Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 09:21

Φόβος και τρόμος από την παραβατικότητα στη Μεσσήνη!

Γράφτηκε από τον

 

Ανεξέλεγκτες κι επικίνδυνες διαστάσεις έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα παραβατικότητας στην πόλη της Μεσσήνης, από ομάδα τσιγγάνων που έχει απειλήσει μέχρι και το δήμαρχο στην κεντρική πλατεία.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα συζητήθηκε, προχθές αργά το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, προ ημερήσιας διάταξης, μετά από ενημέρωση του δημάρχου Γιώργου Τσώνη, που έκανε λόγο για σχέδιο εγκληματικής οργάνωσης.

Για το λόγο αυτό ο νέος διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας που κατάγεται από τη Μεσσήνη, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι το Δημαρχείο και συναντήθηκε με το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος εξέφρασε την πίστη ότι «ο διευθυντής θα λύσει το πρόβλημα μία και καλή» και συνέστησε «λίγο υπομονή και θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει».

Αναλυτικά, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Γ. Τσώνης είπε:

- «Το τελευταίο 2μηνο έχει ανατραπεί η εικόνα και υπάρχει έξαρση της παραβατικότητας. Και αυτό έγκειται στη συμπεριφορά κάποιων Ρομά». Μίλησε για το φαινόμενο της πλατείας, λέγοντας ότι «δεν μπορεί ο κόσμος να περπατήσει. Υπάρχουν σκληρά περιστατικά, έχουν αποθρασυνθεί. Δρουν με μελετημένο σχέδιο και πρόγραμμα».

- Ανέφερε ότι δρα μια ομάδα 6 - 7 γυναικών και παρατήρησε πως «πίσω απ’ αυτές υπάρχει σχέδιο εγκληματικής οργάνωσης. Σ’ ένα σούπερ μάρκετ δέχθηκαν επίθεση οι υπάλληλοι με φοβερό σχεδιασμό, κανονική ληστεία. Ξυλοκόπησαν τους υπαλλήλους και πήραν τα χρήματα και τρόφιμα».

- Αναγνώρισε ότι «υπάρχει έλλειψη προσωπικού της Αστυνομίας, για να αντεπεξέλθει. Οσο πιο πολύ περνάει ο καιρός, τόσο αποδυναμώνεται το Τμήμα της Μεσσήνης».

Δήλωσε ότι «πήρα προσωπικές αποφάσεις, δε διστάζω να βάλω τον εαυτό μου μπροστά», αλλά εξήγησε πως «αυτά ούτε νόμιμα είναι, ούτε ανακοινώσιμα».

- Ο κ. Τσώνης ακόμα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εχω στοχοποιηθεί. Οταν ο δήμαρχος απειλείται μέσα στην πλατεία, δεν είναι εύκολα τα πράγματα». Ανέφερε πως «είναι θέμα της Αστυνομίας, ο δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει συλλήψεις». 

- Παρατήρησε ότι «ξέρουμε ποιοι είναι και πώς δουλεύουν. Υπάρχουν τσιλιαδόροι που ενημερώνουν, είναι οργανωμένη η συμμορία». Αποκάλυψε ότι έχει κάνει και περιπολία μαζί με το διοικητή, ενώ επεσήμανε πως πρόβλημα υπάρχει και στην Ανάληψη, «όπου ο κόσμος είναι στο δρόμο με τα όπλα».

Για τα αίτια έξαρσης της παραβατικότητας ο δήμαρχος εκτίμησε:

- «Εχει παίξει ρόλο η φτώχεια. Εχουν φτάσει να μη λογαριάζουν φυλακές, όταν δεν έχουν να φάνε».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος άσκησε κριτική στο δήμαρχο πως «αργήσατε να ασχοληθείτε πολύ με το θέμα της παραβατικότητας. Εχει ερημώσει η πόλη, δεν κυκλοφοράει κόσμος στην πλατεία. Εχει ήδη γίνει μεγάλη ζημιά». Και του ζήτησε «να κάνετε αυτό που πρέπει για να διορθωθεί η κατάσταση».

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης έκανε λόγο για την κρίση και την αποψίλωση των δυνάμεων που παρέχουν προστασία στην πόλη. Ζήτησε να γίνουν ενέργειες προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σημείωσε πως «οφείλουμε όλοι μαζί να πιέσουμε πολιτικά».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συοπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος εξέφρασε αμφιβολίες για το ρόλο της Αστυνομίας και την προέτρεψε να μεταχειριστεί σκληρές μεθόδους, «γιατί με το νόμο δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος και Τάσος Παπαγεωργίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με το διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας Π. Πούπουζα, αφού εκθείασε τις ικανότητες και την πορεία του συμπατριώτη τους αξιωματικού, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης καθησύχασε τον κόσμο πως «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν από μας και ό,τι είναι υποχρέωση της Αστυνομίας, θα γίνει με το παραπάνω». Παρατήρησε ότι «ο διευθυντής όχι απλώς τα γνώριζε τα προβλήματα, αλλά τα γνώριζε και πολύ περισσότερο από μας» κι εξέφρασε την πίστη του πως «θα το λύσει μία και καλή». Συνέστησε «λίγο υπομονή και θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει».

Είπε ότι «η φτώχεια και η μιζέρια είναι ένας παράγοντας έξαρσης της παραβατικότητας, όταν δεν έχει ο άλλος να φάει…». 

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε μπρος σε μια ομάδα ανθρώπων που επιτίθενται οργανωμένα, με τρόπο γκαγκστερικό».

Ο δήμαρχος εξέφρασε «την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Αστυνομία, τους αξιωματικούς και το διευθυντή. Θα αναλάβει καινούργιες δράσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι έχει κάνει ο δήμος για τους τσιγγάνους, είπε πως «έχουμε πλησιάσει αυτή την κατηγορία, τους έχουμε προσφέρει τα πάντα, για να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Θα είμαστε δίπλα τους στο κοινωνικό κομμάτι».

Ο κ. Τσώνης ενημέρωσε ότι «σήμερα είχαμε δύο επιθέσεις στην Κάτω Πλατεία και στο Κέντρο Υγείας», ενώ είπε πως περισσότεροι αστυνομικοί πραγματοποιούν περιπολίες και υπάρχει παρουσία της ΟΠΚΕ.

Γ.Σ.