληλοι για το επίδομα των 176 ευρώ που ζητούν, εκτίμησε πως «αν Δημόσιο και δήμοι καταβάλουν τα χρήματα αυτά που ζητούν οι εργαζόμενοι, θα πάψουν να υπάρχουν (Δημόσιο και δήμοι)».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Μπούχαλης ανέφερε ότι «το 2014 και το 2015 μειώσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δήμο και κυρίως δε δημιουργούμε νέες. Από το 2015 για κάθε ευρώ που χρωστάμε, έχουμε πάνω από 3».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης επέκρινε τη δημοτική αρχή για τη χαμηλή εισπραξιμότητα και για τη δανειακή επιβάρυνση του δήμου.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος παρατήρησε ότι η δημοτική αρχή έχει στηρίξει τις πολιτικές των μνημονίων, και εξέφρασε τη διαφωνία του με την προτεραιότητα των έργων που βάζει.

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς τις προτεραιότητες που θέτει η δημοτική αρχή, ενώ μίλησε για έλλειμμα σχεδίου εκ μέρους της - και παρατήρησε πως τα περισσότερα έργα είναι βιτρίνας.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι «τα έργα δεν είναι αναπτυξιακά. Δεν δίνονται χρήματα για πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν».

Γ.Σ.