Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 08:48

Νεφελώδη πλάνα καταστρώνει ο Νίκας για τις αναπλάσεις

Γράφτηκε από την

 

Διαβούλευση στο παρά πέντε και υπό ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο για την αξιοποίηση 9 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για αναπλάσεις, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Καλαμάτας.

Αν και δεν ξεκαθαρίστηκε ακριβώς πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, όλα δείχνουν ότι ο ορίζοντας που τίθεται είναι το Πάσχα, μιας και τότε το θέμα θα πρέπει να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο μόνο προσχηματική μπορεί να χαρακτηρισθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.  

Το ζήτημα της διαβούλευσης θέτει σε προτεραιότητα ο Δήμος Καλαμάτας για το Πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, αναζητώντας την τελευταία στιγμή τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τις παρεμβάσεις αναπλάσεων, αλλά και για τις δράσεις στον κοινωνικό τομέα και την επιχειρηματικότητα. 

Και αυτό γιατί η συνολική χρηματοδότηση των 9.165.000 ευρώ στο δήμο από το Πρόγραμμα, προορίζεται κατά 40% στις αναπλάσεις και κατά 60% στα κοινωνικά και την επιχειρηματικότητα.

Χθες μετά από ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του συμβούλου του δήμου, Δημητρίου Οικονόμου, καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανακοινώθηκε: «Κρίσιμο είναι το ζήτημα της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τις δυνατότητες παρεμβάσεων που παρέχει το Πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, σκοπός του οποίου είναι η παραγωγή έργων, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στη βελτίωση του επιπέδου του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι στις περιοχές παρέμβασης.
Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι θα δοθεί ευρεία δημοσιότητα από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Καλαμάτας. Επίσης, στις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, κατά την οποία ο καθηγητής Οικονόμου θα αναλύσει το Πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και τις δυνατότητες που αυτό παρέχει. Επιπλέον, θα διεξαχθούν τουλάχιστον 3 θεματικές συναντήσεις για θέματα ανάπτυξης, αναπλάσεων και κοινωνικά ζητήματα.
Ακόμη, θα ζητηθεί από τους πολίτες και τους φορείς να καταθέσουν ιδέες για την επίτευξη του στόχου του Προγράμματος, δίδοντας τις προτάσεις τους για έργα και παρεμβάσεις. Οι προτάσεις των πολιτών θα κατατεθούν ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Η συναγωγή συμπερασμάτων που θα ακολουθήσει, θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, βάσει της οποίας ο Δήμος θα καταθέσει πρόταση στην Πρόσκληση, που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκδώσει, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοπόννησος 2014-2020».

Επίσης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, «θα επιδιωχθεί να υπάρξει ώσμωση ιδεών με τη σύμπραξη Αστικών Αρχών των Δήμων Ναυπλιέων και Αργους - Μυκηνών, που επίσης μετέχει στο πρόγραμμα αυτό, ενώ ο καθηγητής Οικονόμου θα τροφοδοτήσει το Δήμο Καλαμάτας με πληροφόρηση για ανάλογες δράσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι «στόχος είναι το 2017 να έχουμε εντάξει έργα και να έχουμε απορροφήσει χρήματα».

Στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται ότι «μέσω του Προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι δυνατή η κατασκευή έργων αναπλάσεων και αστικής αναγέννησης, για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες, ενώ καλύπτονται και οι δαπάνες εκπόνησης μελετών για έργα που κρίνονται επιλέξιμα.
Προβλέπονται, ακόμη, δράσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής των μειονεκτούντων ατόμων στην αγορά εργασίας, για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και της ποιότητας ζωής ατόμων που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες, καθώς και για τη διεύρυνση και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.
 Τέλος, προβλέπονται και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ιδίως σε τομείς που έχουν σχέση με την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής της Καλαμάτας».

Στη χθεσινή σύσκεψη παρουσία του καθηγητή Δ. Οικονόμου,  έλαβαν μέρος ο δήμαρχος, άλλοι αιρετοί του δήμου και υπηρεσιακοί παράγοντες απ' όλες τις διευθύνσεις του δήμου, ενώ αντικείμενό της ήταν η οργάνωση των διαδικασιών και της συλλογής στοιχείων, προκειμένου να ετοιμαστεί πρόταση εκ μέρους του δήμου, η οποία θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο Πρόσκλησης που εξέδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο δήμαρχος είπε ότι οι περιοχές παρέμβασης είναι: 1) Η παραλιακή ζώνη, από τον οικισμό Κορδία στη Δυτική Παραλία μέχρι το "Φιλοξένια" και σε βάθος μέχρι την οδό Κρήτης περίπου, καθώς και 2) Το ευρύ Ιστορικό Κέντρο (Π. Καίσαρη, Φαρών, Υπαπαντή, 23ης Μαρτίου, Αριστομένους).
«Δεν αποκλείεται να πάμε και σ' άλλο σημείο, αν κριθεί αυτό αναγκαίο, ιδιαίτερα για άυλη δράση», είπε ο κ.  Νίκας και παρατήρησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι έτοιμος σε μεγάλο βαθμό για 5 - 6 έργα ανάπλασης, αναφέροντας ότι υπάρχουν και άλλα προγράμματα, όπως π.χ. τα τομεακά των υπουργείων, το ΠΕΠ Πελοποννήσου ή το Πράσινο Ταμείο, από τα οποία ο Δήμος είναι δυνατόν να αντλήσει χρηματοδότηση.