Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 21:20

Δήμος Τριφυλίας: Απορρίφθηκε από την Περιφέρεια ο φάκελος για τα απορρίμματα 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δήμος Τριφυλίας: Απορρίφθηκε από την Περιφέρεια ο φάκελος για τα απορρίμματα 

Απορρίφθηκε και επιστράφηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο Τριφυλίας, ο φάκελος για υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του έργου "Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας". Με το ίδιο έγγραφο που έφτασε στον δήμο ζητείται να επανυποβληθεί ο φάκελος εφόσον εγκριθεί προηγουμένως ο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, ενώ σημειώνεται πως η επανυποβολή θα πρέπει να συνοδεύεται με τεκμηρίωση που ορίζεται σε σχετική ΚΥΑ.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του Δήμου Τριφυλίας προέβλεπε την υλοποίηση 3 έργων: πράσινο σημείο στη θέση «Αμαξοστάσιο» Γαργαλιάνων, ΚΔΑΥ και μονάδα κομποστοποίησης στη θέση ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων, καθώς και μονάδα κομποστοποίησης στη θέση ΒΙΟΚΑ Κυπαρισσίας. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη -που ωστόσο ήταν αναμενόμενη- ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να εγκριθεί ο ΠΕΣΔΑ, αν και υπάρχουν 600.000 ευρώ για αυτό το σκοπό. Οπως σημειώνει με χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, ακόμη περιμένουν απάντηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για το τι πρέπει να κάνουν ως προσωρινή ή ενδιάμεση λύση. Και προκύπτει πρόβλημα καθώς αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει μείνει μόνο με έναν ΧΑΔΑ, ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργεί επί μακρόν, ενώ και η συνολική λύση μοιάζει να αργεί ακόμη.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Κατσίβελας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οπως πολύ καλά γνωρίζετε από τον Αύγουστο του 2016 ο Δήμος Τριφυλίας είχε καταθέσει τη μελέτη για την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου που ήταν εγκεκριμένο από τον ΠΕΣΔΑ, ο οποίος κουβεντιαζόταν εκείνη τη στιγμή και τώρα παίρνει την τελική του μορφή. Είχα ενημερώσει τότε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί καμία δράση και δεν μπορεί ο δήμος να κάνει τίποτα μέχρι να εγκριθεί ο ΠΕΣΔΑ. Μας ήρθε η απορριπτική έκθεση από την Περιφέρεια που είχαμε καταθέσει για να πάρουμε ΠΠΔ για τη μονάδα διαχείρισης στους Γαργαλιάνους, για τον κομποστοποιητή στην Κυπαρισσία και για το πράσινο σημείο στους Γαργαλιάνους. Με την αιτιολόγηση ότι δεν μπορούμε να σας εκδώσουμε ΠΠΔ -περιβαλλοντικές εγκρίσεις- μέχρι να εγκριθεί ο τελικός ΠΕΣΔΑ».

Σημείωσε επίσης ότι ο δήμος θα επανέλθει με την έγκριση του ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο και συμπλήρωσε: «Ο Δήμος Τριφυλίας έχει κάνει τα πάντα μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα, δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε γιατί έτσι είναι το νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχουν χρήματα στο δήμο τα οποία έχουν χορηγηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, 600.000 ευρώ που είναι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα οποία δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε διότι ακριβώς το νομικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν μας το επιτρέπει. Ο φάκελος που είχαμε υποβάλει στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων είχε και βεβαίωση μέσα ότι τα τμήματα αυτά του τοπικού σχεδίου είναι στον ΠΕΣΔΑ στον οποίο συζητείται, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Το άλλο που έχει μείνει ακόμη αναπάντητο είναι το έγγραφο που έχουμε στείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που εξηγήσαμε αναλυτικά ποια είναι η κατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στο δήμο μας και ζητήσαμε οδηγίες τι μπορούμε να κάνουμε σαν ενδιάμεση λύση ή σαν προσωρινή λύση και σαν τελική λύση μέχρι να ψηφιστεί ο ΠΕΣΔΑ. Είναι ένα έγγραφο το οποίο ακόμη κολυμπάει στο υπουργείο και ακόμη δεν μας έχει απαντήσει κανείς».

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER