Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 21:28

Προβλήματα απορροής ομβρίων στην Αναγνωσταρά επισημαίνει ο Στ. Μπεχράκης

Γράφτηκε από τον
Προβλήματα απορροής ομβρίων στην Αναγνωσταρά επισημαίνει ο Στ. Μπεχράκης

Σημαντικά προβλήματα στην απορροή των ομβρίων υδάτων στην οδό Αναγνωσταρά, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη νεροποντή της 20ής Σεπτεμβρίου, καταγγέλλει ο επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Σταμάτης Μπεχράκης. Ειδικότερα ο κ. Μπεχράκης επισημαίνει ότι ο όγκος και η ταχύτητα των υδάτων στο συγκεκριμένο δρόμο ήταν “μη κανονικά για ανάλογης έντασης και διάρκειας βροχοπτώσεις”, γεγονός που καταδεικνύει ότι έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα στην κατάσταση της οδού. Ο επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών εντοπίζει ότι η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε διότι:
“α) Η μερική πεζοδρόμηση της Αριστομένους μέχρι την Εθνική Τράπεζα προέβλεπε απορροή με τον συνήθη επιφανειακό τρόπο. Η μεταβολή της με την πλήρη πεζοδρόμηση οδήγησε σε απορροή στο κέντρο με μικρής επιφάνειας αποχετευτικά ανοίγματα.
β) Οι κατευθύνσεις όλων των καθέτων (Κολοκοτρώνη, Χρ. Κουμάντου κ.ά.) έχουν κλίση προς την Αναγνωσταρά χωρίς την εξασφάλιση της υπογειοποίησης των μεγαλύτερων ποσοτήτων ομβρίων πριν φτάσουν σε αυτή.
γ) Η υψομετρική διαφορά της οδού Αριστομένους και της Αναγνωσταρά δεν έχει πάρει υπόψη τις παρακάτω περιπτώσεις:
1) Ο διπλασιασμός των επιφανειών του νέου ανατολικού πεζοδρομίου της Αριστομένους οδηγεί κατευθυνόμενα με την κλίση στο ρείθρο του πεζοδρομίου με αποτέλεσμα στο τέλος κάθε οικοδομικού τετραγώνου τα όμβρια να παροχετεύονται προς την Αναγνωσταρά χωρίς μέριμνα υπογειοποίησής τους.
2) Το ίδιο συμβαίνει με τη ροή των ομβρίων στην είσοδο της Αναγνωσταρά και της Αγίου Νικολάου που κατέρχονται από την οδό Υπαπαντής, αλλά και από τη Σταδίου. Τα νερά της οδού Υπαπαντής συγκεντρώνονται από δύο μεγάλες συλλεκτήριες επιφάνειες της πλατείας του Ωδείου και της πλατείας Υπαπαντής, όπου πρέπει να γίνουν έργα μεγαλύτερης έκτασης της υπογειοποίησης.
3) Προβλήματα παρουσιάζονται και στη Φαρών, όπου τα επιφανειακά νερά στην κατάληξή τους εμποδίζονται να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα».
Ο Σταμάτης Μπεχράκης μάλιστα προτείνει την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση των έντονων βροχοπτώσεων ως εξής: «Αρίθμηση με μοναδικό κωδικό και καταγραφή των φρεατίων καθώς και των διασυνδέσεων του δικτύου αγωγών. Δημιουργία καρτέλας για την καταγραφή των εργασιών (αν είναι σκεπασμένο, αν έχει καθαριστεί, παλιότερα περιστατικά κ.ά.). Ετοιμότητα για την τοποθέτηση φραγμάτων (σακιά άμμου), τα οποία θα εμποδίζουν ή θα καθυστερούν την ορμητική πορεία των υδάτων. Απαγόρευση της στάθμευσης αυτοκινήτων πάνω στα ρείθρα, ιδίως σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα. Ξήλωμα και κατέβασμα της επιφάνειας του οδοστρώματος οδών με αρχή από την Αριστομένους”.


NEWSLETTER