Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017 16:02

Μάκαρης για προβλήματα στη Θουρία

Γράφτηκε από την
Μάκαρης για προβλήματα στη Θουρία

Ανεπίλυτα παραμένουν τα σημαντικά προβλήματα που προκάλεσαν στη Θουρία οι πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου πέρυσι, όπως υποστηρίζει -σε ανακοίνωση που εξέδωσε- ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μ. Μάκαρη, ο οποίος επισκέφθηκε την πιο πάνω περιοχή συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού του Δημήτρη Φαββατά, «πέντε μήνες μετά τη φονική πλημμύρα, τα σημαντικά προβλήματα στη Θουρία δεν έχουν αποκατασταθεί».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες» επισημαίνει τα εξής:

«α) Δεν έχει γίνει πλήρης καθαρισμός των ρεμάτων που διέρχονται από τη Θουρία (Ξερίλας, ρέμα Αγίων Θεοδώρων).

β) Εχει επιλεγεί η λύση της μερικής αποκάλυψης του εγκιβωτισμένου ρέματος των Αγίων Θεοδώρων, που όμως δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων και δεν αποτρέπει την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων. Παράλληλα, η διατομή υποδοχής των ομβρίων υδάτων, μετά το σημείο αποκάλυψης του εγκιβωτισμένου ρέματος, παραμένει ιδιαίτερα μικρή για να δεχτεί τον όγκο των υδάτων του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων.

γ) Η παρόχθια περιοχή του χειμάρρου Ξερίλα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, με κατεστραμμένα ή ανύπαρκτα προστατευτικά κιγκλιδώματα και ξεκολλημένους κυβόλιθους».

Καταλήγοντας, ο Μ. Μάκαρης εκτιμά ότι «είναι ανάγκη, α) να ολοκληρωθεί ο πλήρης καθαρισμός των ρεμάτων στην Θουρία, β) να γίνει πλήρης αποκάλυψη του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων με ανάλογες εργασίες εκβάθυνσης και διεύρυνσης της διατομής του  -όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία- έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επανάληψης των πλημμυρικών φαινομένων και γ) να αποκατασταθεί η παρόχθια περιοχή του Ξερίλα».


NEWSLETTER